Suositusta kipulääkkeestä paljastui vakava terveysriski

Yleisessä käytössä oleva tulehduskipulääke, diklofenaakki, lisää riskiä sydän- ja verisuonitauteihin verrattuna muihin tavanomaisiin kipulääkkeisiin, kertoo BMJ-lehdessä julkaistu tutkimus. Diklofenaakkia myydään Suomessa muun muassa kauppanimillä Voltaren ja Diclomex.

Videolla kerrotaan, miten itseään voi lääkitä kotikonstein.

Tanskalaisvetoisessa tutkimuksessa verrattiin, millaisia vaikutuksia parasetamolilla, diklofenaakilla ja muilla NSAID-tulehduskipulääkkeillä on käyttäjänsä sydänterveyteen. Diklofenaakki on NSAID-tulehduskipulääke. Termillä tarkoitetaan ei-steroidaalisia anti-inflammatorisia lääkkeitä.

Tutkijoiden analysoima aineisto kattoi yli 6 miljoonan tanskalaisen tervestiedot vuosilta 1996–2016.

Riskit kasvoivat nopeasti

Tutkijat huomasivat, että diklofenaakkia käyttävillä ihmisillä oli 50 prosenttia todennäköisemmin ongelmia sydän- ja verisuonitautien kanssa kuin henkilöillä, jotka käyttivät muita NSAID-tulehduskipulääkkeitä tai parasetamolia.

Riskit kasvoivat myös niillä diklofenaakin käyttäjillä, joiden annostus oli pieni ja joilla oli muutoin matala riski sydän- ja verisuonitauteihin.

Sydän- ja verisuonitautien, kuten aivoinfarktin tai sydänkohtauksen, riski kasvoi jo 30 päivässä. Lisäksi diklofenaakki näytti lisäävän riskiä mahasuolikanavan verenvuotoon.

Tuhannesta ei-riskiryhmän käyttäjästä yksi kuolee

Uutissivusto Gizmodo huomauttaa, että vaikka 50 prosentilla kasvanut riski kuulostaa pahalta, on se silti melko pieni.

Tutkijat arvioivat, että tuhannesta diklofenaakkia käyttävästä ihmisestä, joilla on muutoin matala riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, noin neljä saa lääkkeestä vakavia terveysongelmia vuoden sisällä. Näistä neljästä tutkijat arvioivat yhden kuolevan.

Mikäli riski sydän- ja verisuonisairauksiin on jo muutoinkin kohonnut, vakavia terveysongelmia kehittyi 40 ihmiselle tuhannesta. Heistä joka toisen odotettiin kuolevan sairauteen.

Verrokkiryhmänä laskelmissa käytettiin ihmisiä, jotka eivät tulehduskipulääkkeitä käyttäneet.

8.9.2018, 8.26: Tekstiä ja otsikkoa on tarkennettu. Kyseinen tutkimus käsitteli vain suun kautta annettavien tablettimuotoisten tulehduskipulääkkeiden haittavaikutuksia, ei kipugeeliä, vaikka kyseinen kipugeeli sisältääkin samaa ainesosaa. Tämän tutkimuksen perusteella ei voida päätellä mitään paikallisesti vaikuttavien kipugeelien haitoista. Kyseiset diklofenaakkia sisältävät tulehduskipulääkkeet ovat Suomessa reseptilääkkeitä. Toimitus pahoittelee virhettä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja