Supertähti loistaa illasta toiseen NHL:ssä, mutta ovi olympialaisiin on tukossa – asiantuntija avaa erikoisia sääntökiemuroita ja lataa kovan arvion KOK:n ja NHL:n sopimuksista

Maailman parhaiden NHL-kiekkoilijoiden on määrä edustaa maitaan Pekingin olympiaturnauksessa, mutta ainakin yksi sarjan supertähdistä on varmuudella poissa. NHL:n ja Maailman anti-dopingtoimiston Wadan dopingsäännösten yhteensovittaminen on erikoinen keitos.

Venäläinen Jevgeni Kuznetsov keikkuu NHL:n pistepörssin terävimmässä kärjessä. Washington Capitalsin hyökkääjä on mättänyt 22 ottelussa tehot 7+20, mutta olympialaisiin miehellä ei ole asiaa. Taustalla on vuoden 2019 MM-turnauksessa käynyt kokaiinikäry.

Kuznetsov antoi Venäjän Suomelle häviämän välieräottelun jälkeisenä päivänä positiivisen dopingnäytteen, ja Kansainvälinen Jääkiekkoliitto IIHF langetti venäläiselle lopulta neljän vuoden kilpailukiellon.

mukaan Venäjän jääkiekkoliitto ilmoitti pyrkivänsä lyhentämään Kuznetsovin rangaistusta saadakseen tämän olympialaisiin. Urheilun Kansaivälisestä vetoomustuomioistuimesta CASista kerrotaan kuitenkin Tassille, ettei asiaan liittyen ole toimitettu valitusta.

Kilpailukiellosta huolimatta Kuznetsovin peli NHL:ssä luistaa kuin tanssi.

Kulttuurien erot

Muun muassa vuosia CASissa toiminut urheiluoikeuden asiantuntija Olli Rauste selittää, miksi yksi maailman parhaista hyökkääjistä saa pelata NHL:ssä, vaikka on kilpailukiellossa.

– Sen mahdollistaa se, että NHL ei lähtökohtaisesti tunnusta Kansainvälisen jääkiekkoliiton määräämiä pelikieltoja, koska NHL:llä on omat dopingsääntönsä, jotka ovat huomattavasti lievemmät kuin IIHF:n dopingsäännöt. Sen takia pelaaja, joka on pelikiellossa IIHF:n mukaan, ei sitten ole välttämättä pelikiellossa NHL:n mielestä.

Myös NHL kertoi avoimesti dopingsäännöstöjen eroavaisuuksista Kuznetsovin kokaiinikäryn tultua julki. NHL julkaisi tiedotteen, jossa antoi pelaajalle synninpäästön. Kuznetsov sai kolmen ottelun pelikiellon sopimattoman käytöksen vuoksi.

– Toisin kuin IIHF, NHL tai NHLPA (pelaajayhdistys) eivät pidä kokaiinia suoritusta parantavana aineena, eikä se näin ole kiellettyjen aineiden listalla, NHL kertoi.

Rausteen mukaan NHL:n ja NHLPA:n sopimuksen kiellettyjen aineiden listaus ei ole julkinen, joten sen sisällöstä ei ole tarkkaa tietoa. Kuten jo edellä nähtiin, varmaa on, että se eroaa Wadan listauksesta, jota esimerkiksi IIHF noudattaa.

– En ole NHL:n kiellettyjen aineiden listaa nähnyt, koska tietäkseni se ei ole julkinen. Ainakin muutama vuosi sitten oli tilanne, että esimerkiksi kasvuhormoni ei ollut NHL:ssä kielletty aine, Rauste kertoo.

– Suurin ero säännöissä on siinä, että NHL:n dopingsääntöjen mukaan, jos lääkäri toteaa, että urheilijalla on lääkinnällinen tarve saada vaikkapa hormonivalmistetta, lääkäri voi sen määrätä, eikä sillon kyse ole dopingista. NHL:n sääntöjen mukaan se ei ole kiellettyä, jos se on lääkärin määräämä lääke.

Rausteen mielestä sääntöjen eroavaisuuksia selittää ajattelutapojen ero Euroopassa ja NHL:ssä.

– NHL:ssä ajatellaan, että pelaajat ovat esiintyviä taiteilijoita, joiden täyty jaksaa illasta toiseen esiintyä täysille jäähalleille parhaalla mahdollisella intensiteetillä. Koska se ei olisi mahdollista, jos hormonitasoja ei voitaisi paikata, siellä se katsotaan mahdolliseksi.

NHL:n dopingtestaamisesta määrätään sarjan ja pelaajayhdistyksen välisessä sopimuksessa. Sen mukaan jokainen joukkue otetaan yllätystestiin kerran harjoitusleirin, kerran runkosarjan ja kerran pudotuspelien aikana. Myös yksittäisiä pelaajia voidaan valita testattavaksi kauden aikana.

