Suomi putosi edelleen korruptiovertailussa

Suomi on pudonnut yhdellä sijalla kansainvälisessä korruptiovertailussa. Transparency International -järjestön mukaan Suomi on maailman kuudenneksi vähiten korruptoitunut maa. Vielä toissa vuonna ennen vaalirahakohua Suomi oli listauksen ykkönen.

Korruptiovertailu

Vähiten korruptiota esiintyi Uudessa-Seelannissa, Tanskassa, Singaporessa, Ruotsissa ja Sveitsissä. Suomen kuudetta sijaa voi pitää huonona, sillä maa on pysynyt 2000-luvulla listan ykkösenä kaikkina muina vuosina paitsi vuonna 2005 ja viime vuonna.

Suomen pisteitä pudotti vuosi sitten muun muassa vaalirahoitusskandaali sekä Patrian lahjontaepäilyt. Tänä vuonna rahoitusepäselvyyksien puinti on vain yltynyt.

Transparency International -järjestön puheenjohtajan Santeri Erikssonin mielestä Suomen putoaminen korruptiovertailussa tarkoittaa sitä, että Suomessa ei ole tehty tarpeeksi korruption ja lahjonnan ehkäisemiseksi.

- Vaalirahakohun myötä on tullut uusia paljastuksia ja epäilyjä epäasiallisen vaikutusvallan käytöstä poliittisessa elämässä. Nyt tarvittaisiin vähän enemmän toimia korruption ja lahjonnan ehkäisemiseksi Suomessa, lataa Eriksson.

Erikssonin mielestä viime aikoina on kuitenkin ollut hyviä aloitteita parantaa tilannetta, kun vaali- ja puoluerahoitusta on alettu uudistaa.

- Uudistukset pitäisi tehdä Euroopan neuvoston korruption vastaisen toimielimen suositusten mukaan. Joulukuun alussa heillä on kokous, jossa arvioidaan sitä, miten Suomi on noudattanut näitä suosituksia. Se on sellainen eurooppalainen minimitaso, jolle pitäisi päästä, että heillä ei olisi huomautettavaa, Eriksson sanoo.

Erikssonin mukaan Suomi putoaa jatkossakin alaspäin vertailussa, jos suosituksia ei noudateta.

Somalia maailman korruptoitunein maa

Järjestö vertaili korruptiota asteikolla nollasta kymmeneen. Uuden-Seelannin indeksi oli 9,4 ja Suomen 8.9.

Maailman korruptoitunein maa on listauksessa Somalia, jonka vertailuindeksi oli vain 1,1. Muita heikoimpia maita olivat Afganistan, Myanmar, Sudan ja Irak.

Kansainvälinen lahjonnanvastaista työtä tekevä järjestö Transparency International listasi tänä vuonna kaikkiaan 180 maata paremmuusjärjestykseen.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat