Presidentti Niinistö Venäjän toiminnasta Ukrainassa: "Ei hetkauta Suomen asemaa yhtään mihinkään"

Presidentti vastaa kysymykseen: Pitäisikö Suomen liittyä nyt Natoon? 1:24
Presidentti vastaa kysymykseen: Pitäisikö Suomen liittyä nyt Natoon?

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kommentoi Ukrainan kriisiä Presidentinlinnassa järjestetyssä mediatapaamisessa. 

Suomi ja useat muut maat ovat tuominneet Venäjän eilisen päätöksen tunnustaa Itä-Ukrainan separatistialueet. 

Tasavallan presidentin kanslian lausunnon mukaan Suomi vastaa Venäjän toimiin osana Euroopan unionia. 

Presidentti Niinistö vastasi median kysymyksiin Presidentinlinnassa järjestetyssä tapaamisessa. MTV Uutiset seurasi tapaamista hetki hetkeltä.

12.34. Niinistöltä tiedustellaan, missä vaiheessa voidaan katsoa, että sota on syttynyt Ukrainassa. Venäjän presidentti Vladimir Putinon määrännyt sotilaita Itä-Ukrainan separatistialueille.

– Tässä on tarkoitus tarkkaan seurata, ryhdytäänkö sotilaallisin toimiin: ampumaan tai muulla tavoin hyökkäämään tasavaltojen rajan yli Ukrainaan, Niinistö sanoo.

12.32: Niinistöltä kysytään pakotteista, joista EU:n on määrä päättää tänään. Niinistö ei juuri ota kantaa pakotteisiin.

– Pidän aika todennäköisenä, että näissä pakotteissakin tapahtuu portaittaista kehitystä riippuen siitä, miten tilanne muuttuu. 

12.29: Media kysyy Niinistöltä, millaista johdonmukaisuutta hän näkee Venäjän toiminnassa.

– Ulospäin epäjohdonmukaisilta näyttäviä yksittäisiä toimia. Niiden johdonmukaisuus on siinä, että tälla tavalla hämmennetään muita, Niinistö sanoo viitaten Venäjän toimintaan.

12.27: Niinistöltä kysytään, pitäisikö Suomessa keskustella uudelleen ulko- ja turvallisuuspoliittisista linjauksista, kuten sotilaallisesta liittoutumisesta.

– Luulen, että jokainen sitä miettii. Eilen keskustelimme puolueiden puheenjohtajien ja myös hallitusten jäsenten kanssa, Niinistö sanoo.

12.26: NIinistöltä kysytään, millaisia ajatuksia Putinin eilinen puhe herätti. Puheessaan Putin muun muassa kyseenalaisti Ukrainan suvereniteetin.

– Se herätti sellaisia ajatuksia, että Suomea ei edes mainittu. Meidän kannattaa muistuttaa nyt itsellemme, että tämä ei nyt meitä välittömästi millään tavalla koske, Niinistö sanoi.

12.22: Media kysyy Niinistöltä, mihin Venäjä seuraavaksi tähtää, ja mikä on toiminnan lopullinen päämäärä.

– Minun tehtäviini ei kuulu spekuloida erilaisilla tulevaisuuden vaihtoehdoilla. Venäjä on kuitenkin tietysti luonut puitteen toiminnalleen Ukrainan sisällä, Niinistö sanoo.

Niinistön mukaan Venäjän toiminta on vaikeasti ennakoitavissa.

– Saattaa olla, että koko irrationaallisuus onkin rationaalista. Toimitaan siis tietoisesti hyvin irrationaalisesti, jotta saadaan aikaan hämmennystä. Länsi on tietysti mahdottomassa tilanteessa arvioimaan, mitä irrationaalisuutta seuraavaksi tapahtuukaan.

– Näen kuitenkin enemmän johdonmukaista juonta ja ajattelua Venäjän toiminnassa kuin ehkä jotkut muut ovat arvioineet, Niinistö sanoo.

12.20: Niinistöltä kysytään, miten Venäjän toimet Ukrainassa vaikuttavat Suomen ja Venäjän kahdenvälisiin suhteisiin. 

