Kaoottiset hetket odottavat suomalaissotilaita Kabulissa – tämä on pahin ja arvaamattomin paikka: "Silloin voi tapahtua vahingossa mitä vain"

Biden puolusti Afganistan-päätöstään – yhdysvaltalaiskoneeseen ahtautui yli 600 pakenevaa ihmistä 1:46
Tilanne Kabulin lentokentällä on arvaamaton. Video näyttää, kuinka yhdysvaltalaiskoneeseen ahtautui yli 600 pakenevaa ihmistä.

Suomi on lähettämässä puolustusvoimien suojausjoukon Afganistaniin Kabulin lentokentälle. Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan joukko suojaa suomalaisia työntekijöitä ja tiimiä kentällä.

Kabulin kentän turvallisuutta ylläpitävät tällä hetkellä muun muassa Yhdysvaltain ja Turkin sotilaat. Kenttä oli jonkin aikaa täydessä kaaoksessa afgaanihallinnon kuolinkouristusten aikaan. Nopeasti levinneet uutiskuvat näyttivät, miten karkuun pyrkineet afgaanit muun muassa kiipeilivät lentokoneiden päälle.

Tuhansien sotilaiden myötä Kabulin kenttä on nyt verrattain turvallinen pala Afganistania. Kentälle johtavilla porteilla maahan suuntaavat suomalaissotilaat voivat kuitenkin kohdata vaaratilanteita, kertoo Afganistanissa pitkään työskennellyt suomalainen Jukka (nimi muutettu) MTV Uutisille.

– Riskit tulevat niissä tilanteissa, kun ollaan portilla ja väkijoukoista pitäisi tunnistaa ne ihmiset, joilla on oikeus evakuointiin. Ennakoitavuus ei todellakaan ole parhaasta päästä, Jukka sanoo.

– Pahimmillaan voidaan puhua itsemurhapommittajista. Myös epätoivoiset ihmiset ovat riski. Kun evakuointia haluava tajuaa, että tie nousee pystyyn, niin tilanne voi eskaloitua nopeasti, Jukka arvioi.

Jukan nimi on muutettu, eikä hänen taustoistaan tai tehtävistään Afganistanissa kerrota tarkemmin asian arkaluontoisuuden vuoksi.

– Siihen päälle vielä Taleban-taistelijat, jotka ovat osin pakkovärvättyjä ja pelokkaita, ihmismassoihin tottumattomia maalaispoikia ilman sotilaskoulutusta ja johtoa. Silloin voi tapahtua vahingossa mitä vain, Jukka sanoo.

Jukka painottaa, että itse lentokentän alue on mediatietojen perusteella suhteellisen ”turvallinen ja eristetty”. Ilmatila on käytännössä Yhdysvaltain armeijan helikopterien hallussa. Yhdysvallat on myös todennut, että jos Taleban koskee amerikkalaisiin, tulee vastaisku olemaan välitön.

”Turvamiehet pitäisi saada pois sieltä”

Afganistanissa työskennelleen Jukan mielestä nyt maahan lähetettävien sotilaiden kohtaamat riskit ovat täysin toisenlaisia kuin sotilasoperaation aikana.

– Silloin uhkana olivat tienvarsipommit ja suorat hyökkäykset. Nyt tilanne on toinen. En usko, että suomalaisia sotilaita kohtaan hyökätään kuten aikaisemmin, Jukka arvioi.

Ulkoministeriö ilmoitti ensi alkuun evakuoivansa Afganistanista 130 henkilöä. Sittemmin määrä nostettiin 170:een.

Lisäksi ulkoministeriön tiedossa oli keskiviikkona lähes 70 Suomen kansalaista tai Suomessa oleskeluluvalla asuvaa, jotka ovat pyytäneet evakuointiapua Afganistanista. Heillekin Suomi on luvannut turvaa.

Sen sijaan suurlähetystön turvallisuustyöntekijöitä ulkoministeriö ei näillä näkymin aio evakuoida. Ulkoministeri Pekka Haavisto perusteli tätä MTV Uutisille sillä, ettei alihankintasopimuksella toimineiden henkilöiden evakuointi ole vallitsevassa tilanteessa mahdollista.

– Saivartelua vedota alihankintaan. Turvamiehet pitäisi ehdottomasti saada pois sieltä. Turvamiehet ovat tehneet ulkoministeriölle töitä. Ilman heidän työpanostaan ei Suomen suurlähetystön toiminta olisi ollut edes mahdollista Kabulissa, Jukka sanoo.

Suomen Kabulin suurlähetystön entisten turvamiesten mahdollisuudet selvitä Afganistanissa ovat heikot, toteaa Jukka.

– Kaikki tietävät, että he ovat työskennelleet länsimaalaisille. On vain ajan kysymys, kun heitä aletaan etsiä järjestelmällisesti. Naapurustoja hallitaan pelolla. Kun kysytään, ketkä ovat työskennelleet länsimaalaisille, niin totta kai se kerrotaan. Jos ei kerro, niin käy itselle huonosti, Jukka uskoo.

Mikä tehtävä Puolustusvoimien suojausjoukolla on Afganistanissa, puolustusministeri Antti Kaikkonen? 3:14
Mikä tehtävä Puolustusvoimien suojausjoukolla on Afganistanissa, puolustusministeri Antti Kaikkonen?

Lue myös:

    Uusimmat