Suomalainen äitiyspakkaus valloittaa Skotlantia: "Avun tarpeen määritteleminen voi olla vaikeaa"

Britannia – ja samalla koko maailma – sai tietää Suomen äitiyspakkauksista kesällä 2013, kun BBC selitti jutussaan suomalaisvauvojen nukkuvan pahvilaatikoissa. Baby Basicsin perustaja ei kuitenkaan ole toiveikas, että äitiyspakkausajattelu valuisi Skotlannista etelään Lontoon päättäjiin.

Sheffieldiläisen kirkon alakerrassa näyttää joulupukin lahjapakkaamolta. Baby Basics -järjestön toimiston lattialla on sellofaaniin käärittyjä korimaisia vauvansänkyjä täynnä vauvantarvikkeita, pöytä puolestaan notkuu joulupaketteja. Tonttujen sijaan lahjojen seassa hääräävät vapaaehtoiset.

– Joulu täyttää varastot. Ihmiset tuovat lahjoituksia erityisesti joulun alla, sanoo Hannah Peck tavarapaljouden keskellä.

Peck on yksi vuonna 2009 toimintansa aloittaneen Baby Basicsin perustajista. Joulupaketit ovat ekstrapuuhaa; järjestön tärkein tehtävä on koota ja jakaa sisällöltään suomalaista äitiyspakkausta muistuttavia lastentarvikepaketteja.

Pakettipyynnöt tulevat esimerkiksi sosiaalityöntekijöiltä ja terveydenhoitajilta. Baby Basics koostaa paketit lahjoituksista sekä järjestön hankkimista tuotteista, mutta ei tapaa avunsaajia.

– Me emme kysele tai tuomitse. Jos kätilö kokee, että perhe tarvitsee apua, luotamme siihen, Peck selittää.

Kuuluuko äitiyspakkaus kaikille? Kysymys heräsi Skotlannissa, jossa kansallispuolue SNP ilmoitti lokakuussa aloittavansa Suomen kaltaisen äitiyspakkausjärjestelmän. Puolueen johtajan ja Skotlannin ykkösministerin Nicola Sturgeonin mukaan kokeilu aloitetaan testialueilla vuodenvaihteessa, ja kesästä 2017 alkaen pakkaus annetaan kaikille Skotlannissa syntyville vauvoille.

Baby box oli yksi SNP:n vaalilupauksista ennen toukokuun alueparlamenttivaaleja. Aloite on saanut osakseen paitsi kiitosta, myös kritiikkiä.

Brittimedia on muun muassa raportoinut suomalaisasiantuntijoiden varoittaneen, ettei pelkkä äitiyspakkaus toimi ilman sitoutumista esimerkiksi neuvolakäynteihin. Skottiprofessori Graham Watt kutsui kokeilua ”kalliiksi ja hyödyttömäksi stuntiksi”. The Times on kirjoittanut, että symboliarvosta huolimatta konkreettisia todisteita kalliin järjestelmän hyödyistä ei ole.

Baby Basics -järjestöä Sheffieldissä johtava Hannah Peck ymmärtää syytökset korkeasta hinnasta. Kun hallitus leikkaa lähes kaikilta ja kaikkialta, äitiyspakkausten jakamista myös varakkaille voi olla vaikeaa perustella.

Peck itse toivoo, että Skotlanti ottaa järjestelmän kunnolla omakseen. Hänen mielestään Suomen äitiyspakkausten yksi hienous on juuri siinä, että koska kaikki saavat sen, avun vastaanottamiseen ei liity stigmaa tai häpeää.

– Avun tarpeen määritteleminen voi olla vaikeaa. Perhe voi näennäisesti olla varakas, mutta rahat eivät välttämättä mene äidille ja lapselle, hän toteaa.

Myös Home-Start Buryn johtaja Kate Brookes ymmärtää arvostelijoita. Hän korostaa kuitenkin äitiyspakkauksen etuja nimenomaan ongelmien ennaltaehkäisyssä. Hyvin pärjäävien perheiden ei olisi mikään pakko ottaa pakkausta vastaan tai sen voisi antaa eteenpäin.

– Jos perheellä ei ole pakkaukselle käyttöä, he voisivat vaikkapa lahjoittaa sen hyväntekeväisyyteen, Brookes ehdottaa.  

Hitti alkoi nettijutusta

Britannia – ja samalla koko maailma – sai tietää Suomen äitiyspakkauksista kesällä 2013, kun BBC selitti jutussaan suomalaisvauvojen nukkuvan pahvilaatikoissa. BBC:n mukaan juttu on tavoittanut yli 10 miljoonaa lukijaa.

Yksittäiset alueet Englannissa ovat aloittaneet äitiyspakkauskokeiluja. Esimerkiksi Pohjois-Englannin Haltonissa vanhemmille tarjotaan paitsi tavaroita, myös pääsy ”äitiyspakkausyliopiston” materiaaleihin, joista perheet voivat hakea apua ja tukea. Skotlannissa valtapuolue SNP on puolestaan ilmoittanut aloittavansa äitiyspakkausten jakamisen ensi vuonna.

Peck pitää Suomen järjestelmää erinomaisena. Hän muistuttaa, että jo turvallinen nukkumapaikka, kuten Suomen äitiyspakkauksen laatikko tai Baby Basicsin antama kori, on vastasyntyneelle erittäin tärkeä.

Peck ei kuitenkaan ole toiveikas, että äitiyspakkausajattelu valuisi Skotlannista etelään Lontoon päättäjiin. Baby Basics ja sen itsenäiset aluetoimistot toimivat ilman julkisia varoja. Yksityistä rahoitusta on sen verran, että järjestö pystyy maksamaan palkkaa kahdelle osa-aikaiselle työntekijälle, mutta suurelta osin toiminta on lahjoitusten ja vapaaehtoisten varassa.

– Varsinkin jo valmiiksi köyhät perheet ovat kärsineet leikkauksista ja sosiaalietuuksiin liittyvistä sanktioista. Vaikea kuvitella, että hallitus tässä tilanteessa innostuisi auttamaan.

”Viesti välittämisestä”

Manchesterin pohjoispuolella Buryssa Home-Start-perhetukijärjestön paikallisosastoa johtava Kate Brookes on uransa aikana nähnyt lapsiperheiden monet ongelmat. Hän soisi äitiyspakkauksen kaikille.

– Se olisi viesti välittämisestä. Nyt monet ajattelevat, että hallitus ei välitä tai ole kiinnostunut pienituloisista tai köyhistä, vaan antamisen sijaan on vain ottamassa, hän sanoo.

Home-Start kokoaa äitiyspakkauksen kaltaisia paketteja lahjoituksista ja antaa niitä perheille tarpeen mukaan. Varastossa on aina yksi paketti hätätilanteita varten.

Järjestön päätehtävä on kouluttaa ja koordinoida vapaaehtoisia, jotka tarjoavat eri syistä apua tarvitseville perheille tukea. Brookes huomauttaa, että äitiyspakkauksen symbolinen arvo voi olla merkittävä, vaikka tavaralle ei olisi varsinaista tarvetta. 

– Ennaltaehkäisy on aina tehokkain ja halvin vaihtoehto. Äitiyspakkaus on yksi tapa valmistautua vauvaan ja ymmärtää, että apua on tarjolla. 

***

Lue myös:

    Uusimmat