Mainos

Supo selvittää tänä vuonna ennätysmonen taustat

Suojelupoliisi (Supo) tarkastaa tänä vuonna ennätyksellisen monen työnhakijan taustat.

Viime vuonna Supo teki yli 8 000 turvallisuusselvitystä. Tänä vuonna tuo luku oli ylitetty jo lokakuussa.

Turvallisuusselvityksessä tarkastetaan virkaan tai tehtävään hakevan taustoja. Tietoja kaivellaan muun muassa rikosrekisteristä, väestörekisteristä ja poliisin rekistereistä.

Menettelyssä selvitetään, onko taustoissa jotain sellaista, mikä voisi vaikuttaa negatiivisesti tehtävän hoitoon. Selvitys voidaan tehdä vain henkilön omalla suostumuksella.

Turvallisuusselvitystä voivat pyytää lähinnä julkisen vallan edustajat ja sellaiset yhtiöt, joilla on suojeltavanaan huomattava taloudellinen etu.

Selvityksiä on kolmentyyppisiä: suppeita, perusmuotoisia ja laajoja. Suppeat tehdään paikallispoliisissa, muut Supossa. Laajassa selvityksessä Supo voi selvittää myös henkilön talousasioita. Joissain tapauksissa laaja turvallisuusselvitys voidaan ulottaa myös henkilön läheisiin.

Laaja selvitys tehdään esimerkiksi supolaisille ja perusmuotoinen ulkoministeriön virkamiehille. Suppea selvityksen kohteeksi voi päästä jo ydinvoimalan tai lentokentän huoltotehtäviin pyrkivä.

Ani harvan papereissa tahroja

Laki turvallisuusselvityksistä tuli voimaan vuonna 2002. Selvitysten määrä on sen jälkeen kasvanut miltei vuosi vuodelta. Viime vuonna noin kahdessa prosentissa selvityksiä löytyi työnhakijan kannalta raskauttavia tietoja.

Yli puolet turvallisuusselvityksistä tehdään viranomaisille, jotka eivät ole kovin suhdanneherkillä aloilla. Loput tehdään esimerkiksi asiantuntija- tai johtotehtäviin hakeville.

Supossa arvellaan, että taloustaantuma voi kääntää selvitysten määrän laskuun.

- Selvitysten määrä lienee suoraan verrannollinen valtakunnassa yleensä tapahtuviin asiantuntijarekrytointeihin. Kesälomien jälkeen vaikutti todella hiljaiselta, ja syyskiireet alkoivat verkkaisesti, sanoo ylitarkastaja Ilkka Hanski Suposta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.