"Suomalaiset voivat hemmotella sairasta egoaan" – Venäjän olympiavoittaja reagoi Suomen kiekkopomon puheisiin

Pikaluistelun olympiavoittaja ja nykyinen duuman jäsen Svetlana Zhurova lyö suomalaisia kovin sanoin nykyisen IIHF-rankingin arvostelusta. Venäjä ohitti Suomen kansainvälisen jääkiekkoliiton rankingissa, sillä maa saa yhä pisteitä vuoden 2021 MM-pronssisijastaan.

Viime sunnuntain päättyneiden MM-kisojen jälkeen julkaistu Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n maailmanranking on erikoista luettavaa. Jo kolmatta vuotta putkeen MM-kisojen ulkopuolelle joutunut Venäjä nousi listauksessa Suomen ohi, koska pannassa oleva maa kerää tasaisesti rankingpisteitä viimeisimmästä MM-kisasijoituksestaan, vuoden 2021 kolmossijasta.

Venäjä on nyt IIHF:n rankingissa toisena, ja voi kohota tällä järjestelmällä jopa kärkeen ensi kevään MM-kisojen jälkeen.

MTV Urheilun haastatteleman Jääkiekkoliiton puheenjohtajan Heikki Hietasen mukaan IIHF:n maailmanrankingin nykyinen muodostamistapa ei ole tarkoituksenmukainen.

– Siinä on kyllä korjattavaa. Kun tuo ratkaisu heidän poissulkemistaan kisoihin on tehty, siinä vaiheessa ei haluttu (heitä) sen enempää rankaista, eikä sitä kauhean syvällisesti ehditty ehkä miettiäkään siinä vaiheessa. Todettiin, että jatketaan tällaisella systeemillä, mutta kyllä se tulee tietenkin tarkasteluun meillä elokuun neuvoston kokouksessa, Hietanen avaa. 

– Ei siitä mitään närää ole vielä syntynyt (IIHF:n sisällä), mutta kun tämä tilanne jatkuu todennäköisesti vielä pidempäänkin, niin onhan se epäoikeudenmukainen muita kohtaan. 

Venäjällä on seurattu Suomen mediaa tarkasti, ja Hietasen asiasta antamiin kommentteihin on tarttunut myös pikaluistelun olympiavoittaja ja nykyinen duuman jäsen Svetlana Zhurova.

– Venäjä palaa (rankingin huipulle) joka tapauksessa. He voivat lisätä sanoja sääntöihin: sanoa, että jos joukkue ei kilpaile arvokisoissa vuoteen, sen ei pitäisi olla mukana maailmanlistalla. He voivat tehdä näin, he voivat puskea sen läpi. Tämä maa on jatkuvasti heidän silmiensä edessä, se ärsyttää heitä. Heistä olisi parempi, ettei meistä kuuluisi mitään, Zhurova sanoo uutistoimisto Tassille.

Zhurovan kommenteista heijastuu, että IIHF:n suhtautuminen Venäjään on ollut merkittävästi pehmeämpää kuin sen monien läntisten jäsenmaiden.

– Kansainvälinen jääkiekkoliitto odottaa meitä takaisin, se ei halua tuhota välejämme. Suomalaiset voivat väliaikaisesti hemmotella sairasta egoaan, mutta meidän jääkiekkoilijamme tulevat ja voittavat heidät. Me nousemme jälleen rankingin kärkeen, jokainen voi nähdä, miten kaverimme pelaavat.

Kansainvälinen jääkiekkoliitto päätti viimeksi helmikuussa, ettei Venäjä ja Valko-Venäjä pääse mukaan ainakaan vielä 2024–2025. Pannaa on jatkettu käytännössä vuosi kerrallaan, ja ehdoksi maiden paluulle on nimetty sotatoimien loppuminen Ukrainassa.

Lue myös:

    Uusimmat