Mainos

SuPer syyttää pääkaupunkiseudun kuntia palkkasyrjinnästä

Huomenna Helsingissä mieltään osoittavat lähi- ja perushoitajat haluaisivat osansa tupossa sovituista järjestelyosista.

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer syyttää pääkaupunkiseudun kuntia palkkasyrjinnästä. Hoitajat ovat viime vuosina jääneet ilman tupossa sovittuja, mutta paikallisesti neuvoteltavia järjestelyeriä eli palkankorotuksia.

Helsingissä huomenna pidettävään mielenosoitukseen odotetaan jopa tuhatta lähi- ja perushoitajaa, jotka eivät ole tällä vuosituhannella saaneet palkkaansa tupon järjestelyeriä.

- Kun kunnilla on ollut mahdollisuuksi maksaa harkinnanvaraisia palkankorotuksia ja muillekin kunnan työntekijöille, niin meidän jäsenemme kokevat, että heitä on syrjitty palkkaratkaisuissa, sanoo SuPerin puheenjohtaja Juhani Palomäki.

Lähihoitajan keskipalkka on 2000 euroa, perushoitajan vajaat 2200 euroa. Tässä ovat mukana korvaukset yö- ja viikolopputöistä. Koska nuoret hoitajat tienaavat raskaasta työstä vielä vähemmän, tupon järjestelyerän tuomat muutamat kymmenet eurot kelpaisivat kaikille, etenkin kalliilla pääkaupunkiseudulla.

Vantaan kaupungin henkilöstöjohtajan Kirsi-Marja Lievosen mukaan tupon järjestelyerät on jaettu työn vaativuuden ja koulutustason mukaan.

- Palkkausjärjestelmän uudistuksessa on nimenomaan ollut tarkoitus, että palkkaeroja myös syntyy, jos tehtävän vaativuudessa on eroja, Lievonen toteaa.

Kuntaliiton 2010-luvulle suuntautuvissa ohjeissa kehotetaan kuntia ottamaan laajemmin käyttöön tehtäväkohtaiset palkanosat, henkilökohtaiset lisät ja tulospalkkio.

- Pääasiassa työt ovat samantyyppisiä ja sieltähän nousee tämä kova paine, että kun he työkavereiden kanssa tekevät lähes samantyyppistä työtä, niin miksi toisille tulee korotuksia jatkuvasti, sanoo Palomäki.

- Esimiehet kuitenkin tehtäväkuvausten mukaan näkee, että tehtävät ovat erilaisia. Ja onhan sairaanhoitajan koulutus ja lähihoitajan koulutus taustaltaan erilainen tutkinto, Lievonen toteaa.

SuPer epäilee pääkaupunkiseudun kuntien sopineen kartellimaisesti järjestelyerät sairaanhoitajille, koska pula sairaanhoitajista on ollut eniten julkisuudessa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.