Mainos

Suomi veti Espanjan poliisiyhdysmiehen pois säästösyistä

Suomi on hiljattain päättänyt vetää Suomen Espanjan poliisiyhdysmiehen takaisin kotimaahan. Päätös tehtiin kustannussyistä, kertoo poliisijohtaja Kari Rantama Poliisihallituksesta.

- EU-maiden kesken on ollut sellainen trendi, että vedämme yhdysmiehet pois EU-alueelta. Kustannussyyt ovat tässä taustalla.

Suomen poliisiyhdysmies työskenteli Espanjan Malagassa yhteistyössä paikallisten viranomaisten kanssa useiden vuosien ajan. Malagan läheisyydessä Aurinkorannikon alueella asuu pysyvästi tai talvikauden ajan tuhansia suomalaisia. Yhdysmiehen tehtävä oli parantaa tiedonkulkua Suomen ja Espanjan viranomaisten välillä.

Kustannukset järjestelystä olivat vuositasolla 200 000 euron luokkaa.

Malagasta takaisin kutsuttu rikoskomisario Rabbe von Hertzen työskenteli muun muassa Jenna Lepomäen katoamistapauksen ja murhatutkinnan taustalla. Espanjan poliisin toimet tytön katoamisen selvittämiseksi olivat huomattavan verkkaisia. Lopulta löysivät ruumiin.

Nyt poliisihallitus on nimennyt uuden, liikkuvan yhdysmiehen hoitamaan myös Espanjan asioita. Tämän lisäksi toimipaikkana ovat Baltian maat. Hän työskentelee Helsingistä käsin ja matkustaa Suomen rajojen ulkopuolelle tarpeen mukaan. Tehtävään on nimetty keskusrikospoliisin rikoskomisario Jussi Kemppainen.

- Tämä ei huononna tilannetta Espanjassa, sillä poliisiyhdysmies voi matkustaa nyt käytännössä ihan milloin vaan, kun tarvetta on, Rantama toteaa.

Kemppainen on aloittanut liikkuvan yhdysmiehet tehtävät heinäkuussa ja käynyt jo esittäytymässä eri paikkojen poliisilaitoksilla. Nähtäväksi jää, toimiiko liikkuvan yhdysmiehen posti käytännössä, sillä yhdysmiehen tehtävässä tärkeää on nimenomaan luottamuksellisten suhteiden luominen paikallisiin viranomaisiin.

Espanjassa asuvien suomalaisten pienempien murheiden taustaselvittelyssä auttavat jatkossa myös Norjan yhdysmiehet. Norjalla on Espanjassa tällä hetkellä kaikkiaan kolme yhdysmiestä, joista kaksi ovat poliiseja ja yksi maan tullin palveluksessa.

Liikkuvan yhdysmiehen lisäksi Suomella on tällä hetkellä oma poliisinsa Moskovassa, Pietarissa, Tallinnassa ja Pekingissä. Pekingin yhdysmies on Rantaman mukaan muun muassa lehtoyhteyksillä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.