Supo: Kriittiseen infrastruktuuriin kohdistunut uhka kohonnut Suomessa – Venäjä siirtää vakoiluaan verkkoon

Suojelupoliisi julkaisi turvallisuuskatsauksen – esillä Suomeen kohdistuva vakoilu ja Venäjän tiedustelun muutos 28:47
Katso videolta, miten Supo kommentoi turvallisuusuhkia.

Suojelupoliisi arvioi, että Suomen kriittiseen infrastruktuuriin kohdistuu kohonnut tiedustelun tai vaikuttamisen uhka. Supo piti tänään tiedotustilaisuuden, jossa esitteli tänään julkaisemansa kansallisen turvallisuuden katsauksensa.

Tänään julkaisemassaan kansallisen turvallisuuden katsauksessa Supo arvioi, että uhka on kohonnut Suomen Nato-jäsenyysprosessin ja Venäjän hyökkäyssodan vuoksi.

Kriittiseen infrastruktuuriin kohdistunut uhka on Supon mukaan kasvanut niin fyysisessä kuin kyberympäristössäkin. Supon arvion mukaan ei kuitenkaan ole todennäköistä, että infrastruktuuriin kohdistuisi lamauttavaa vaikuttamista lähitulevaisuudessa.

Kriittisellä infrastruktuurilla tarkoitetaan esimerkiksi sähkön ja energian jakeluverkkoa sekä tietoliikenneyhteyksiä. Infrastruktuurin mahdolliset haavoittuvuudet ovat nousseet viime päivinä esiin myös sen jälkeen, kun Nord Stream -kaasuputkissa on ilmennyt vuotoja Itämeressä. Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi keskiviikkona, että putkia vahingoitettiin tarkoituksella.

Myös supon päällikkö Antti Pelttari arvioi, että Nord Stream -kaasuputkien vuotojen taustalla on erittäin todennäköisesti tahallinen teko.

Pelttari: Nord Stream -vuoto vaatinut valtiollista kyvykkyyttä

Myös keväällä suojelupoliisi otti Suomen kriittisen infrastruktuurin riskit huomioon turvallisuuskatsauksessaan. Tuolloin suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari kuitenkin kommentoi, että Suomen kriittinen infrastruktuuri on suojattu hyvin.

Pelttari totesi tänään tiedotustilaisuudessa, että Nord Stream -putkivuotojen aiheuttaminen on vaatinut kyvykkyyttä, jota on vain valtiollisella toimijalla. Hän ei kuitenkaan ota kantaa mahdolliseen syylliseen. Hänen mukaansa vuodot ovat klassinen esimerkki valtiollisen vaikuttamisen pelikirjasta.

Pelttarin mukaan pohjoismaiset turvallisuuspalvelut ovat tehneet tiivistä yhteistyötä vuotojen vuoksi.

– Teemme kaikkemme, jotta Suomeen liittyvä kriittinen infrastruktuuri on kunnossa, Pelttari kertoi.

Katsauksessa supo tuo esille sen, että autoritäärisestä maasta tuleva organisaatio voi saada pääsyn tai vaikutusvaltaa suomalaiseen infrastruktuuriin omistusten tai palveluntuottajana toimimisen kautta. Riskinä on, että autoritäärisen valtion viranomainen hankkii näin tietoa suomalaisen yhteiskunnan kriittisten palveluiden tai viranomaisen toiminnasta. Nord Stream -kaasuputken omistuksesta runsaat puolet kuuluu Venäjän suurimmalle yritykselle maakaasu- ja öljykonserni Gazpromille.

Venäjän tiedustelun uhka lisääntyy

Tuoreessa katsauksessaan supo arvioi, että Nato-jäsenenä Suomi tulee kiinnostamaan Venäjän tiedustelupalvelua aiempaa enemmän. Suojelupoliisin mukaan Suomen tuleva Nato-politiikka tulee olemaan itänaapurin tiedustelussa kiinnostuksen kohteena, ja Venäjä voi yrittää hankkia Suomen kautta myös tietoa Natosta.

Perinteisin Venäjän tiedustelun menetelmä Suomessa on ollut diplomaattipeitteellä tehtävä henkilötiedustelu, mutta supo arvioi, että Venäjä tulee jatkossa siirtämään toimintaansa entistä enemmän kyberympäristöön.

Länsimaiden Venäjälle asettamat talouspakotteet voivat myös lisätä yritysvakoilun uhkaa.

– Maalla on tarve käynnistää korvaavaa huipputeknologian tuotantoa, supo toteaa.

Suomen kautta yritetään supon mukaan myös viedä Venäjälle pakotteiden alaisia, kiellettyjä tuotteita.

Suojelupoliisi toteaa lisäksi katsauksessa, että Venäjän tiedustelupalvelut ovat jo toimineet Euroopassa aggressiivisesti esimerkiksi asevarastoja tai pettureina pitämiään ihmisiä kohtaan. Tällä hetkellä supo arvioi vastaavien iskujen mahdollisuuden Suomessa vähäiseksi. Toisaalta supo arvioi, että Venäjä voi kohdistaa tiedustelua ulkomailla oleviin oman maan kansalaisiinsa.

Viime päivinä julkisuudessa on puhuttanut muun muassa venäläisten matkustus Suomeen. Supo kommentoi aiemmin tällä viikolla MTV Uutisille, että venäläisten tuleminen turistiviisumeilla ei uhkaa kansallista turvallisuutta. Myöskään Venäjän osittainen liikekannallepano ei ole Supon mukaan merkittävästi muuttanut venäläisten matkustamiseen liittyvää uhkaa.

Kiina jatkaa tiedusteluaan Suomeen

Suojelupoliisin tuore turvallisuuskatsaus painottuu Venäjän toimintaan, mutta supon mukaan myös Kiinan Suomeen kohdistama tiedustelu jatkuu aktiivisena. Kuten aiemmin, myös nyt supo arvioi Kiinan kohdistavan kybervakoilua huipputeknologiaan poliittisen päätöksenteon lisäksi.

Supo muistuttaa myös, että kiinalaista informaatioteknologiaa hankittaessa on syytä arvioida, millaista luottamuksellista tietoa laitteilla säilytetään. Kiinan lainsäädännön mukaan sen yrityksillä on velvollisuus auttaa tarvittaessa maan turvallisuuspalveluja.

Myös muut autoritääriset maat kuin Venäjä ja Kiina harjoittavat Suomessa peitettyä tiedustelua ja vaikuttamista, mutta supon mukaan toiminta kohdistuu pääasiassa näistä maista lähtöisin oleviin, Suomessa oleskeleviin ihmisiin.

Katsauksessaan supo arvioi, että terrorismin uhka Suomessa pysyy neliportaisen asteikon tasolla kaksi eli ”kohonnut”. Arvio on ollut sama siitä lähtien, kun suojelupoliisi otti asteikkonsa käyttöön vuonna 2017.

Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari kertoo, miten ulkomaalaiset vakoojat toimivat Suomessa 4:19
Supon päällikkö kertoi MTV:n Uutisextrassa keväällä, miten ulkomaalaiset vakoojat toimivat Suomessa. Katso haastattelu yltä.

Lue myös:

    Uusimmat