Mainos

Suora pudotus asfaltille: Ikivanha ovi herättää ihmetystä keskellä Tamperetta – ”Lopputiliovesta kulkeva ei palaa”

2:36

Tampereen keskustassa sijaitseva Finlaysonin tehdasalue on kuin tuulahdus 1800-luvun Manchesterista. Eikä ihmekään, sillä ikivanha tehdas on tehty lähes suoraan brittiläisen mallin mukaan. Idylliseltä alueelta löytyy todella outo näky, jota useat ohikulkijat ovat vuosien mittaan hämmästelleet.

Vanhojen tehdasrakennusten välissä korkealla kadun yläpuolella kulkee nimittäin ylikulkukäytävä, jonka kyljessä on vanha puinen ovi. Ovi ei johda mihinkään, ainoastaan useiden metrien kuolemanpudotukseen suoraan asfaltille.

"Ei ole takaisin ollut tulemista"

MTV Uutiset kävi haastattelemassa oudon näyn tiimoilta Finlaysonin alueen asiantuntijaa, työväenmuseo Werstaan museolehtori Hanna Yli-Hinkkalaa.  Yli-Hinkkala kertoo, että mystisellä ovella varustettu ylikulkukäytävä on rakennettu joskus 1800-luvun loppupuolella, tarkkaa tietoa sen rakentamisajankohdasta tai suunnittelijasta ei ole.

Yli-Hinkkala kertoo, että useiden metrien pudotukseen johtava ovi on herättänyt kiinnostusta alueella järjestettävillä opastuskierroksilla. Omituinen ovi on saanut osuvan lempinimenkin – ”Lopputiliovi”.

– Joku lohkaisi, että ainakin se on ollut tehokas lopputiliovena. Että ei ole takaisin ollut tulemista, kun siitä ovesta on lähtenyt, Yli Hinkkala toteaa.

Ylikulkukäytävällä on myös toinen erikoinen lempinimi, jossa on venetsialaisia vaikutteita: ”Pumpulityttöjen huokausten silta”.  Tämä johtuu siitä, että tehdasalueella sijaitsi aikoinaan vastaavanlainen, mutta erittäin hienosti koristeltu ylikulkusilta, joka muistutti Venetsian kuuluisaa Huokausten siltaa. Myös tätä Finlaysonin sivuovellista, huomattavasti pelkistetympää ylikulkusiltaa alettiin kutsua samalla nimellä.  

Suoraan pudotukseen johtava ovi on tullut tutuksi myös televisiossa.

– Varmaankin ensimmäinen, joka huomasi oven humoristisen ulottuvuuden on Kummeli-ryhmä, joka teki poliisiasemalle sijoittuvan ”Lihaksia ja luoteja” -televisiosarjan. Aina kun poliisiasemaa kuvattiin ulkoapäin, niin näytettiin tuota käytävää. 1990-luvulla täällä ei oltu tehty isoja julkisivuremontteja, joten käytävästä oli kaikki rappaukset karisseet ja se oli todella raunioituneen näköinen. Se oli aika hurjakin tuo ovi silloin.

Oven vieressä kulki valtava akseli

Mutta mikä on mystisen lopputilioven tarina todellisuudessa? Yli-Hinkkala kertoo, että vastaus löytyy oven vieressä sijaitsevasta, umpeen muuratusta pyöreästä aukosta.

– Aukosta on kulkenut rakennuksen toiselta tuleva järeä voimansiirtoakseli. Tuosta ovesta on kuljettu huoltamaan sitä akselia. Sitten kun akseli purettiin 1950-luvulla, niin syytä tai toisesta ovea ei muurattu umpeen.

Yli-Hinkkala kertoo, että aikoinaan akselin päällä on ollut todennäköisesti jonkinlainen katos. Ovesta on kulkenut pienet portaat jotka ovat johtaneet akselin huoltoa varten tehdylle erilliselle kävelytasolle. 

Ylikulkukäytävän kummallakin puolella sijaitsee ruutuikkunat, joista avautuu hieno näkymä tehdasalueelle. Itse ovi on sisältä katsoen varsin huomaamaton, eikä kulkija helposti käsitä, että siitä avautuu monen metrin pudotus suoraan asfaltille.

Tämän takia ovi on visusti lukittu ja jopa sen kahvakin on poistettu. Tätä lopputiliovea ei todellakaan ole tarkoitettu käytettäväksi.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja