Suomen koronatilanne juuri nyt – 804 uutta tartuntaa, Husin ja Varsinais-Suomen tilanne huolestuttava, Kiuru: En sulje mitään rajoitustoimia pois

Etelä-Suomen koronakartassa uusia punaisia alueita –"Tartuntamäärät ovat lisääntyneet" 0:58
Katso kartalta, missä koronavirusta esiintyy Etelä-Suomessa.

Hallitus kertoi eilisistä koronaneuvotteluista tiedotustilaisuudessa torstaiaamulla. Hallituksen eilisestä neuvottelusta kertoi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru.

Seurasimme tilaisuutta hetki hetkeltä, seuranta on luettavissa artikkelin alaosassa. 

Myös sosiaali- ja terveysministeriö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri olivat kertomassa koronatilanteesta Suomessa ja maailmalla. 

Paikalla olivat STM:n strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki, johtaja Mika Salminen THL:sta ja ylilääkäri Asko Järvinen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä (HUS).

Katso alla olevalta videolta koko tiedotustilaisuus:

Hetki hetkeltä seuranta: 

11.09: Tilaisuus ja seuranta päättyy. 

11.03: Vieläkö hallitus harkitsee liikkumisrajoituksia ja onko muita keinoja ennen sitä?

Kiuru: Tärkein keino, että ihmiset vähentävät lähipiirin kontakteja, jotta saamme tautikehitykseen toisenlaista tolkkua. Jos emme saa tarpeeksi vaikuttavuutta, keinot ovat vähissä. Laaja paketti on jo käytössä. Husin ja Varsinais-Suomen luvut ovat sitä luokkaa, että tarvitaan nopea tartuntojen lasku. En sulje mitään rajoitustoimia pois, saman neuvon olen antanut kollegoilleni Valtioneuvostoissa. 

Salminen: Kaikki olemme väsyneitä tähän, se on ymmärrettävää. Jos ajateltaisiin postiivisen kautta, tarkoitus olisi se, että ei mentäisi kesään ylämatkalta. Jos meillä on vaikea tilanne juuri ennen kesää, ei voida tietää, auttaako kesä niin paljoa (pienentämään tartuntalukuja). Vetoaisin kaikkiin, että nyt jaksetaan, jotta kesästä tulisi parempi. 

10.59: Saisiko Alkoon mennä, jos liikkumisrajoitukset otetaan käyttöön?

Kiuru: Pidättäydyn ottamassa kantaa, sillä rajoitukset ovat valmistelussa. Kertakaikkiaan mielenkiintoinen kysymys. 

10.57: Kiuru: Rokoteaikataulussa ollut positiivista kehitystä. Pfizerin rokotetta tulee nyt enemmän. 

10.55: Myös THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen on paikalla: Mikään ei ole varmaa rokotetoimituksessa. Tällä hetkellä näyttää hyvältä. Kesäkuussa voisi rokotukset olla jo hyvässä vaiheessa kaikilla. 

10.53: Millaisia toimia hallitus kävi läpi?

Kiuru: Pohdittiin sulkutoimien vaikuttavuutta. Keskusteltiin, miten voitaisiin suuntaa edelleen kääntämään. Sulkua puolitoista viikkoa mennyt, mutta epidemia kiihtyy. Viikonlopun jälkeen ollaan valmiimpia arvioimaan toimia. Eilen ei ollut tarkoitusta linjata, vaan käydä tilanne läpi. Tilannetta tarkkaillaan joka päivä Valtioneuvostossa. 

10.52: MTV:n toimittaja Raija Kantomaa kysyy tehohoitojakson pituudesta. 

Järvinen: Keskimäärin 10-11 päivää. Osalla jopa yli kolme viikkoa.  

10.51: Järvinen lopettaa ja toimittaja alkavat kysymään kysymyksiä.

10.48: Etäopetus ei ainakaan vielä ole näkynyt helsinkiläisten nuorten tartunnoissa. 0-6-vuotiaista positiivisen testituloksen saaneista kolmannes on oireetttomia. Varianttiviruksien seulonnoista tullut esille myös lasten tartuntoja.   

10.47: Tartunnanjäljitys isoissa kaupungeissa on parantunut. 

10.45: Yli 60-vuotiaissa tartuntojen kasvu pk-seudulla kasvaneet vähän, mutta silti sairaalassa olevien määrä kasvaa. 

10.43: Husin Järvinen aloittaa. Tarkastellaan pk-seudun tilannetta. Vuoden vaihteen jälkeen tapausmäärät ovat kasvaneet merkittävästi viikoittain. Nousukulma näyttää kuitenkin nyt taittuneen, vaikka tartunnat kasvavat. Rajoitukset eivät vielä näy luvuissa.  

10.41: Salminen: Monikielistä ja monikanavaista viestintää on jatkettava. Matalan kynnyksen testaus vaatii lisätoimenpiteitä. Myös liikkuvia testaus- ja rokotuspisteistä.  

10.33: Salminen jatkaa. Ne jotka eivät puhu kotimaisia kieliä, heidän osuutensa on korkeampi. Tämä ei ole vain Suomessa nähtävä ilmiö. Suurin osa vieraskielisistä tuntee kuitenkin saaneensa tarpeeksi tietoa koronasta. Kriteerinä oli se, että on syntynyt muualla kuin Suomessa. 

Vieraskielisistä vain kolmannes pystyy tekemään etätöitä. 

10.31: On myös hyvin pitkiä jaksoja sairaalassa, ja kuormitus lähestyy epidemiajakson korkeimpia lukuja, Voipio-Pulkki sanoo. Rokotusten vaikutus alkaa näkyä iäkkäimpien tartunnoissa. 

Voipio-Pulkki: Vanhat keinot eivät pure niin hyvin virusmuunnoksiin. Luvut ovat edelleen liian korkeita, jos haluamme terveydenhuollon kantokykyä turvata.

10.28: Isossa kuvassa tehohoidon tarve on kasvanut, Voipio-Pulkki sanoo. Kiireetöntä hoitoa joudutaan suuremmissa määrin HYKSin alueella ajamaan alas, jos sairaalapotilaat kasvavat. 

10.25: Voipio-Pulkki: Rajoitukset näyttävät hidastavan epidemiaa. Signaalit ovat heikkoja. Yhtään ei ole varaa tinkiä tiukasta linjasta. Neljännes uusista tartunnoista alle 20-vuotiailla. Yli 70-vuotiaiden tartunnat vähentyneet. Hiihtolomilla on levitetty koronaa.    

Suomessa on ollut puolitoista viikkoa päällä ravintolasulku ja muun muassa yläkoulut ja toisen asteen oppilaitokset ovat etäopetuksessa kiihtymis- ja leviämisvaiheen alueilla. 

10.24: Voipio-Pulkki jatkaa: Kevättä jo pukkaa, mutta epidemia ei hellitä otettaan.

10.23: Salminen kertoo rokotuksista. Ensimmäisen annoksen Suomessa on saanut 13,8 prosenttia yli 16-vuotiaista. Rokotukset sujuu varsin hyvää vauhtia. 

10.22: Tilanne ei ole vain isojen kuntien ongelma. Myös ympäristökunnissa ilmaantuvuus suurta, kertoo Salminen.

10.21: Pk-seudulla Vantaalla ja Helsingissä ilmaantuvuus on yli 450. Varsinais-Suomessa ilmaantuvuus 236.

10.20: Salminen: Jätevesistä löytyy eniten nyt koko epidemian aikana. 

10.19: Ahvenanmaan tilanne on vakiintunut. Pieni väestö johtaa nopeisiin muutoksiin, osoittaa, että nopeita muutoksia voi tulla, kertoo Salminen. 

10.17: Rokotusohjelma alkaa purra hyvin, sanoo Salminen. 

10.16: Salminen: Tänään raportoidaan 804 tapausta, koostuu parin päivän tapauksista. On kuitenkin korkea luku.  

10.14: Salminen aloittaa: Euroopan koronatilanteessa isoja alueellisia eroja. Espanja esimerkiksi matalimmissa luvuissa. Useita maita, kuten Tsekki ja Italia, joissa uusi aalto käynnissä. Myös naapureissa, Viro ja Ruotsi, tartuntamäärät kasvussa, Virossa ennätyslukemissa. On osoitus siitä, että riskit epidemia kiihtymiselle eivät häviä. 

10.13: Kiuru lopettaa puheenvuoronsa. STM ja THL jatkavat.  

10.11: Tarve mahdollisille lisätoimille ratkeaa nopeasti, Kiuru sanoo. 

10.09: Kiuru: Olemme joutuneet useasti pettymään rokotetoimituksiin. Kattavuus Euroopan kolmanneksi paras. 

10.08: Heikkenevä tilanne ei ole vain Husin ja Varsinais-Suomen asia. Uhka tilanteen heikkenemisestä koskee koko maata, Kiuru sanoo. 

10.06: Kiuru: Hallituksen neuvotteluissa käytiin läpi muun muassa koronatilannetta ja vieraskielisten tartuntoja. Suomen tilanne on heikentynyt. Viikkotartunnat ennätykselliset 4800 ja positiivisia testejä 3,2 prosenttia. Korontilanne heikkeenee Husin ja Varsinais-Suomen alueella. 

10.05: Tilaisuus alkaa. Ministeri Kiuru aloittaa puheenvuorolla. 

9.54: Tervetuloa seurantaan! 

Lue myös:

    Uusimmat