Suosituimmat liikuntatrendit juuri nyt – myös naiset hurahtivat voimatreeneihin

Hektinen arki näkyy myös kuntokeskuksien tarjonnassa ja eri lajien suosiossa – nyt halutaan kasvattaa voimaa, pumpata rautaa, päästä vatsamakkaroista eroon ja samalla huoltaa mielen hyvinvointia. Kokosimme videovinkit eri liikuntatrendien tueksi.

Suosituimmat liikuntatrendit ovat useimmiten lähtöisin Jenkeistä, joista ne sitten rantautuvat Pohjoismaihin – ensin Ruotsiin ja vasta sitten Suomeen.

– Suurin osa, mikä alkaa toimia Ruotsissa, toimii myös meillä. Mutta ne tulevat aina viiveellä, liikuntapäällikkö Eija Holmala virnistää.

Trendejä tulee ja menee, mutta osa pitää pintansa vuodesta toiseen. Esimerkiksi vanha trendi, joka on tullut nyt uudestaan, on kahvakuula.

– Hauska ja yllättävä trendi on myös slidet, joissa luistellaan sivuittain. Ne olivat maksimissaan 2–3 vuotta 1990-luvulla muodissa, ja nyt ne ovat palaamassa markkinoille, Holmala naurahtaa.

Holmalan mukaan kuntokeskuksissa on myös lyömässä läpi vahvana trendinä oman kehon painoharjoittelut.

Siihen lukeutuvat niin punnerrukset, leuanvedot, käsiseisonnat – suosiossa on myös permantovoimistelu, johon kuuluvat kuperkeikat ja muut liikkeet.

Toiminnalliset harjoittelut, joissa käytetään kahvakuulaa, palloa tai muita välineitä, ja joissa pyritään hallitsemaan kehoa, ovat suosiossa. Tämän kaltaisia tunteja tulee koko ajan lisää.

– Kuntokeskuksiin on tullut renkaita ja köysiä, joissa joudutaan tekemään liikkeitä oman kehon painolla, liikuntapäällikkö kertoo.

On kuitenkin tärkeää, ettei liikkeitä lähde tekemään kokemattomana.

– Kääntöpuolena on, että kehonpaino- ja toiminnalliset harjoittelut vaativat sen, että oman kehon hallinta on jo hallussa. Aloittelijalle on tärkeää, että joku opettaa tekemään liikkeet oikein. Muuten voi käydä haavereita, sattua niskaan tai selkään, kun ei hallitsekaan omaa keskivartaloa.

Coreharjoittelu on ja pysyy suosiossa. Coressa keskitytään eritoten keskivartaloon ja tukilihaksiin: tarkoituksena on voimistaa vatsa- ja selkälihaksia sekä syviä lihaksia.

– Suurin osa ihmisistä haluaa saada vatsaa pois. Ylimääräisestä rasvasta halutaan eroon ja samalla pyritään parantamaan kehonhallintaa. Ryhdin puolesta core on myös tärkeä, Holmala kuvailee.

Ryhmäharjoittelun puolella muotia ovat HIIT-harjoittelut, eli nopeat, puolen tunnin intervallitreenit.

– Ne sopivat kovakuntoisille, jotka pääsevät revittelemään sekä kiireisille, jotka haluavat ”nopealla liikunnalla” tuloksia. On myös aamuisia bootcamp-treenejä, jotka kestävät 30 minuuttia.

Suomeen on myös tulossa leirejä, joissa treenataan kovaa, armeijatyyppisesti. Kuntoleirit ovatkin olleet Jenkeissä jo pidemmän aikaa suosiossa.

Rautaa pumpataan enemmän kuin koskaan

Kuntosalibuumi koskettaa tätä nykyä myös naisia. Rautaa väännetään tosissaan, eivätkä naisetkaan tartu enää pelkästään höyhenenkevyisiin painoihin.

– Ennen pelättiin, että liika lihaskunnon tekeminen tekee naisesta ison, Holmala kuvaa.

Nyt lihaksikkuus on in.

Holmala kuitenkin muistuttaa, että esimerkiksi bikini fitness -buumi voi vääristää ajattelutapaa. Vaarana on, että treenaamisessa mennään äärimmäisyyksiin illuusioiden perässä.

– Nyt vaarana on, kun näytetään sellaisia kuvia, joissa nuoret naiset ovat rasvattomia, mitä se tekee itsetunnolle: ”Tuohonko minun pitää pyrkiä”? Mutta he näkevät vain ne niin sanotut kilpailukuvat, jotka ovat vain hetkellisiä, Holmala muistuttaa.

Hyvää kuntosalibuumissa on Holmalan mukaan se, että nyt treenataan eritoten voimaa.

– Kuntosalilla tehdään enemmän voimaharjoittelua kuin kestävyysharjoittelua – sekä miehet että naiset haluavat tehdä voimatreenejä.

Myös kuntosalilla on nähtävissä "back to basics" -ajattelua: esimerkiksi maastavedot ja painonnostot ovat suosiossa.

Joogaa ja mindfulnessia – vaikka päällä seisten?

Jooga on myös erittäin suosittu liikunnanlaji – mutta ei välttämättä aivan perinteisessä muodossa.

– Joogasta löytyy erittäin paljon erilaisia variaatioita: meditatiivista joogaa ja jopa fitness-joogaa, mikä on erittäin extremeä, Holmala kuvaa.

Mindfulness on hektisen arjen keskellä monille tärkeä osa liikuntaa.

– Personal trainerit ovat menneet enenevissä määrin life coach -puolelle, Holmala kuvaa.

Personal trainer -buumiin on suhtauduttu Suomessa tovin elistisenä, etuoikeutettuna – rapakon takana henkilökohtainen valmentaja on ollut jo kymmenisen vuotta normaalia.

Personal trainereita ei löydy enää ainoastaan vain kuntokeskuksista, vaan tämä voi tulla kotiisi ja harjoituksia voidaan tehdä vaikkapa ulkona. Myös perheet, pienryhmät ja seniorit ovat kiinnostuneet personal trainereiden tarjoamista palveluista.

Katso Eija Holmalan vinkit, miten voit työpäivän aikana parantaa ryhtiä ja tehdä pakaratreeniä:

Seuraa MTV Lifestylea Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä

Lue myös:

    Uusimmat