Super Size Me -dokumentista tunnettu Morgan Spurlock on kuollut 53-vuotiaana

Super Size Me -dokumentin myötä kansainvälisesti tunnetuksi tullut dokumentaristi Morgan Spurlock menehtyi 53-vuotiaana syövän komplikaatioihin. 

Amerikkalainen dokumentaristi Morgan Spurlock on menehtynyt 53-vuotiaana syövän komplikaatioihin, kertoo Variety. Spurlockin menehtymisen vahvisti hänen perheensä. 

– Se oli surullinen päivä, kun sanoimme hyvästi veljelleni Morganille. Hän antoi niin paljon taiteensa, ideoidensa sekä anteliaisuutensa kautta. Tänään maailma on menettänyt todella luovan neron ja erityisen miehen. Olen todella ylpeä siitä, että olen saanut työskennellä hänen kanssaan, Spurlockin veli Graig Spurlock kommentoi. 

Spurlock nousi kansainväliseen tietoisuuteen Super Size Me -dokumenttielokuvan myötä vuonna 2004. Dokumentissa Spurlock suoritti 30 päivän pituisen kokeen, jossa söi ainoastaaan McDonaldsin ruokaa ja tallensi omia fyysisiä sekä psyykkisiä oireitaan, jotka aiheutuivat tästä "ruokavaliosta". 

Dokumentissa oli myös "sääntö", jonka mukaan Spurlock ei voinut kieltäytyä, mikäli pikaruokaravintolan työntekijä tarjosi tälle ostotapahtuman aikana "super size" -vaihtoehtoa. Dokumentin teon aikana Spurlock harrasti vähemmän liikuntaa, jotta vastaisi keskimääräistä amerikkalaista liikunta-aktiivisuutta tuohon aikaan. 

Kokeilun jälkeen Spurlock kertoi, että olisi lihonnut 30 päivän aikana 25 kiloa sekä kärsinyt masennuksesta ja maksan toimintahäiriöstä. 

Super Size Me sai ilmestyttyään runsaasti arvostusta sekä Oscar-ehdokkuuden. Se myös herätti laajemman keskustelun siitä, kuinka pikaruokateollisuus rohkaisee asikkaitaan huonon ravitsemuksen pariin. Dokumentin julkaisun jälkeen McDonalds lopetti super size -ateriakoon tarjoamisen ravintoloissaan. 

Dokumenttia on käytetty vuosien ajan opetuksen välineenä, myös suomalaisissa kouluissa. Se on myös myöhemmin herättänyt keskustelua paikkansapitävyydestään. Spurlock sai kritiikkiä esimerkiksi siitä, että kieltäytyi jakamasta julkisesti ruokavaliopäiväkirjaansa kokeilun ajalta. 

Lue myös:

    Uusimmat