Mainos

Suomi saa rokotteet puolessa vuodessa

Suomi on päättänyt tilata jokaista kansalaista varten vielä toisen annoksen sikainfluenssarokotetta.

- Suomen hallitus on toiminut mielestäni hyvin aktiivisesti, koska kysyntä on valtava ympäri maailmaa. Maailmassa on kuitenkin vain alle kymmenen rokotetehdasta, jotka laittavat eri maat järjestykseen tilauslistoillaan, kertoo HUS:in infektiosairauksien klinikan professori Ville Valtonen.

- Suomi on sijoittunut listoilla hyvin, joten Suomen on mahdollista saada täsmärokote noin puolen vuoden kuluessa, sanoo Valtonen.

Rokotteen kehittämiseen menee yleensä 4 - 6 kuukautta. Maailman rokotetuotanto on tällä hetkellä noin 400 miljoonaa rokotetta vuodessa. Ns. rikkaitakin ihmisiä on noin 800 miljoonaa. Eli on todennäköistä, että vain puolet kehittyneiden maiden ihmisistä saa rokotteen vuoden sisällä.

Virus leviää Suomessa hitaammin kesällä kuin talvella

Sikainfluenssainfektion leviämisnopeus kuvaa sitä, että virus pystyy tarttumaan ihmisestä toiseen. Tämähän on yksi pandemian syntymisen edellytyksistä. Toinen edellytys on se, että väestössä ei ole immuniteettia tätä uutta virusta vastaan, kertoo Valtonen.

- On hyvin todennäköistä, että sikainfluenssa aiheuttaa pandemian, joka leviää hyvinkin niopeasti lähiviikkoina, sanoo Valtonen.

Valtosen mukaan influenssavirukset leviävät Suomessa kesäaikana huomattavasti talviaikaa hitaammin, koska ihmiset eivät ole esim kesälomien vuoksi niin paljon suurissa ryhmissä kuin talvisaikaan.

Vielä ei tiedetä sitä, antavatko olemassa olevat rokotteet tai aiemmin sairastetut influenssat minkäänlaista suojaa sikainfluenssaa vastaan.

Pandemia etenee aalloissa

Pandemia etenee aalloissa. Ensimmäinen aalto kestää noin kaksi kuukautta, jonka jälkeen tulee puolen vuoden rauhallisempi vaihe, Valtonen kertoo.

- Toinen aalto on suunnilleen yhtä voimakas, kuin ensimmäinen aalto. Toiveissa on, että tämä täsmärokote ehtisi toisen aallon alkuun.

Viruslääkereseptien kirjoittamisesta päättäminen vaikeutuu

Tähän mennessä lääkärin on ollut helppo päättää, antaako Tamiflu-resepti vai ei. Päätöksen on voinut tehdä sillä perusteella, onko henkilö tullut juuri Meksikosta. Nyt kun virusta on jo havaittu Suomessa, on erittäin vaikea erottaa mahdollinen sikainfluenssa tavallisesta influenssasta.

Katso professori Ville Valtosen haastattelu (Huomenta Suomi 30.04.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.