Mainos

Suomi varautuu poikkeuksellisiin kevättulviin

Runsas lumimäärä saattaa tuoda tavallista suuremmat tulvat Etelä-Suomeen ja Pohjanmaalle. Myös riski jääpatojen syntymiseen on suuri, sillä jokien jäät ovat harvinaisen paksuja.

Kyrönjoessa aloitettiin jäiden sahaukset kuluneella viikolla. Kelluvilla ponttooneilla varustettu jäänsahauskone sahasi keskiviikkona ensimmäisiä railoja jäähän Isossakyrössä vanhan kivikirkon kohdalla.

- Edellisistä sahauksista Kyrönjoella on kulunut useita vuosia. Nyt jäät ovat niin paksuja, että niiden lähtöä joudutaan helpottamaan sahauksilla, kertoo tulvantorjuntapäällikkö Markku Muilu Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta.

- Myös lumen vesiarvot alkavat olla sitä luokkaa, että ainekset suurtulvaan ovat kasassa.

Muilun mukaan tilanne muistuttaa vuoden 1984 kevättä. Tuolloin Kyrönjoella ja Lapuanjoella jouduttiin avaamaan tulvapenkereet ja veden alle jäi tuhansia hehtaareja peltoa.

Lapuanjoella ei ole perinteisesti tehty sahauksia, eikä siellä sahata tänäkään keväänä. Lapuanjoki on muodoltaan sellainen, ettei sinne kovin helposti muodostu jääpatoja, Muilu selvittää.

Lunta kaksinkertainen määrä

Myös etelärannikon ja Lounais-Suomen joet saattavat tulvia kunnolla, ennakoi johtava hydrologi Bertel Vehviläinen Suomen ympäristökeskuksesta. Lunta on sielläkin kaksinkertainen määrä keskiarvoon verrattuna.

- Tulvien kannalta olisi pahinta, että lumet sulaisivat kertarysähdyksellä ja jäät olisivat vielä vahvoja. Kun jokiin tulee jääpatoja, ne nostavat vesiä todella nopeasti.

Etelä-Suomessa lumet ovat alkaneet jo hieman sulaa, mutta jokien virtaamat eivät ole lähteneet vielä kasvuun. Tulvahuipun Vehviläinen ennakoi osuvan etelässä huhtikuun puolivälin tietämiin ja Pohjanmaalla huhtikuun loppupuolelle.

Satakunnassakin sahattu

Myös Satakunnassa sahattiin alkuviikolla jäitä muun muassa Loimijoella ja Pomarkunjoella. Uskelanjoen alaosalla jäälle on ajettu hiekkaa sulamisen nopeuttamiseksi. Siellä jääpadot nostivat viime keväänä tulvan Salon keskustaan.

Seuraavaksi jäänsahauskone siirtyy Keski-Pohjanmaalle ja sieltä edelleen pohjoiseen. Pohjois-Suomessa ei ole tavallista enempää lunta, ja Lapissa sitä on jopa normaalia vähemmän. Jääpatojen pelätään kuitenkin aiheuttavan sielläkin ongelmia.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.