Testit suoritetaan aikataulun mukaisten harjoitusten tai tapaamisten yhteydessä, mutta ei pelipäivinä. Kauden ulkopuolella testejä tehdään koko liigassa enintään 60. Jos testiin valittu pelaaja ei ole tavoitettavissa kahteen viikkoon, asia viedään eteenpäin.

Juttu jatkuu videon alla. 

Grigori Rodtshenkovilta paljastuskirja Venäjän dopingkulttuurista 9:02
MTV3:n Uutisaamussa keskusteltiin Venäjän dopingkulttuurista paljastuksia tehneen Grigori Rodtshenkovin kirjasta elokuussa 2020. 

Eri systeemien yhteensovittamisen haaste

Kun NHL-pelaat osallistuvat tapahtumiin, joissa noudatetaan Wadan säännöstöä, tulee eteen eri kulttuurien yhteensovittaminen. Näin käy yleisesti olympialaisten alla.

NHL-pelaajat olivat ensimmäistä kertaa mukana olympialaisissa vuonna 1998 Naganossa. Suomi juhli mitalia kaadettuaan Kanadan pronssiottelussa. Ratkaisevan 3–2-osuman Patrick Royn selän taakse laukoi Ville Peltonen.

Tuon jälkeen olympialaisissa nähtiin NHL-tähtiloistoa joka kisoissa, kunnes Pyeongchangin vuoden 2018 kisat pelattiin ilman NHL-edustusta. 

Pekingin vuoden 2022 kisoihin NHL-pelaajat jälleen osallistuvat KOK:n, NHL:n ja NHLPA:n päästyä sopuun ehdoista. Tai osallistuvat, ellei koronavirus sekoita tilannetta. NHL:lle jätettiin takaportti vetäytyä olympialaisista, jos virustilanne pahenee merkittävästi, ja pelaajien terveys vaarantuisi.

Osapuolten välisessä sopimuksessa määritellään myös mahdollisuus NHL-pelaajien dopingtestaamiseen ennen olympialaisia ja olympialaisten aikana.  

Suomen olympiakomiteasta kerrotaan, että NHL-pelaajat astuivat Wadan testauksen piiriin nelisen kuukautta ennen olympialaisten alkua, eli 15. lokakuuta.

Jokainen olympiaturnaukseen osallistuva maa on nimennyt niin sanotulle pitkälle listalle potentiaaliset olympiapelaajansa. Suomen listalla pelaajia on yli 100. Mukana on pelaajia sekä NHL:stä että Euroopan sarjoista. Pitkän listan pelaajia ei ole julkistettu eikä listalla olo tarkoita vielä olympiavalintaa.

– Nämä pelaajat ovat tietenkin Wadan erityishuomion piirissä, mutta mainittujen pelaajien lisäksi myös kaikki muut olympiapaikkaa tavoittelevat NHL-pelaajat ovat Wadan testauksen piirissä 15. lokakuuta alkaen, olympiakomiteasta kerrotaan.

Mitä seurauksia?

Osapuolten välinen dopingtestaussopimus on selvä. Mutta miten on mahdollisen käryn seurausten laita?

Rauste suhtautuu epäileväisesti tilanteesen.

– Sitähän ei ole kerrottu, mitä niistä testeistä seuraa, mitä tuloksilla tehdään. Ovatko ne vain informaatiotarkoituksessa, seuraako niistä sanktioita? Kenen sääntöjen mukaan sanktiot langetetaan?

Yksi esimerkki saatiin, kun Ruotsin Nicklas Bäckström kärähti piristeestä vuoden 2014 olympialaisten finaalin alla. Peli jäi pelaamatta, mutta kuukausien vatvomisen jälkeen KOK päätti olla rankaisematta Bäckströmiä. Hän sai myös pitää mitalinsa.

Rauste yllättyi Sotshin tapahtumista. Ei niinkään siitä, että Bäckströn selvisi ilman rangaistusta, vaan siitä, että NHL-pelaajan käry ylipäänsä tuli julkisuuteen.

– Miten se niin meni? Luulen, että siitä on tullut melkoiset jälkipyykit. Itse olen mielessäni ajatellut, että yksi syy, miksi ei NHL ollut mukana 2018 olympialaisissa saattoi osaltaan liittyä Bäckströmin tapaukseen. Ei oltu tyytyväisiä, kun tuli käry ja negatiivista mainetta NHL:lle.

Rauste arvelee, että osapuolet ovat sopineet tarkasti, miten vastaava tapaus vältetään tulevissa kisoissa.

Lue myös:

    Uusimmat