Suomi tarkkailijaksi WEAO:hon

Länsi-Euroopan unionin WEU:n ulko- ja puolustusministerit päättivät tänään perustaa uuden järjestön sotatarvikeyhteistyötä varten. Suomesta tulee uuden WEAO:n (Western European Armaments Organisation) tarkkailija.

Työ WEAO:ssa keskittyy aluksi lähinnä aseteknologian tutkimukseen ja kehitykseen. Pidemmän aikavälin tavoitteena on kuitenkin pystyä kehittämään järjestöstä eurooppalainen sotatarviketoimisto, joka hoitaisi kaikki asehankinnat keskitetysti. Päätös merkitsee sitä, etteivät liittoutumattomat ja puolueettomat EU-maat, kuten Suomi ja Ruotsi, pääse täysin mukaan länsieurooppalaiseen aseyhteistyöhön.

Jo aiemmin kävi selväksi, etteivät liittoutumattomat maat voi päästä täysivaltaisiksi jäseniksi länsieurooppalaiseen aseteollisuusyhteistyöjärjestöön WEAG:hen. Puolustusministeri Anneli Taina sai eilen epävirallisen tiedon, jonka mukaan Suomi pääsee WEAG:n työryhmiin ja komiteoihin vain projektikohtaisesti, huolimatta Suomen hallituksen tunnusteluista päästä täysjäseneksi.

Belgian Oostendessä kovassa lumimyrskyssä pidettyyn kokoukseen osallistui Suomesta Tainan lisäksi myös ulkoministeri Tarja Halonen. Halonen painotti ulkoministeriön tukeneen puolustusministeriön ponnisteluja, jotta Suomi voisi aiempaa enemmän osallistua aseteollisuusyhteistyöhön Länsi-Euroopassa.
-Olemme tukeneet pyrkimyksiä teollisuuspoliittisin perustein, jotta aseteollisuus saisi parempia asiakkaita, Halonen sanoi.

WEU:ssa on kymmenen varsinaista jäsenmaata, jotka ovat samalla sekä EU:n että Naton jäseniä. Tämän lisäksi paikalla olivat Nato-maa Tanska tarkkailijana ja liittoutumattomat EU-maat Suomi, Ruotsi, Itävalta ja Irlanti. Nato-maat Islanti, Norja ja Turkki olivat mukana liitännäisjäsenien ominaisuudessa. Kun paikalle oli lisäksi kutsuttu kymmenen entisen sosialistimaan edustajat, kokouksessa oli kaikkiaan 28 hallituksen edustajat.

Teollisuus ja turvallisuus

Suomi on aiemmin perustellut kiinnostusta länsieurooppalaiseen aseyhteistyöhön lähinnä teollisuuspoliittisilla näkökohdilla: kotimaisen aseteollisuuden on vaikea selvitä ilman vientiä. Samalla on kuitenkin olemassa myös turvallisuuspoliittinen tekijä: WEAO:sta on tarkoitus kehittää eurooppalainen sotatarviketoimisto Maastrichtin sopimuksen mukaisesti. Sopimuksessa taasen todetaan, että EU:n yhteinen turvallisuus- ja puolustuspolitiikka voidaan pitkällä aikavälillä kehittää unionin yhteiseksi puolustukseksi.

WEU:ta on kutsuttu tämän yhteisen puolustuksen alkioksi, mutta toistaiseksi järjestö on viettänyt hiljaiseloa sotilasliitto Naton varjossa. Hiljattain WEU on kuitenkin aktivoitunut mm. rauhanturvatehtävissä.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat