Kalervo Kummola pitää Pekingin olympiajääkiekkoa todennäköisenä ja väläytteli uutta ratkaisua – varmistus vasta 2020

Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n varapuheenjohtaja Kalervo Kummola sanoi tiistaina Aamulehdelle, ettei jääkiekko ole välttämättä mukana Pekingin talviolympialaisissa vuonna 2022. Kummola kertoo MTV Urheilulle, että varmistus asiasta saadaan mahdollisesti vasta kahden vuoden päästä, mutta jääkiekkoa kuitenkin todennäköisesti pelataan.

Katso videolta, miten MTV Urheilun asiantuntija Petteri Sihvonen summaa Leijonien Venäjän EHT-turnauksen!


Kummola sanoi Aamulehdessä, ettei olympiajääkiekko ole täysin varmaa. IIHF:n varapuheenjohtajan mukaan ei ole kuitenkaan todennäköistä, että jääkiekko jäisi vuoden 2022 olympialaisista kokonaan pois.

– Henkilökohtainen mielipiteeni on, että olemme todennäköisesti mukana, mutta sitä ei voi sanoa varmaksi, Kummola sanoo MTV Urheilulle.

Kynnyskysymyksiä ovat NHL-pelaajien osallistuminen ja taloudelliset asiat.

– Taloudelliset seikat eivät ole ollenkaan selvät Kansainvälisen Jääkiekkoliiton ja Kansainvälisen Olympiakomitean kanssa. Paljon riippuu myös siitä, jos NHL ei tule mukaan, Kummola selventää epävarmaa tilannetta.

NHL-pelaajien osallistuminen olympialaisiin riippuu NHL:n ja sen pelaajayhdistyksen NHLPA:n neuvotteluista. Taalaliigan työehtosopimus on umpeutumassa, ja osapuolet voivat ilmoittaa irtautuvansa siitä ensi syksynä, jos uutta sopimusta ei saada aikaan.

Neuvotteluiden kariutuminen voisi tarkoittaa työsulkua kaudella 2020-2021. Edellinen työsulku nähtiin kaudella 2012-2013, jolloin NHL käynnistyi vasta vuoden 2013 tammikuussa.

– NHL ja pelaajayhdistys löytävät sovun ennemmin tai myöhemmin. Kolme kertaa on kuitenkin neuvoteltu niin, että on tullut työsulku tai lakko. Mene ja tiedä. Olympialaiset on yksi neuvotteluiden isoista pykälistä.

Uusi World Cup?

Olympiajääkiekon kohtalo ei ole ratkeamassa heti, sillä Kansainvälinen Olympiakomitea ja IIHF haluavat odottaa, mitä NHL:n ja NHLPA:n neuvotteluissa tapahtuu. Varmistus olympiajääkiekosta saadaan Kummolan mukaan todennäköisesti syksyllä 2020.

Myös talousasioita täytyy selvittää.

– Todennäköinen vaihtoehto on, että pelataan joillakin joukkueilla. Kansainvälisessä olympiakomiteassa taloudelliset edut eivät ole yhtä selvät kuin aikaisemmin. Siksi ne halutaan tietää ennen kun lähdetään miettimään pidemmälle.

Kummola tietää jääkiekon olevan myös Kansainvälisen Olympiakomitean intressi.

– Kansainvälinen Olympiakomitea haluaa, että jääkiekko on mukana. Se ja taitoluistelu ovat tärkeimmät kaupalliset lajit, hiihtolajit ovat hyvin pieniä.

Mitä tapahtuisi, jos jääkiekkoa ei pelattaisi olympialaisissa lainkaan?

– Sitten pelattaisiin varmasti kansallista sarjaa. Joskus on jopa väläytelty World Cupia siihen samaan aikaan. En usko, että se tulee ainakaan vuonna 2022. Jonain päivänä se voi olla totta, Kummola väläyttelee.

Lue myös:

    Uusimmat