Mainos

Super: Tehy pelaa mielikuvilla

Superin puheenjohtaja Juhani Palomäki

Superin puheenjohtajan Juhani Palomäen mukaan Tehy-sopimuksen kaksi ensimmäistä vuotta noudattavat hyvin tarkkaan kaksivuotista kunta-alan sopimusta. Tehyn työtaistelukeinoa hän luonnehtii kertaluonteiseksi, eikä samalla tavalla voi enää toimia.

Suomen lähi- ja perushoitajaliiton Superin puheenjohtaja Juhani Palomäki sanoo Tehyn luoneen mielikuvan 22-28 prosentin palkankorotuksesta. Tähän on hänen mukaansa otettu mukaan asioita, joista ei ole vielä sovittu.

- Kun nyt työnantaja ilmoittaa, että neljään vuoteen on tullut 16-18 prosenttia, eikä Tehy saanut toivomaansa omaa sopimusta, niin ymmärrän, että Tehyn johto mielellään nostaa palkankorotusluvun näin korkealle, hän sanoo MTV:n Huomenta Suomi -ohjelman haastattelussa.

Näin ollen samaa työtä samassa sairaalassa tekevä superilainen ja tehyläinen saavat Palomäen mukaan täsmälleen yhtä paljon palkkaa, koska järjestöjen sopimuksissa ei ole hänen mukaansa mitään eroa.

- Meillä on kaksivuotinen sopimus, kun taas Tehy teki nelivuotisen. Mutta me tarkastelemme vain näitä vähän yli kahta vuotta.

Super neuvottelee uudesta sopimuksesta jälleen kahden vuoden kuluttua. Niissä sovittava yleiskorotus tulee aikanaan myös tehyläisille.

- Tulevissa neuvotteluissa määriteltävää yleiskorotuksen tasoa ei vielä tiedetä. Se voidaan asettaa vaikka kuinka korkealle tai sitten realistiselle tasolle, Palomäki toteaa.

Hän myös muistuttaa, että Tehy-sopimuksessa on laskettu kahden prosentin arvo tuottavuusosiolle. Eli jos henkilökuntaa tulevaisuudessa vähennetään, tehyläisille voi tulla kaksi prosenttia.

- Mutta kun tiedämme ikärakenteen muutokset, Suomessa päinvastoin joudutaan lisäämään väkeä perusterveydenhuoltoon ja vanhustenhuoltoon. Eli tämä kaksi prosenttia ei tule toteutumaan, Palomäki ennustaa.

"Pelisäännöt täytyy luoda selkeiksi"

Tehyn toiminta oli Palomäen mielestä työtaisteluna erilainen kuin mikään aiempi.

- Tässähän uhattiin lasten ja sairaiden henkeä.Uskonkin, että yhteiskunta toimii niin, etteivät avainryhmät meillä voi enää tällä tavalla toimia. Eli tämä oli kertasuoritus, eikä yhteiskunnassa voi enää tällä tavalla jatkaa. Pelisäännöt täytyy luoda selkeiksi, hän huomauttaa.

Hänen mukaansa Tehy ehkä joutui puheenjohtajansa Jaana Laitinen-Pesolan johdolla turvautumaan koviin otteisiin.

- Kenttä oli innostunut ja vaati paljon rahaa. Jotakin piti tehdä, ja he keksivät sitten tämän, Palomäki sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.