– Totta kai niillä on merkitystä. Mehän olemme seuranneet Venäjän toimintaa pitkään. Mitään konkreettista muutosta ei kuitenkaan ole ollut näkyvissä.

Niinistön mukaan Venäjän toiminta ei kuitenkaan vaikuta Suomen asemaan kansainvälisesti.

– Se ei mielestäni hetkauta Suomen asemaan yhtään mihinkään. Suomi on vakaa, läntinen demokratia ja EU:n jäsen. Tähän kokonaisuuteen eivät nämä tapahtumat mitenkään vaikuta.

Näin presidentti kommentoi Suomen ja Venäjän suhteita, ja omaa puheyhteyttään Putiniin: "Sävy voi olla nyt toinen"

Miten Venäjän toimet vaikuttavat Suomen ja Venäjän väliseen suhteeseen? Niinistö:"Sävy voi nyt olla vähän toinen" 2:15

12.18: Media kysyy, miten Ukrainan kriisissä voidaan nyt edetä neuvotteluteitse, kun Minskin sopimus on romuttunut.

Niinistön mukaan Yhdysvallat on aiemmin todennut, että Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin tapaaminen toteutuu vain, jos Venäjän ei katsota aloittaneen hyökkäystä. 

– Jäämme odottamaan, mikä on Yhdysvaltain kanta siihen, että onko hyökkäys tapahtunut vai ei. 

Putin ja Biden ovat alustavasti hyväksyneet Ranskan presidentin Emmanuel Macronin ehdotuksen tapaamisesta.

Niinistön mukaan on vaikeaa sanoa, onko Venäjälle enää aikomuksia neuvotella.

12.17: Niinistöltä tiedustellaan, millainen tilanne Ukrainassa tällä hetkellä on. 

– Varsinaisia sotaisia toimia ja aktiivisuutta ei ole nähty. Se seikka, että maa lähettää toisen maan alueelle sotavoimia, on tietysti teorian mukaan jo sinänsä lähellä sotatilaa, Niinistö sanoo viitaten Venäjän toimiin Ukrainassa.

12.12: Niinistöltä kysytään, pitäisikö Suomen pidättäytyä antamasta rakennuslupaa Fennovoiman ydinvoimalahankkeelle, jossa venäisen Rosatom-yrityksen tytäryhtiö on yksi omistajista.

– Rakennuslupa on tarkastelun alla, ja yksi tekijä siinä tarkastelussa tulee varmasti olemaan turvallisuus. En lähde kuitenkaan ennakoimaan ratkaisuja, Niinistö sanoo.

12.10: Media kysyy, onko Suomessa nyt syytä aktivoitua Nato-jäsenyyden suhteen yhdessä Ruotsin kanssa.

– Meillä on vilkasta keskustelua Nato-jäsenyydestä ja se varmasti vilkastuu entisestään, jos Venäjä antaa siihen aihetta, Niinistö sanoo.

Niinistö kertoo todenneensa jo aiemmin, että Venäjän toimintaa myös Ukrainan ulkopuolella seurataan tarkkaan.

– Mitään salamaprosessia ei ole olemassa. Ratifioinnit veisivät pitkiäkin aikoja, ja varmasti myöskin jäseneksi hakevan maan oma käsittely, Niinistö sanoo viitaten Nato-jäsenyyden hakemiseen.

12.08: Niinistöltä kysytään, kohdistuuko Suomeen sotilaallista uhkaa.

– Suomeen ei kohdistu minkäänlaista uhkaa. Ei sotilaallista, eikä muutakaan, Niinistö sanoo. 

12.03: Niinistö: Se, että Venäjä tunnusti itsenäiseksi julistautuneet tasavallat, tarkoittaa, että Minskin sopimuksen tie on nyt kuljettu loppuun. Tälla tavoin Venäjä luo puitteet ja kulissin toiminnalleen Ukrainan maaperällä.

Lausunnon mukaan Suomi vastaa Venäjän toimiin osana Euroopan unionia.


Katso Niinistön koko info: 

Sauli Niinistö vastaa median kysymyksiin koskien Ukrainan kriisiä 42:34

Lue myös:

    Uusimmat