Hihnassa ollut chihuahua jäi kaahaajan auton alle Porvoossa – kuljettaja ei jäänyt auttamaan: "Hän sanoi vain, että voi voi ja lähti"

Kolarissa ollut koira pysäytti koko moottoritien liikenteen ja oli jäädä ajoneuvojen alle – katso hauvan uskomaton karkumatka 1:54
Tässä CNN:n jutussa kerrotaan, miten kolarissa ollut koira pysäytti koko moottoritien liikenteen ja oli jäädä ajoneuvojen alle. Voit katsoa hauvan uskomattoman karkumatkan videolta.

Porvoossa Itä-Uudellamaalla sattui alkuviikolla surullinen onnettomuus, jossa nuoren naisen pieni chihuahua jäi auton alle ja kuoli. Koiralla ei ole poliisin mukaan liikenteessä "omia" oikeuksiaan, mutta kenenkään päälle ei saa ajaa.

Porvoolaisnainen kävelytti Uusimaa-lehden mukaan kahta pikkuista chihuahua-koiraansa maanantaina Peippolan alueella, kun pakettiauto ajoi ohi niin kovaa vauhtia ja läheltä, että toinen koirista jäi auton renkaiden alle ja kuoli heti.

Lehden haastatteleman koiran omistajan mukaan nopeusrajoitus paikalla oli 30 kilometriä tunnissa, mutta auto ajoi reilusti kovempaa. Koira oli ollut tapahtumahetkellä noin metrin mittaisessa hihnassa. 

Nainen kertoo autoilijan pysähtyneen turman jälkeen hetkeksi, mutta lähteneen pian sen jälkeen pois.

– Hän tuli ja sanoi vain, että voi voi ja lähti. Hän ei jäänyt auttamaan. Hän olisi voinut jäädä ja kysyä, mitä hän voisi tehdä. Minä jäin siihen kuolleen koirani kanssa, jonka sitten vein kotiin, koiran omistaja kertoi lehdessä.

– Naapurin mummo tuli pihalle ja hän huolehti, että pääsin sieltä sisälle.

Onnettomuus oli järkyttänyt naista niin paljon, että hän oli joutunut kertomansa mukaan menemään psykologin puheille.

Loukkaantunutta pitää auttaa, olipa se ihminen tai eläin

Tapaus on järkyttänyt koirapiirejä Porvoossa ja laajemminkin Suomessa. Uusimaa-lehden mukaan asia on nyt poliisin käsittelyssä.

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen liikennesektorin johtaja, ylikomisario Timo Leppälä ei ota kantaa tähän tiettyyn tapaukseen, mutta pitää vastaavanlaista kuskin käytöstä tyrmistyttävänä.

– Törkeäähän se on. Inhimillisesti ajatellen tällaisessa tapauksessa ei ole huolehdittu varovaisuusvelvoitteesta, joka kaikilla tien käyttäjillä on, Leppälä toteaa.

– Siitä pitää lähteä, että kenenkään päälle ei saa ajaa. Ei, vaikka olisi oikeus jostain mennä tai muuta. Ja sitten jos vahinko sattuu, pitää jäädä paikan päälle selvittämään ja huolehtimaan siitä, että loukkaantunut saa avun, olkoon se sitten kuka tai mikä tahansa. Ja otetaan vielä yhteyttä tarvittaviin tahoihin, että saadaan asia selvitettyä. 

Rikosilmoitus kannattaa tehdä

Leppälän mukaan poliisin korviin vastaavia tilanteita kantautuu harvoin. Niitä siis joko ei tapahdu, tai asiat saadaan selvitetyksi tapahtumapaikalla osallisten kesken. Rikosilmoituksia niistä tehdään harvoin.

– Yleensä asiat saadaan selvitettyä jo paikan päällä. Mutta jos näin ei tapahdu ja jos esimerkiksi toinen osapuoli poistuu paikalta, siitä on hyvä olla yhteydessä välittömästi hätäkeskukseen 112.

– Asiasta voi myös tehdä rikosilmoituksen, olivatpa tapahtumassa osallisina ihmiset, autot, kevyt liikenne, eläimet, mikä vain.

Liikennevirhemaksun suuruus on Leppälän mukaan rikkomuksen laadun mukaan 20–200 euroa.

Esimerkiksi jalankulkijan liikennesääntörikkomuksesta määrättävä liikennevirhemaksu on 20 euroa, mutta moottorikäyttöisen ajoneuvon kuljettajan liikennesääntörikkomuksesta liikennevirhemaksu on 100 euroa.

Eläimillä ei ole liikenteessä velvoitteita

Millaiset oikeudet eläimellä ja eritoten lemmikillä sitten ovat liikenteessä? 

Jokaista tien käyttäjää koskee Leppälän mukaan yleinen varovaisuusvelvoite.

– Eläimiä kohtaan ei ole tiettyjä säännöksiä tai velvoitteita. Mutta tietystikin autoilija sovittaa käyttäytymisensä niin, että hän ei aiheuta vaaraa omalla toiminnallaan. Jalankulkija taas huolehtii omalla toiminnallaan siitä, että hän ei saata itseään eikä myöskään muita vaaraan. Pitää siis ottaa huomioon toiset liikkujat, Leppälä selvittää.

– Jalankulkija saa kulkea suojatien yli (rauhassa) ja autoilijan pitää sovittaa vauhtinsa niin, että jalankulkijalla on turvallista ja esteetöntä mennä. Jos jalankulkijalla on mukana esimerkiksi koira, jalankulkijalle kuuluu huolehtimisvelvollisuus siitä, että koira kulkee asianmukaisesti hänen kanssaan. Koira on siis hänen vastuullaan.

Koiran on kuljettava Leppälän mukaan suojatiellä talutettavansa vieressä tai maantiellä mahdollisimman lähellä tien reunaa.

– Eläin on pidettävä sillä tavalla kytkettynä, että se ei aiheuta vaaraa tai huomattavaa haittaa muille tien käyttäjille.

Muista heijastin liikenteessä – myös lemmikille!

Hämärässä ja pimeässä jalankulkijaa ja lemmikkiä on joskus autosta vaikea huomata. Poliisi suositteleekin heijastimia tai merkkivaloja kaikille.

– Se on nimenomaan vastuullista tienkäyttöä ja huolehtimista siitä, mikä on kenellekin tärkeää. Esimerkiksi koira on omistajalleen tärkeä – ja miksipä sitä ei sitten huolehdittaisi myös sen turvallisuudesta.

Lue myös:

    Uusimmat