Katseet kohdistuvat Venäjälle, sanoo Viron UPI:n johtaja MTV:lle – "Meidän on annettava vahva viesti ulospäin"

Laivaliikenteen seuranta näyttää: Nämä alukset liikkuivat Balticconnectorin onnettomuuspaikalla 0:57
Laivaliikenteen seuranta näyttää: Nämä alukset liikkuivat Balticconnectorin onnettomuuspaikalla

Virossakin katseet kohdistuvat kaasuputken ja tietoliikennekaapelin vahingoittumisessa Venäjälle, kertoo Viron Ulkopoliittisen instituutin johtaja.

Uutisointi Balticconnector-kaasuputken ja tietoliikennekaapelin vaurioista näyttää Virossa vaisummalta kuin Suomessa. Viron Ulkopoliittisen instituutin johtaja Kristi Raik kertoo kuitenkin, että kaasuputken ja tietoliikennekaapelin rikkoutumisen syyn selvittäminen on Virossa ykkösasiana valtionjohdon agendalla.

– Toisaalta siinä mielessä on ihan rauhallinen tilanne, että mitään käytännön harmia ei ole tässä tilanteessa aiheutunut. Huoltovarmuus ja energiansaanti on turvattu, eikä tämä vaikuta mihinkään palveluihin, Raik kertoo MTV:n Asian ytimessä -ohjelman haastattelussa. 

Syyttävä sormi itään

Katseet kohdistuvat Venäjälle myös Virossa, kertoo Raik.

– Kummassakaan maassa ei pystytä esittämään todisteita siitä, kuka on tämän sabotaasin tekijä, mutta toisaalta yhteiskunnassa ei liene kellään epäselvyyttä siitä, kuka siinä taustalla on eli kenellä voisi olla motiivi ja kyky tehdä tällaista, Raik sanoo.

– Tämän tyyppinen teko vaatii kuitenkin huomattavaa panostusta ja todennäköisesti valtiollisen toimijan panosta. Siinä mielessä kaikki katsovat Venäjän suuntaan, mutta niin kauan, kun ei ole selkeitä todisteita siitä, kuka syyllinen on, sitä ei voida virallisesti sanoa. 

Varauduttava uusiin häiriöihin

Raik huomauttaa, että Itämeren alueella on varauduttava uusiin häiriöihin. 

–  Varaudutaan siihen, jos tulee muitakin häiriöitä, että edelleen pystytään pitämään yhteiskuntaa toiminnassa. 

Tapaus on Raikin mukaan käytävä läpi koko Euroopan unionin ja Naton piirissä. 

– Ei voida varmuudella tietää, oliko tämä yksittäinen teko vai voiko olla niin, että Itämeren alueella vastaavia iskuja tulee myös lisää, Raik sanoo.

Yhteisöjen on Raikin annettava myös vahva viesti siitä, että maat pärjäävät sabotaasiyrityksistä huolimatta.

– On tärkeää on, että annetaan vahva viesti ulospäin, että tämän tyyppisten iskujen kanssa pystytään tulemaan toimeen, eivätkä ne pysty lamauttamaan meidän yhteiskuntiamme, Raik kertoo. 

Viron UPI:n johtajan Kristi Raikin haastattelu nähtävissä tänään Asian ytimessä kello 21 MTV Katsomossa ja MTV3-kanavalla.

Lue myös:

    Uusimmat