Itärajalle saapui eilen 39 turvapaikanhakijaa, tänään tulijoita ollut jo yli 20

Itärajalla valmistaudutaan Venäjän toimiin – mitä luvassa? 11:18
Katso myös: Itärajalla valmistaudutaan Venäjän toimiin – mitä luvassa?

Kaakkois-Suomen rajavartioston rajanylityspaikoille saapui eilisen aikana yhteensä 39 turvapaikanhakijaa, kertoo rajavartiosto viestipalvelu X:ssä. Tämän vuorokauden aikana tulijoita on ollut jo 21. 

Kaakkois-Suomen rajavartioston apulaiskomentaja, everstiluutnantti Jukka Lukkari kertoo STT:lle, että turvapaikanhakijat ovat tulleet sekä Vaalimaan että Nuijamaan rajanylityspaikoille.

Lukkari kertoo, että kaikki ovat hakeneet kansainvälistä suojelua eli ovat pyytäneet turvapaikkaa.

Kuluvan vuoden aikana on tiistaihin 14. marraskuuta kello 10 mennessä tullut yhteensä 221 turvapaikanhakijaa.

Rajavartiolaitoksen mukaan Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoille on elokuusta lähtien saapunut tavallista suurempi määrä ihmisiä puutteellisin matkustusasiakirjoin. Viime viikon aikana puutteellisin asiakirjoin saapuneita turvapaikanhakijoita oli 34.

Rajalle saapuneiden turvapaikanhakijoiden joukossa on ollut muun muassa irakilaisia, syyrialaisia, turkkilaisia ja somalialaisia, Kaakkois-Suomen rajavartiostosta kerrottiin STT:lle eilen maanantaina.

Aiemmin Venäjä ei pääsääntöisesti ole sallinut puutteellisin asiakirjoin matkustavien jatkaa Suomen rajanylityspaikoille, mutta viime kuukausina Venäjän toiminta on muuttunut.

Syksyn 2015 ja alkuvuoden 2016 välillä Venäjältä saapui noin tuhat kolmansien maiden kansalaista hakemaan turvapaikkaa Lappiin Sallan ja Raja-Joosepin rajanylityspaikoille. 

Eversti Matti Pitkäniitty Rajavartiolaitoksen esikunnasta kertoi sunnuntaina STT:lle, että tämän syksyn rajanylityksissä on ollut mukana samanlaisia elementtejä kuin aiemmin.

Turvapaikanhakijoiden laajamittaista ohjaamista Suomen rajanylityspaikoille on sittemmin alettu pitää hybridivaikuttamisena.

Paikalle saavuttiin polkupyörillä

MTV Uutiset oli paikalla Nuijamaan raja-asemalla eilisiltana, kun sinne saapui kuusi somalialaista turvanpaikanhakijaa polkupyörillään.

Osa turvapaikanhakijoista kertoi MTV Uutisille maksaneensa polkupyöristään 200–300 dollaria. Paikalla olleen MTV Uutisten toimittajan Raija Kantomaan mukaan pyörät näyttävät uusilta.

MTV Uutisten haastatteleman silminnäkijän mukaan polkupyörillä Suomeen tulleet turvapaikanhakijat jätettiin pakettiauton kyydistä Venäjän tullissa.

Rajavartiolaitos tiedotti eilen maanantaina, että rajanylitykset polkupyörillä on kielletty jo torstaina 9. marraskuuta.

Kaakkois-Suomen rajavartioston apulaiskomentajan, everstiluutnantti Jukka Lukkarin mukaan itärajan tilanteessa on kyse Venäjän "toimintatapamuutoksista". 

Aiemmin sen rajavartiopalvelu on tarkistanut matkustusasiakirjat ja osin myös estänyt henkilöiden maastalähdön.

Paperittomat maahantulijat MTV:n haastattelussa Nuijamaalla – silminnäkijä: "Tulivat Venäjän tulliin pakettiauton kyydissä" 0:51
Silminnäkijä: "Tulivat Venäjän tulliin pakettiauton kyydissä"

Lue myös:

    Uusimmat