Suomi selvittää osallistumista WEU:n aseyhteistyöhön

Suomi on päättänyt selvittää pääsyä Länsi-Euroopan unionin WEU:n asetuotantojärjestöön WEAG:hen. Alivaltiosihteeri Jaakko Blomberg ulkoministeriöstä selvitti hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisessa valiokunnassa viime viikolla esillä ollutta hanketta tänään eduskunnan ulkoasiainvaliokunnalle.

Ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtajan Eva Biaudet'n (r.) mukaan hallituksen piirissä ei ole tehty vielä päätöstä WEAG:hen menosta. Kansanedustajia luvattiin pitää ajan tasalla selvittelyjen edetessä. Nyt kuitenkin jo kerrottiin, ettei WEAG:n jäsenyys sisällä mitään velvoitteita.
-Kysymys on on mahdollisuuksista osallistua esimerkiksi eri tuotekehitysprojekteihin, Biaudet sanoi.

WEAG eli Western European Armaments Group syntyi kolmisen vuotta sitten Pohjois-Atlantin liiton Naton eurooppalaisten jäsenvaltioiden toimesta aseiden tuotekehitys-, valmistus- ja yhteishankintajärjestöksi. Aiemmin samaa yhteistyötä harjoitettiin Independent European Programme Groupin eli IEPG:n nimellä. WEAG:n perustaminen olisi osa WEU:n toiminnan tehostamista.

Nykyisin kaikki WEAG:n jäsenet kuuluvat Natoon. Naton ulkopuolisista EU-maista Suomen ohella myös Ruotsi on ollut kiinnostunut jäsenyydestä. Suomen osalta ei ole päätetty edes selvittelyjen aikataulua. Alivaltiosihteeri Blomberg arvioi ulkoasiainvaliokunnalle aikaa kuluvan ainakin muutamia kuukausia.

Keskustelu heräsi huhtikuussa 1995

WEAG:n jäsenyys pulpahti esille viime vuoden huhtikuussa Suomen Kuvalehden kirjoitettua ulkoministeriön ja puolustusministeriön valmistelleen asiaa. Tuolloin tasavallan presidentti Martti Ahtisaari arvioi, että järjestö on "paperitiikeri".

Puolustusministeriön kansliapäällikkö Pertti Nykänen keskusteli Suomen jäsenyydestä WEAG:ssa Pariisissa viime vuoden toukokuussa. Silloin jäsenyyteen arvioitiin voitavan palata aikaisintaan EU:n hallitusten välisen konferenssin jälkeen.

WEAG-jäsenyyttä on pidetty tärkeänä Suomen puolustusmateriaaliteollisuudelle, koska sen kautta avautuisi uusia markkinoita. Eduskunnan ulkoasiainvaliokunta sai viime keväänä hallitukselta selonteon aseviennistä. Siinä katsottiin, että alan teollisuudelle on luotava tasavertaiset kilpailuedellytykset eurooppalaisten yritysten kanssa. Viennin lisääminen nähtiin luonnolliseksi osaksi puolustustarviketeollisuuden liiketoimintaa.

WEAG-jäsenyyden etuna pidetään myös sitä, että puolustusvoimat voisi päästä mukaan yhteisiin eurooppalaisiin hankintoihin suurasiakkaan eduilla.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat