Mainos

Suomi-Soffan velkojat vastustavat saneerausta ja ihmettelevät alekampanjaa

Suomi-Soffa-yhtiöiden ahdinko syvenee. Lähes kaikki lausumansa Espoon käräjäoikeudelle jättäneet velkojat vastustavat yrityksen päästämistä yrityssaneerausohjelmaan.

Lausumat on saatu Finnveralta, Varmalta, Helsingin OP Pankilta, Maskun Kalustetalolta, Unitulilta ja Kainuun Runkopuulta. Ainostaan Runkopuu ilmoittaa hyväksyvänsä saneerauksen aloittamisen. Verohallinto on pyytänyt lisäaikaa omalle lausumalleen.

Velkojat painottavat Suomi-Soffan toiminnan olevan kannattamatonta. Ne eivät usko lisärahoituksen saamiseen eivätkä pidä suunnitelmia toiminnan tervehdyttämisestä muutenkaan uskottavina.

- Uuden strategian tuoman (45 prosentin) katteen ennustaminen lienee lähinnä arvailua, todetaan Finnveran lausunnossa.

Myös Unituli ilmoittaa vastaustavansa saneerausta, mutta syy on toinen. Yrityksen mukaan se uskoo saamiensa tietojen perusteella siihen, että Suomi-Soffa selviytyy tilanteesta ilman velkasaneerausta.

Velkojat epäilevät Suomi-Soffan rikkoneen lakia

Finnvera moittii omassa lausumassaan Suomi-Soffaa muun muassa siitä, että se ei ole ilmoittanut oman pääoman menettämisestä kaupparekisteriin. Lisäksi Finnvera viittaa Suomi-Soffan mainontaan, jossa yhtiö kertoo realisoivansa yhdeksän miljoonan euron varastoa.

- Tämä saattaa loukata velkojien etua saneerausprosessin pitkittyessä, Finnvera arvioi.

Myös Toivo Sukarin luotsaaman Masku Kalustetalon lausumassa alekampanjaa ihmetellään.

- Yhtiö on markkinoinut tuotteitaan huomatttavan suurilla 90 prosentin alennuksilla...Tällaiset ylisuuret alennukset johtavat ainoastaan velkojien aseman huonontumiseen väistämättä edessä olevassa konkurssitilanteessa.

"Osinkoja nostettu heikossa taloustilanteessa"

Sekä Finnvera että Masku epäilevät yritysten osingonmaksun saattaneen rikkoa osakeyhtiölakia.

Maskun mukaan osingoista on päätetty tilanteessa, jossa yhtiön hallituksen on täytynyt tietää yrityksen heikosta taloudellisesti tilanteesta ja maksukyvyttömyydestä. Esimerkiksi vuonna 2009 osinkoja jaettiin 350 000 euroa.

Maskun lausumassa kiinnitetään huomiota myös siihen, että Suomi-Soffan omistajaperhe on ilmoittanut julkisesti käynnistävänsä uutta halpahuonekaluihin liittyvää liiketoimintaa.

- Onko kyseisillä toimilla siirretty yhtiön omaisuutta velkojien ulottumattomiin ja näin mahdollisesti heikennetty velkojien mahdollisia jako-osuuksia konkurssin yhteydessä?

45 minuuttia haastatteli Suomi-Soffa -yhtiöiden toimitusjohtajaa Marita Keskinen-Toivaista kolmisen viikkoa sitten. Tuolloin hän vakuutti, että syksyllä rekisteröidyn Eurolla Oy:n toiminta on jäissä ja yrittäjät keskittyvät Suomi-Soffan tervehdyttämiseen.

Seuraavaksi Suomi-Soffalle annetaan vielä mahdollisuus ottaa kantaa velkojien lausumiin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.