Katjan yhden naisen projektista syntyikin kokonainen verkosto: Vapaaehtoiset keräävät keskoslapsille vaatepakkauksia – "Pieni apu elämän alkumetreille"

Keskosvauvoille kerätään vaatepaketteja lahjoittajien avulla 1:31

Yhden naisen projektista lähtenyt hyväntekeväisyysverkosto kerää keskoslapsille vaatepaketteja. Reilun vuoden ajan toiminut Untuvapakkaus on tarjonnut apua jo yli 300 suomalaisperheelle hädän hetkellä.

1480 grammaa luki vaa'assa, kun Annelies Hauhio mitattiin ensimmäisen kerran sairaalassa. Hätäsektiolla maailmaan tullut keskonen oli yli puolet normaaliaikaisia tovereitaan pienempi.

– En olisi osannut edes ajatella, että tyttäreni syntyisi kaksi ja puoli kuukautta laskettua aikaa etukäteen, kertoo Anneliesin äiti Tiia Hauhio.

Elokuussa 2017 syntynyt esikoinen oli niin pieni, että Hauhiolla meinasi tulla hätä sairaalassa: mistä tälle nuken kokoiselle lapselle löytäisi edes vaatteita?

Apuun riensi eräs sairaalan työntekijä, joka kertoi kuulleensa uudesta keskosille tarkoitetusta hyväntekeväisyysprojektista.

Kyseessä oli kuulemma äitiyspakkauksen tapainen vaateapu, mutta keskoslapsille.

Ajatus lähti tarpeesta

Kuten kaikki suuret ideat, ajatus keskosille tarkoitetusta vaatepaketista lähti tarpeesta.

Pakkauksen luonut Katja Korhonen on itsekin yhden pienikokoisena syntyneen lapsen ja kahden keskosen äiti.

– Kun keskoskaksoseni syntyivät, oli pienten vauvanvaatteiden löytäminen haastavaa. Tilanne tuli niin äkkiä, ettei minulla ollut voimia tai edes aikaa metsästää pieniä vaatteita.

Ajatus muhi päässä jonkin aikaa, kunnes sopiva hetki toteutumiselle löytyi. Kesäkuussa 2017 Korhonen etsi itsellensä uutta harrastusta - mielellään käsitöihin liittyvää.  

– Tuli idea pienille vauvoille tarkoitetusta hyväntekeväisyysprojektista. Surffailin netissä, enkä löytänyt mitään vastaavaa. Päätin laittaa oman projektin pystyyn, hän toteaa.

Vapaaehtoisten määrä yllätti

Mikä on Untuvapakkaus?

  • Untuvapakkaus on vaatepakkaus tarkoitettu perheille, joihin syntyy keskoskriteerit täyttävä tai muuten pienipainoinen lapsi
  • Vaatekoot vaihtelevat aina 32 senttimetristä 44 senttimetriin
  • Pakkauksen voi saada pyytämällä sitä Untuvapakkauksen facebook-sivuilta löytyvien yhteyshenkilöiden kautta
  • Pakkauksen saa käyttöönsä postimaksun hinnalla noin viikon kuluessa pyynnöstä
  • Käytetyt vaatteet voi palauttaa takaisin tekijöilleen, jolloin ne kierrätetään jälleen uuteen pakkaukseen käytettäviksi
  • Tähän mennessä Untuvapakkauksia on jaettu lähes 300 perheelle

Aluksi Korhonen haali vaatteita kasaan eri keskosvaatekirpputoreilta ja omien kaappiensa perältä. Aikaa ja rahaa kului, ja ajatus toiminnan laajentamisesta kävi mielessä. 

– Laitoin pariin ryhmään ilmoituksen, että lähtisikö joku porukkaan, kun yksin en tähän pystyisi. Jos ompelu- ja käsityötaitoiset ihmiset innostuisivat vaikka tekemään tilkuista tai langanpätkistä omia pieniä vaatekappaleita, hän kertoo.

Innostusta ei tarvinnut kauaa odotella.

Ilmoituksia talkootyöläisistä tuli ympäri Suomea: yksi halusi ommella, toinen virkata ja kutoa, kolmas lahjoittaa kankaita. 

