Niinistö Ruotsin radiolle: Putinin viha syttyi vähitellen, ja yksi hetki oli herätys – "Hänessä tapahtui muutos"

Presidentti Niinistö toiveikas Ruotsin Nato-jäsenyydestä – korostaa yhtä asiaa 1:20
Katso myös: Sauli Niinistö kertoi aiemmin kesällä olevansa toiveikas Ruotsin Nato-jäsenyyden suhteen.

Presidentti Sauli Niinistö kertoo Ruotsin radion pitkässä haastattelussa heräämisestään Nato-jäsenyyden kannattajaksi ja hetkestä, joka sai hänet oivaltamaan Putinin muuttuneen.

Ruotsissa suositun Sveriges Radion vieraspuhujana toimii tänään Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Puheen on määrä tulla radiosta tänään kello 14. Suomen aikaa. Radiovierailun sisältö on julkaistu jo Sveriges Radion nettisivuilla tänään aamulla.

Niinistö puhui Ruotsin radiolle muun muassa Nato-jäsenyyshaun tapahtumista.

– Kun Suomi haki Naton jäsenyyttä, oli olemassa huoli siitä, että Venäjä kiihdyttäisi vihamielisiä toimiaan maata vastaan.

Venäjän painostus Suomea kohtaan tulee kasvamaan yhä, Niinistö arvioi.

– Venäjältä tulee aina vain enemmän propagandaa Suomea vastaan. Meillä [Suomessa] alkaa nyt mahdollisesti näkyä kaikenlaisia operaatioita. Ei sotilaallisia, vaan muunlaisia operaatioita.

– Konsulaattimme Pietarissa suljetaan syksyllä [Venäjän toimesta]. Jotkut ihmiset, kuten puolustusministeri Sergei Shoigu, ovat viime aikoina nostaneet ääntään ja syyttäneet meitä kaikenlaisista asioista.

"Meidän täytyy vapauttaa veljelliset suomalaiset" – venäläistelevisiossa käsiteltiin Suomen Nato-jäsenyyttä 0:49
Katso myös: "Meidän täytyy vapauttaa veljelliset suomalaisemme" – näin Venäjän televisiossa keskusteltiin keväällä Suomen Nato-jäsenyydestä.

Suomi on varautunut propagandaan

Natoon liittymisen jälkeen Suomi Niinistön mukaan pelkäsi, että Venäjä reagoi siihen nopeasti jonkinlaisella vihamielisellä toiminnalla.

Näin ei Niinistön mukaan heti käynyt. Nyt Venäjän toiminta on lisääntynyt.

– Onneksi Suomi on varautunut tähän. Kuten olen sanonut, olemme käyneet nämä riskit läpi.

Putinin turhautuminen muuttui vihaksi

Sauli Niinistö kuvailee Sommar i P1 -ohjelmassa, kuinka hän oli alkanut harkita Suomen Nato-jäsenyyttä jo ennen Venäjän täysimittaista hyökkäystä Ukrainaan viime vuonna. 

Venäjän presidentti Vladimir Putin piti tuolloin uhkaavan puheen.

– Jo Putinin puheen jälkeen, jossa hän peräänkuulutti Venäjän vaikutuspiiriä ja vaati, että Natoa ei saa laajentaa itään, ymmärsin, että meidän on keksittävä jotain uutta Suomen turvallisuuspolitiikassa. Ja löytää jotain uutta, joka ei olisi Nato – se oli hyvin vaikeaa.

Sauli Niinistö on Sverige Radion kuvailun mukaan yksi niistä eurooppalaisista johtajista, jotka ovat vuosien varrella olleet eniten tekemisissä Vladimir Putinin kanssa. Niinistö kuvaa Putinin puhuneen kiihkomielisesti Ukrainasta ja lännestä jo aiemmin.

– Se oli turhautumista, mutta vähitellen se muuttui mielestäni enemmän kuin turhautumiseksi, enemmän vihaksi tai joksikin muuksi. Hänessä tapahtui muutos. Hän oli selvästi paljon turhautuneempi, ei vain Ukrainaan, vaan myös länsimaiden tilanteeseen, Sauli Niinistö sanoo.

Yhteistyö pelkän Ruotsin kanssa ei riittänyt

Venäjän hyökkäyksen jälkeen Ruotsi ehdotti syvempää ruotsinsuomalaista puolustusyhteistyötä vaihtoehtona Natoon liittymiselle.

Sauli Niinistö suhtautui siihen epäilevästi useasta syystä.

– Suomessa oli aiemmin ollut samanlaisia ajatuksia, mutta Ruotsi ei ollut kiinnostunut niistä. Itse en ollut ajanut asiaa, osin Ruotsin kiinnostuksen puutteen vuoksi ja osin siksi, että katsoin, että kahdenvälinen yhteistyö ei riitä.

– Niin se oli minun ajatteluni vuoden 2022 alussa, että tällainen puolustusyhteistyö ei riitä, Sauli Niinistö sanoo.

*Päivitys kello 14.32: Lisätty tarkennus Niinistön sitaattiin Pietarin-konsulaatin sulkemisesta, että kyse on Venäjän tekemästä toimesta. Poistettu edeltävä lause, joka kertoi Venäjän nostavan Suomen omat vastatoimet esiin.

Lue myös:

    Uusimmat