Mainos

Suomi varaa Kreikka-apuun 1,6 miljardia

Hallitus esittää 1,6 miljardin euron lisämäärärahaa, jolla varaudutaan Suomen osuuteen Kreikan talousavusta. Eduskunta käsittelee lisätalousarviota täysistunnossaan huomenna ja tekee lopullisen päätöksen asiasta viimeistään 12. toukokuuta.

Euromaat ja Kansainvälinen valuuttarahasto ovat sopineet lainaavansa Kreikalle kaikkiaan 110 miljardia euroa. Talousapu on kolmivuotinen eli ulottuisi vuoteen 2013 saakkaa.

Suomen osuus lainasta olisi vajaat 1,5 miljardia euroa. Korkeammalla lisämäärärahalla hallitus haluaa kuitenkin varautua myös siihen mahdollisuuteen, että yksi tai useampi EU-jäsenmaa ei voikaan osallistua lainajärjestelyyn. Tällaisessa tapauksessa lainapaketin kokonaismäärä ei pienene, vaan se jaetaan uudelleen muiden maiden kesken.

Määrärahalisäys katettaisiin lainanotolla. Tämän vuoden nettolainanotto kasvaisi siten 13,9 miljardiin euroon.

Valtiovarainministeriön mukaan Kreikalla myönnettävän lainan tavoitteena on euroalueen vakauden turvaaminen ja epävakauden leviämisen estäminen euroalueen muihin maihin. Suomen odotetaan saavan Kreikalle annettavista lainoista myös huomattavasti korkeampaa korkoa kuin se itse maksaa lainanotosta.

Kreikka alkaisi maksaa lainasummaa kolmen vuoden kuluttua sen nostamisesta eli tämän vuoden toukokuussa annettavan lainaerän takaisinmaksu alkaisi vuoden 2013 toukokuussa. Takaisinmaksu tulisi suorittaa kahden vuoden aikana.

EU-maiden päämiesten on tarkoitus käsitellä apupakettia kokouksessaan perjantaina.

(MTV3)

Katso Jussi Kärjen juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.