Vapaaehtoiset urakoivat keskosina syntyneille vauvoille lähes 2000 ilonaihetta: "Suuria tunteita herättävä projekti"

Kymmenet naiset ympäri maan ovat kantaneet kortensa kekoon keskosina syntyneiden vauvojen hyväksi.

Syksyllä Facebookin ompeluryhmässä käynnistynyt ompeluprojekti huipentuu parin viikon päästä, jolloin vapaaehtoiset ompelijat lahjoittavat HUS:n Naistenklinikalle juuri muuttaneelle vastasyntyneiden teho-osastolle yhteensä yli 1900 keskosvauvanvaatetta, pipoa, keskoskaapin pimennysverhoa, tyynyliinaa sekä tilkkupeittoa. Pelkästään minikokoisia vaatteita on valmistettu reilut 800 kappaletta.

Tempauksessa on mukana noin kahdeksankymmentä kaikenikäistä naista sekä vapaaehtoisia yrityksiä. Täysin vapaaehtoisuuteen perustuva projekti on innostanut ihmiset ahkeroimaan toden teolla.

– Parhaimmillaan yksi henkilö on tämän projektin aikana tehnyt 400 vaatetta tai muuta tekstiiliä ja toinen ehkä kahdet housut, mutta jokaisen osallistujan panos on tärkeä, Annemari Eerola, yksi projektin neljästä vetäjästä vakuuttaa.

Eerola on luotsannut projektia yhdessä Ulla Ahosen, Marja Niemen ja Susanna Vesterisen kanssa. Alun perin ajatus keskosvauvojen auttamisesta virisi muutama vuosi sitten, jolloin naisporukka halusi tarjota ompelutaitonsa vaatteita tarvitsevalle osastolle valmistamalla keskosvauvoille sopivia vaatteita, joita on vaikea muualta löytää.

Projekti onkin ryhmän kolmas. Aikaisemmat tempaukset ovat kuitenkin olleet huomattavasti tämänkertaista pienempiä.

Minikokoiset vaatteet piristävät teho-osaston arkea

Teho-osaston käyttöön tarkoitettujen vaatteiden valmistus vaatii tarkkuutta. Vaatteiden kaavat ja materiaalivalinnat onkin tehty yhteistyössä vastaanottavan osaston kanssa. Sairaalan tiukka pesulakierto myös kuluttaa vaatteita, minkä vuoksi uusia vaatteita tarvitaan jatkuvasti.

– Vaatteilla on omat vaatimuksensa, koska nämä pienet ihmiset ovat keskoskaapeissa useimmiten erilaisten letkujen keskellä ja heistä pitää myös voida ottaa tarvittaessa näytteitä. Tärkeää on ollut myös ottaa huomioon erilaiset kiinnityssysteemit, ettei mikään vaatteissa paina näiden lasten maatessa vatsallaan tai kyljellään, Eerola selittää.
 
Naisten ompelemat vaatteet ovat kooltaan 40 - 52 cm. Eerolan mukaan vaatteiden merkitys vauvojen perheille on keskeinen.

– Se, että saadaan teho-osaston kliinisiin oloihin pirteitä värejä, tuo varmasti sairaala-arkeen inhimillisyyttä ja lasten vanhemmille iloa, hän iloitsee.

Hyväntekeväisyysprojekti on monen tahon yhteinen ponnistus. Ompelijat ovat saaneet osan kankaista ja ompelutarvikkeista lahjoituksina yrityksiltä. Suurin osa kankaista ja langoista on kuitenkin ompelijoilta itseltään.

Vaatteiden tuleva luovutustilaisuus tulee Eerolan mukaan olemaan tunteellinen.

– Tämä on ollut suuria tunteita herättävä projekti. Moni on sanonut, että on ihanaa osallistua hyväntekeväisyyteen tekemällä konkreettisesti hyvää ja käyttämällä omia kädentaitoja, hän hymyilee.

Projektin etenemistä voi seurata Instagramissa hashtagilla #keskosvaateprojekti. 

Turvalonkeroista iso apu keskosvauvoille 2:02

Lue myös:

    Uusimmat