Suomi on päättänyt evakuoida 170 afganistanilaista – ulkoministeri Haavisto: Koemme vastuuta työnantajana

Mitä Afganistanissa olevien suomalaisten tilanteesta tiedetään? Näin ulkoministeri Haavisto kommentoi 10:26
Mitä Afganistanissa olevien suomalaisten tilanteesta tiedetään? Näin ulkoministeri Haavisto kommentoi

Ulkoministeri Haaviston mukaan tyttöjen ja naisten aseman kehitys Afganistanissa tulee todennäköisesti katkeamaan Talebanin valloitusten myötä.

Suomi on päättänyt evakuoida 170 afganistanilaista, jotka ovat työskennelleet Suomen valtiolle, EU:lle tai Natolle. Ulkoministeri Pekka Haaviston mukaan tässä luvussa ovat mukana puolisot ja kotona asuvat lapset.

– Tiedämme heidän olinpaikkansa ja henkilöt on identifioitu. Siellä on perheissä paljon lapsia, Haavisto kommentoi Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Pääkaupunki Kabulin lentokentällä on valloillaan täydellinen kaaos. Aiemmin tänään evakuointilennot Kabulin lentokentältä keskeytettiin sekavan turvallisuustilanteen vuoksi, mutta evakuointilennot ovat sittemmin jatkuneet.

Pelko Talebanin kostosta

Haaviston mukaan Suomeen evakuoitavat henkilöt pelkäävät Talebanin kostoa. Haaviston mukaan Suomi haluaa kantaa vastuun henkilöistä ja heidän turvallisuudestaan.

– Olemme ottaneet vastuun sitä kautta, että ne, jotka ovat olleet meidän palkkalistoilla edellisenä vuonna tai aivan viime vuosina, olemme listanneet näiden 170 hengen joukkoon. Koemme siinä tällaista työnantajan vastuuta henkilöistä, joita emme halua missään nimessä saattaa vaaraan. 

Haaviston mukaan vielä on vaikea arvioida, tuleeko Suomeen turvaan tuotavien henkilöiden lukumäärä kasvamaan.

– Tietysti voi sitten tapahtua niin, että tulee iso pakolaiskriisi ja joudumme vielä siihenkin vastaamaan erikseen, mutta nyt toivottavasti pääsemme auttamaan mahdollisimman nopeasti näitä 170 ihmistä.

Lue lisää: MTV Uutiset seuraa Afganistanin tilannetta: Lue tuoreimmat tiedot täältä

Taka-askelia naisten oikeuksille

Haavisto katsoo, että tyttöjen ja naisten aseman kehittyminen tulee katkeamaan Talebanin valloitusten myötä. Myös taka-askelia kehityksessä pidetään todennäköisenä.

– Se 20 vuoden kehitys, joka on saatu aikaan esimerkiksi tyttöjen ja naisten asemassa monin paikoin Afganistanissa, varmaan katkeaa tähän joukkojen vetäytymiseen ja Talebanin valtaantuloon.

Taleban ja Afganistanin hallitus aloittivat historialliset rauhanneuvottelut Qatarissa noin vuosi sitten. Haavisto muistuttaa, että lopputulos oli monille pettymys.

– Varmaan aika moni ajatteli, että näissä Dohan rauhanneuvotteluissa tulisi jonkinlainen sopimus hallituksen ja Talebanin välille. Tietyt inhimilliset pelisäännöt, ihmisoikeusasiat ja naisten asemaan liittyvät asiat olisi voitu sopia.

USA:n tiedustelu epäonnistui

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden totesi vielä reilu kuukausi sitten, ettei Taleban tulisi saamaan Kabulia haltuunsa.

Nopeasti muuttuneen tilanteen myötä Yhdysvaltain tiedustelun nähdään epäonnistuneen merkittävästi.

Haaviston mukaan nopeasti muuttuneelle tilanteelle on löydettävissä ainakin kaksi selittävää tekijää.

Ääriliike Taleban on valloittanut lyhyen ajan sisällä kaikkien Afganistanin maakuntien tärkeät kaupungit. Haaviston mukaan nopean etenemisen ovat saattaneet mahdollistaa ainakin osittain niin sanotut "haamusotilaat".

– He ovat olleet Afganistanin hallituksen riveissä. Heille on maksettu palkkaa ja he ovat olleet kirjoissa ja kansissa, mutta tosiasiassa he eivät olekaan olleet siellä riveissä vaan on ollut ehkä tällaista vähä korruptiomaista menettelyä.

Nopean toiminnan ovat voineet mahdollistaa myös avainasemassa olleet henkilöt kaupungeissa ja maakunnissa, jotka ovat kääntäneet takkinsa ja joiden avulla valta kylissä ja kaupungeissa saattoi keikahtaa.

– Yksittäiset kyläpäälliköt, heimopäälliköt ja sotaherrat laskevat, kenen johdon alla kannattaa toimia. Kun Taleban alkoi menestyä niin yksi jos toinenkin vaihtoi lippunsa ja sanoi, että nyt olemmekin Talebanin kannattajia.

–Joistakin kylistä on puhuttu, että ne olisivat hallituksen kannalla päivisin ja Talebanin kannalla öisin. 

Mikä on Venäjän ja Kiinan suhtautuminen?

Kiina on kertonut olevansa valmis kehittämään "ystävällisiä suhteita" uuden Taleban-hallinnon kanssa.

Toistaiseksi ainakin Venäjä ja Kiina ovat ilmoittaneet pitävänsä suurlähetystönsä Afganistanissa. Monet muut valtiot sen sijaan ovat kertoneet joko evakuoivansa kaikki tai suurimman osan edustajistaan.

Haavisto arvioi, että Venäjä on kiinnostunut siitä, millaisia vaikutteita Talebanilla olisi Keski-Aasiassa tai Etelä-Venäjällä.

– Mielummin he pyrkivät sopimaan, että Taleban pysyy rajojensa sisällä eikä millään tavalla lietso rajan yli tällaista heidän ideologiaansa.

Haaviston mukaan tilanne aiheuttaa uhkakuvia myös Venäjälle ja Kiinalle.

– Totta kai joku voi juhlia sitä, että Yhdysvallat saa nenilleen ja että Yhdysvaltain tai lännen projekti ei onnistu. Mutta sekä Kiinan että Venjäjän osalta pelko radikalisaation kasvamisesta ja islamilaisen radikalisaation leviämisestä on todellinen heidän omissa maissaan. En usko, että he näkevät tässä vain hyviä asioita.

Lue myös:

    Uusimmat