Kun Korhosen talo alkoi viikkojen kuluessa täyttymään lahjoitetuista kankaista, vaatteista, leluista ja huovista, tarvittiin mukaan jo apupakkaajia.

Omakohtaista kokemusta ei tarvita

Hanna McAndrewn lattialle on aseteltu viisi paperikassia siistiin riviin. 

– Kävin hakemassa aamulla materiaaleja lahjoittajalta, hän huikkaa keittiöstä.

McAndrew on yksi Korhosen apuna toimivista pakkaajista. Hänen kättensä kautta kulkevat kaikki pääkaupunkiseudun apua tarvitsevien keskosvauvaperheiden vaatepakkaukset. 

Pipoja, bodyja, haalareita ja töppösiä on kasattu pitkin sivupöytiä ja ruokapöydän päätyyn. Kuutisenkymmentä bodya, McAndrew arvioi yhden laatikon sisällöksi.

– Minulla itselläni ei ole keskosia, mutta tästä on tullut tärkeä harrastus. Käytän tähän aina muutaman minuutin sieltä täältä päivästäni.

Kaikki toimii talkoovoimin

Pienestä avusta on vuoden varrella kasvanut jo usean hengen voimin pyörivä hyväntekeväisyysprojekti.

Tällä hetkellä Untuvapakkaukseen kuuluu kunnioitettava määrä tavaraa.

Yhdessä vaatepakkauksessa on neljästä viiteen bodya, samanlainen määrä housuja, potkupuku, nuppupeitto, turvalonkero, vaunulelu ja tarpeen mukaan villamyssyjä, tumppuja ja töppösiä.

Korhosen mukaan tarkoituksena on saada kaikista pakkauksista lähes samanlaisia, mutta tilanne voi välillä elää.

– Kaikki toimii lahjoitusvaroin, talkoovoimin ja hyväntekeväisyyshengessä. Tämä pyörii siis vain siinä mittasuhteessa, missä lahjoituksia saadaan ja ihmiset ovat valmiita tekemään vaatteita. 

Erityisesti haasteita on ollut materiaalihankinnoissa.

– Vaatteita voidaan valmistaa vain sitä mukaa, mitä kangaslahjoituksia tulee, Korhonen toteaa.

Keskoslapsen syntymä on aina poikkeava

Hauhiolle Untuvapakkaus tuli apuun hädän hetkellä.

Keskosena syntynyt Annelies oli taistellut itsensä henkiin useamman vastoinkäymisen jälkeen, ja äidilläkin oli jo puhti poissa. 

– Keskoslapsen syntymä poikkeaa paljon normaaliaikaisen lapsen syntymästä. Vanhemmat ovat jo valmiiksi huolestuneita ja tilanne stressaa, Hauhio toteaa.

Keskoskokoisista vaatteista on melkein huutava pula, ja vaatepakkauksen suosio on yllättänyt tekijätkin.

Keskosvaatteet menevät nukkeharrastajille

Pienempiä vaatekokoja löytää kyllä suuristakin vaateketjuista, mutta usein pienimmät vaatteet ovat loppuneet myymälöistä.

– Nukkeharrastajat ostavat niitä aika paljon, jolloin keskosvauvaperheille ei vaatteita välttämättä hyllyyn jää, Korhonen harmittelee.

Korhosen mukaan Untuvapakkauksen ideana ei ole kattaa vauvan koko vaatetarvetta, vaan antaa pieni apu elämän alkumetreille.

Hauhio on avun suurudesta eri mieltä.

– Olimme Anneliesin kanssa sairaalassa lähes kaksi kuukautta ja stressasin paljon. En ehtinyt itse miettimään vaatehankintoja, joten vaatepakkaus oli meille uskomaton apu.

Annelies nukkuu yhä Untuvapakkauksesta saadussa peitossaan, mutta muut vaatteet on jo pistetty kiertoon uusille keskosvauvoille. Yksi minikokoinen vaate kerrallaan ne ilahduttavat yllättävin tilanteisiin joutuneita lapsiperheitä.

Päivitys 15.09. klo 11.53: Jutun otsikkoa muokattu.

Lue myös:

    Uusimmat