Mainos

Super: Oppisopimuskoulutettavia käytetty hyväksi

Lehtikuva

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Super sanoo alalla yleisesti käytössä olevan oppisopimuskoulutuksen kärsivän työnantajien harhakäsityksistä: opiskelijoita käytetään heti täysimittaisina työntekijöinä ja teoriaopeusta laiminlyödään.

Suomen lähi- ja perushoitajien liitto Superista kehittämisyksikön johtaja Arja Niittynen sanoo, että työnantajat unohtavat usein, että oppisopimuskoulutuksessa kyse on koulutuksesta - ei halvasta työvoimasta.

- Meidän tietoomme on tullut pieniä vanhustyön yksiköitä, joissa oppisopimustyöntekijöitä on käytetty hyväksi - he ovat joutuneet heti opiskelun alussa valvomaan vanhuksia yksin, eikä vaadittua työnohjausta ja valvontaa ole järjestetty, sanoo Niittynen.

- Teoriaopintoja laiminlyödään myös. Toki pääosa oppimisesta tapahtuu työpaikalla, mutta yksi siivu teoriaopintoa tapahtuu oppilaitoksessa, ja se usein unohdetaan, sanoo Niittynen.

Kunnille kallista työvoimaa

Oppisopimuskoulutuksessa opiskelija oppii määräaikaisen työsopimuksen puitteissa, eli opiskelusta saa palkkaa. Työnantajan pitää järjestää myös teoriaopetus esimerkiksi alan oppilaitoksessa.

Lähihoitajia etsii oppisopimuksen kautta töihin tällä hetkellä mm. Helsingin kaupunki terveyskeskukseen. Oppisopimuskoulutukseen hakijan täytyy olla 18-vuotias, työtön ja helsinkiläinen.

Oppisopimuskoulutus on nopea tapa saada työntekijöitä alalle, jolle ei muuten saada tarpeeksi työntekijöitä. Väylä varmasti myös houkuttaa, koska koulutusajalta saa palkkaa.

Kuntaliitossa ei kuitenkaan innostuta ajatuksesta, että kaikissa kunnissa lähdettäisiin hakemaan työntekijät oppisopimuskoulutuksen kautta.

- Kunnat maksavat oppisopimuskoulutuksen hinnasta kuusikymmentä prosenttia. Jos koulutus lisääntyisi massiivisesti, tulisi se liian kalliiksi, sanoo Kuntaliitosta opetuksen erityisasiantuntija Maarit Kallio-Savela.

"Hyvä tulee myös oppisopimuskoulutuksessa"

Oppisopimuskoulutukseen hakijan pitää olla työtön tai työttömyysuhan alla. Superin kehittämisyksikön johtaja Arja Niittynen kieltää, että koulutuksen kautta töihin tulisi vähemmän motivoitunutta tai vähemmän taitavia oppijoita kuin alan oppilaitoksista.

- Monet aiheesta tehdyt tutkimuksetkin antavat saman tuloksen, että oppisopimuskoulutus on yhtä pätevä kuin alan oppilaitoksessa saatu koulutus. Toki siinä koulutuksen alkuvaiheessa täytyy aina katsoa, että hakija on sopiva nimenomaan lähihoitajaksi, sanoo Niittynen.

Lähihoitajaksi valmistunut voi työskennellä esimerkiksi päiväkodeissa, terveyskeskuksissa, palvelutaloissa sekä asiakkaiden kotona.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja