Presidentti Niinistö: "Venäjä sanoo olevansa sodassa lännen kanssa – me olemme osa länttä"

0:42
Katso videolta presidentti Niinistön kommentti Putinin koventuneesta retoriikasta.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö luonnehti tänään New Yorkissa Suomen YK-edustustossa pitämässään lehdistötilaisuudessa Venäjän presidentin Vladimir Putinin puheita ydinaseista vaarallisiksi. 

Venäjän presidentti Vladimir Putinilmoitti tänään allekirjoittaneensa asetuksen osittaisen liikekannallepanon julistamisesta Venäjällä. Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigun mukaan tämä tarkoittaa, että 300 000 reserviläistä kutsutaan palvelukseen Venäjällä.

Presidentti Sauli Niinistö sanoi YK:n yleiskokouksessa pitämässään tiedotustilaisuudessa, että Venäjän liikekannallepano ei aiheuta välittömiä muutoksia puolustusvoimien toimintaan Suomessa ja että Suomen puolustus on hyvällä tolalla. Hän myös huomautti jälleen Venäjän katseen olevan tiiviisti Ukrainassa.

Putin mainitsi puheessaan myös Venäjän ydinaseet. Niinistö totesi, että mikäli Ukrainan separatistialueet liitetään Venäjään, Venäjä voi alkaa puhua puolustussodasta Venäjän maaperällä. Siihen liittyy vaarallinen retoriikka ydinaseista.

– Nousee kysymys, onko se bluffia vai ei. Tuntien Putinin ajattelua hän ei ole tappion myöntäjä. Se tekee tästä arvaamattoman tilanteen. Silti en usko, että ydinaseisiin päädytään, Niinistö sanoi.

Niinistö huomautti, että Venäjällä on muutakin järeää aseistusta kuin ydinaseita, kuten kemiallisia aseita, joita se ei ole vielä Ukrainassa käyttänyt, ja joita se voi nyt tilanteen eskaloiduttua käyttää.

Myös Putinin retoriikka on koventunut.

– Putin puhui sodasta länttä vastaan, mikä on laajennus aiempaan. Me olemme osa länttä ja nyt pitää lännessä pohtia, miten tähän vastataan.

Niinistö ei kuitenkaan usko, että sota laajenee Ukrainan ulkopuolelle.

Voit lukea tiedotustilaisuuden kulusta tarkemmin tiedotustilaisuuden aikana tehdystä hetki hetkeltä -seurannasta alta.

16.30: Tiedotustilaisuus on päättynyt ja liveseuranta päättyy tähän! Kiitos seurasta.

16.26: Niinistö: minuun on jonkin verran vedottu Euroopassa, että olisin yhteydessä Putiniin. Olen kuitenkin joutunut toteamaan, että siinä ei olisi voitettavaa. Se on tullut selväksi, että sikäläistä omaatuntoa tyydyttää vain Yhdysvaltojen kanssa neuvottelu.

16.25: Niinistö: haluan kokonaistilanteen ennen kuin voin kommentoida, voidaanko Venäjältä pakenevia asevelvollisuusikäisiä miehiä käsitellä turvapaikanhakijoina.

16.21: Niinistö: en näe sellaista tilannetta, että sota olisi laajentumassa Ukrainan ulkopuolella. Eskalaatio on tapahtumassa vertikaalisesti, laadullisella puolella. Venäjä on käyttämässä Ukrainassa kovempaa aseistusta, mikä tarkoittaa siviilien kärsimystä. 

16.17: Niinistö: Putin puhui sodasta länttä vastaan, mikä on laajennus aiempaan. Me olemme osa länttä ja nyt pitää lännessä pohtia, miten tähän vastataan.

16.15: Niinistö: ydinaseiden kohdalla, joihin Putin puheessaan viittasi, nousee kysymys, onko se bluffia vai ei. Tuntien Putinin ajattelua, hän ei ole tappion myöntäjä. Se tekee tästä arvaamattoman tilanteen. Silti en usko, että ydinaseisiin päädytään. Mutta on selvää, että Venäjällä on esimerkiksi kemiallisia aseita ja tuhoavampia pommeja, joita ei ole vielä käytetty.

16.12: Niinistö: Olemme käyneet keskustelua Venäjältä tulevista turvapaikanhakijoista. Keskustelua on käyty keväästä asti.

16.07: Niinistö: Suomi on pitänyt itsepintaisesti kiinni asevelvollisuudesta jopa silloin kuin sitä on ihmetelty.

Niinistön mukaan Suomi on väkilukuun suhteutettuna pitänyt Euroopan Nato-maihinkin verrattuna asevoimiaan hyvällä tolalla eikä muutoksia ole Suomessa tapahtumassa Venäjän liikekannallepanon myötä.

16.05: Niinistö: Jos Ukrainan separatistialueet liitetään Venäjään, sotaa aletaan todennäköisesti yhä useammin kutsua puolustussodaksi. Siihen liittyy vaarallinen ydinaseisiin liittyvä retoriikka. 

16.03: Niinistö: Putin on pistänyt all in. Putinin puheessa on Niinistön mukaan kaksi oleellista tekijää: liikekannallepano, joka heijastaa heikosti mennyttä sotatointa, ja toisena asiana kansanäänestysten kiirehtiminen Ukrainan separatistialueilla ja siihen liittyen näiden alueiden liittäminen Venäjään.

16.03: Presidentti Niinistön lehdistötilaisuus alkaa!

16.00: Parhaillaan odotetaan presidentti Niinistön saapumista kameroiden eteen.

15.59: MTV Uutiset Liven lähetys New Yorkista ja liveseuranta alkaa! Tervetuloa seuraan.

Juttua muokattu 21.9.2022 kello 18.23. Toisin kuin jutusta saattoi alun perin päätellä, Sauli Niinistö ei puhunut YK:n yleiskokouksessa vaan YK-edustustossa pitämässään lehdistötilaisuudessa. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja