Rajavartiolaitos MTV:lle: Itärajan tilanteessa kyse "Venäjän toimintatapamuutoksesta"

MTV Nuijamaalla: Suomeen saapunut Venäjältä paperittomia maahantulijoita kymmeniä – rajavartiolaitos kommentoi suuntausta 6:54
MTV paikalla Nuijamaalla: Katso koko haastattelu tästä.

Pääosa itärajalle nyt saapuvista maahantulijoista on tullut Suomeen polkupyörällä. MTV Uutisten tietojen mukaan maanantai-iltapäivänä Venäjän tullissa on nähty lisää polkupyöräilijöitä.

Kaakkois-Suomen raja-asemille eli Nuijamaalle, Vaalimaalle sekä Imatralle on saapunut tämän vuorokauden aikana 21 paperitonta maahantulijaa.  

Paperittomien turvapaikanhakijoiden tulo Kaakkois-Suomen raja-asemille on alkanut hiljalleen syksyn aikana, mutta viime viikkoina ilmiö on vilkastunut. 

Raja-asemille tulleet henkilöt ovat lähtöisin Irakista, Jemenistä, Syyriasta, Somaliasta ja Turkista. Maahantulijat on viety Joutsenon vastaanottokeskukseen, joka on raja-asemia lähin Maahanmuuttoviraston toimipiste.

Nuijamaan raja-asemalla toimiva apulaiskomentaja, everstiluutnantti Jukka Lukkari ei sano suoraan, että kyseessä olisi Venäjän hybridivaikuttaminen, mutta toimintatavat näyttävät kuitenkin muuttuneen.

– Ainakin tässä on kyse toimintatapamuutoksesta. Venäjän rajavartiopalvelu on aikaisemmin tarkistanut nämä matkustusasiakirjat ja ohjannut, opastanut ja osin myös estänyt henkilöiden maastalähdön. 

Nyt kansainvälistä suojelua hakeneilta henkilöiltä on puuttunut matkustusasiakirjoja, Lukkari painottaa.

Kaakkois-Suomen rajavaltuutetut ovat olleet yhteydessä Venäjän rajavartiopalveluihin asian tiimoilta. 

– Venäjän rajavartiopalvelun näkemys on se, että nämä henkilöt, jotka maasta lähtevät, eivät riko Venäjän lainsäädäntöä ja heillä on laillinen oikeus poistua maasta, Lukkari kertoo.

Rajavartiolaitoksen mukaan näyttäisi kuitenkin siltä, että kyseessä on järjestäytynyt rikollisuus ja laittoman maahantulon järjestäminen.

– Henkilöitä lähtee varsin kaukaa pitkän matkan päästä. Ehkä he ovat saaneet ohjeita tai saati maksaneet siitä matkasta, ja joku voi heitä auttaa, Lukkari sanoo.

Polkupyörällä Suomeen

Pääosa laittomista maahantulijoista on matkustanut viimeiset kilometrit Suomeen polkupyörällä. Lukkarin mukaan rajan ylittämiseen pyörää ei saa enää käyttää.

MTV Uutisten haastattelemien rajanylittäjien mukaan Venäjän tullissa on maanantai-iltapäivänä ollut seitsemän polkupyöräilijää. 

– Se on kansalaisten tai ylikulkijoiden kertoma ja voi hyvin pitää paikkansa. Totta kai sieltä voi olla tulossa lisää, Lukkari toteaa.

Lukkarin mukaan maahantulijoiden määrä on vielä maltillinen eikä tilanne vaadi tällä hetkellä uuden rajalain käyttöönottoa, joka mahdollistaa esimerkiksi joidenkin raja-asemien sulkemisen. 

Lukkarin mielestä nyt on ensisijaista pureutua laittoman maahantulon järjestämiseen sekä pitää edelleen yhteyttä Venäjän rajavartioviranomaisiin.

Rajavartiolaitos on valmistautunut mahdolliseen maahantulijoiden määrän kasvuun.

– Me vain sitten rupeamme toimimaan suunnitelmien mukaan ja varaamme riittävät resurssit. Meillä on hyvä kyky hallita tätä tilannetta, Lukkari vastaa. 

Lue myös:

    Uusimmat