EU toimitti 2,5 miljardia euroa lisätukea Ukrainalle – Von der Leyen: EU:n tuki Ukrainalle jatkuu niin kauan kuin on tarpeen

Puolustusministeri Antti Kaikkonen MTV Uutisille: Aseapu Ukrainaan jatkuu – myös Suomi on toimittanut ”aivan järeää tavaraa” 1:16
Katso myös: Puolustusministeri Antti Kaikkonen MTV Uutisille: Aseapu Ukrainaan jatkuu – myös Suomi on toimittanut ”aivan järeää tavaraa”

EU:n komissio on toimittanut Ukrainalle 2,5 miljardia euroa lisätukea, joka on tarkoitus käyttää kiireellisiin korjaustoimiin ja jälleenrakentamiseen.

Asiasta kertoi komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen tiistaina iltapäivällä Twitterissä. Ensi vuodelle EU suunnittelee Ukrainalle 18 miljardin euron apupakettia, hän lisäsi.

Ukrainan talousministeri Serhi Martshenko vahvisti Twitterissä Ukrainan vastaanottaneen maksun. Hän kertoi Ukrainan saaneen EU:lta tähän mennessä 6,7 miljardin edestä vastaavaa, niin kutsuttua MFA-tukea (macro-financial assistance) sodan alkamisesta lähtien.

–  Tämä on ratkaisevan tärkeä panos Ukrainan taloudelliselle vakaudelle, hän sanoi.

Von der Leyenin mukaan EU:n tuki Ukrainalle jatkuu niin kauan kuin on tarpeen.

Raha tarkoitettu muun muassa palkkoihin, eläkkeisiin ja korjaustöihin

Ilmoituksen jälkeen Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kiitti Twitterissä Von der Leyeniä "vahvasta tuesta vaikean talven aattona" sekä solidaarisuudesta Ukrainalle.

EU:n komissio kertoi ensi vuodelle suunnitellusta 18 miljardin euron MFA-apupaketista jo kuun alussa. Komission mukaan tuen avulla Ukraina pystyy jatkamaan palkkojen ja eläkkeiden maksamista, ylläpitämään keskeisiä julkisia palveluita, kuten sairaaloita ja kouluja, sekä korjaamaan Venäjän hyökkäyssodan aikana tuhoutunutta infrastruktuuria.

Myös Japanin hallitus on päättänyt toimittaa lisäapua Ukrainalle. Japanin ulkoministeriön mukaan maa lähettää Ukrainaan generaattoreita ja aurinkolyhtyjä auttaakseen ukrainalaisia selviytymään sähkökatkoksista talven aikana. Ukrainan johdon mukaan yli 10 miljoonaa ihmistä on parhaillaan ilman sähköä.

Japanin ulkoministeriön tänään julkaiseman tiedotteen mukaan apu on talveen valmistautumisen tukea niille, jotka eivät voi sähkökatkon vuoksi käyttää lämmitystä tai valaisimia. Yli 2,5 miljoonan dollarin arvoinen apu toimitetaan perille YK:n pakolaisjärjestön (UNHCR) kautta.

Lue myös:

    Uusimmat