Mainos

Suomi varautuu ilmastonmuutokseen

Suomi valmistautuu sopeutumaan ilmastonmuutokseen. Helsingissä esiteltiin tänään kuuden ministeriön voimin laadittu ohjelma siitä, miten ilmastonmuutokseen pitäisi varautua seuraavien 80 vuoden aikana.

Asiantuntijoiden mukaan viime kesän tulvat ovat hyvä esimerkki siitä, millaisia vaikutuksia ilmastonmuutoksella saattaa Suomessa olla. Tulvien ja myrskyjen kaltaisten ääri-ilmiöiden arvioidaan tulevina vuosina yleistyvän. Ennusteiden mukaan keskilämpötila kohoaa jopa kuusi astetta ja sademäärä lisääntyy neljänneksellä.

- Kyllähän tämä kesä osoitti sen, että tietynlaista varautumista olis syytä tehdä, myöntää ylitarkastaja Raija Merivirta liikenne- ja viestintäministeriöstä.

Ilmastonmuutoksen myötä hankalia keliolosuhteita tulee lisää niin merelle, lentokentille kuin maanteillekin. Nykyisiä liikenneväyliä on vahvistettava kestämään paremmin sään ääri-ilmiöitä. Uusissa tie- ja ratahankkeissa pitäisikin jo etukäteen ottaa tulevat ilmasto-olot huomioon. Ylitarkastaja Raija Merivirta nostaa esimerkiksi tulvaherkät alueet, joille rakentamista on ehdottomasti vältettävä.

Ilmastollisilla ääri-ilmiöillä on vaikutuksia myös ihmisten terveyteen. Esimerkiksi helleaaltoihin pitäisi varautua tarjoamalla vanhuksille ilmastoituja tiloja.

- Pahoilla helteillä kaupungit ovat yleensä lämpimiä myös yöllä, mikä on ollut erityisesti hankalaa vanhusten kannalta Keski-Euroopassa, toteaa ylilääkäri Mikko Paunio sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Myös tartuntatautien on arvioitu lisääntyvän ilmaston lämpenemisen seurauksena. Punkkien aiheuttamien tautien ja malarian yleistymistä on ennustettu, vaikka nykytiedon valossa riski näyttääkin pieneltä. Asiantuntijoiden mukaan epätodennäköisiinkin uhkiin pitää kuitenkin varautua esimerkiksi tiukentamalla tartuntatautien seurantajärjestelmää.

Vaikka ilmaston muuttuminen tapahtuu hitaasti, monilla aloilla pitäisi jo nyt miettiä, miten muutoksista selviydytään.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 27.10.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.