Suomi tukee Viroa maatalousneuvotteluissa EU:n kanssa

Suomi tukee Viron pyrkimystä parantaa lähtökohtiaan maatalousneuvotteluissa EU:n kanssa. Pääministeri Paavo Lipponen (sd.) sanoi perjantaina, että Viron olisi saatava tuotantokiintiöt jotka vastaavat nykytilannetta.

-Laskelman perustaksi ei tule ottaa 90-luvun alkuvuosia, jolloin Viron tuotanto oli hyvin alhainen Neuvostoliiton hajoamista seuranneen kriisin takia, Lipponen sanoi.

Lipponen sanoi Suomen perustavan kantansa omiin kokemuksiinsa maatalousneuvotteluista. Maatalousneuvotteluissa on hyvin tärkeää saada tyydyttävät tulokset.

Tilanne Viron jäsenyysneuvotteluissa oli esillä Lipposen keskusteluissa maan uuden pääministerin Siim Kallaksen kanssa. Kallas oli Suomessa ensimmäisellä vierailullaan nimityksensä jälkeen.

Kallas sanoi komission ehdotuksen Virolle tulevista maitokiintiöistä olevan alhaisempi kuin tämänhetkinen tuotanto. Sellaisen tarjouksen hyväksyminen, joka vaatisi tuotannon leikkaamista, olisi Virolle hyvin vaikeaa.

-Ne olivat huonoimmat vuotemme koskaan. Pitempi laskentakausi olisi meille oikeudenmukaisempi, sanoi Kallas.

Kallas neuvotteli asiasta myös EU:n komission edustajien kanssa Brysselissä. Ongelma koskee erityisesti maitokiintiöitä. Kallas sanoi komission luonnosteleman ehdotuksen maatalous- ja aluetuista olevan muuten Virolle hyväksyttävä, vaikka hakijoille ei ole luvassa täysiä suoria tukia jäsenyyden alusta lähtien.

-Me ymmärrämme kyllä jäsenmaiden veronmaksajien kannan, Kallas sanoi.

Kartta ja historia vievät EU-jäseneksi

Kallas sanoi Viron haluavan nyt tiivistää tahtia jäsenyysneuvotteluissa ja sulkea mahdollisimman monta neuvottelulukua alkuvuonna. Vuoden loppupuolella painavat päälle lähestyvät paikallis- ja parlamenttivaalit, Kallas totesi.

Virolaiset ovat olleet hakijamaiden joukossa varsin vähän innostuneita EU-jäsenyydestä, mutta Kallas oli tyytyväinen tuoreimpiin lukuihin, jotka osoittavat 58 prosentin kannatusta jäsenyydelle.

-Uskon, että kun aika tulee tehdä päätös, tulevat virolaiset katsomaan karttaa ja muistamaan historian ja tekemään myönteisen päätöksen, Kallas sanoi.

Viro ja yhdeksän muuta edistyneempää hakijamaata pyrkivät saamaan neuvottelunsa valmiiksi vuoden loppuun mennessä, jotta ne voisivat liittyä unioniin vuoden 2004 alussa. Hiertäviä kysymyksiä ovat mm. verovapaa kauppa laivaliikenteessä, jossa Viro haluaisi pitkän siirtymäajan, sekä energiamarkkinoiden vapauttaminen.

Viro haluaisi suojata oman palavankiven tuotantonsa, eikä vapauttaa koko energiamarkkinoitaan. Kallas sanoi, että osittainen markkinoiden avaaminen olisi Virolle mahdollinen ratkaisu. Hän myönsi toisaalta, että laivaliikenteen verovapaa kauppa tuskin voi saada EU:lta jatkolupaa, mutta toivoi mahdollisuuksia tukea laivaliikennettä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat