Ulkoministeri Haavisto: Afganistanista evakuoitu liki 140 – näin tiedotustilaisuus eteni

Ulkoministeri Haavisto Afganistanin tilanteesta–"Operaatio voi päättyä minä hetkenä hyvänsä, jos turvallisuustilanne käy mahdottomaksi" 1:08
Ulkoministeri Haavisto Afganistanin tilanteesta: "Operaatio voi päättyä minä hetkenä hyvänsä, jos turvallisuustilanne käy mahdottomaksi".

Ulkoministeri Pekka Haavisto kertoi tuoreimmat tiedot Afganistanin evakuoinneista suurlähettiläspäivillä pitämässään puheessa ja sen jälkeen järjestetyssä mediatilaisuudessa.

10.47: Tiedotustilaisuus on päättynyt.

10.47: Yhdysvaltain ja Saksan sotilaat sekä afgaaniturvajoukot olivat äskettäin tulitaistelussa Kabulin lentokentän välittömässä läheisyydessä. Toinen osapuoli on vielä tuntematon.

Haaviston mukaan Suomen joukot ovat ”turvassa, eikä ole tällaista tilannetta heidän osaltaan”.

– Nämä uutiset korostavat sitä, kuinka äärimmäisen vaikeassa tilanteessa kentällä pyrkivät siviilit ovat. Aseita on käytetty lentokentän ulkopuolella ja asein on yritetty lentokentälle. Ihmisiä on talloutunut ja vammautuneet tai kuolleet, Haavisto sanoo.

Haavisto muistuttaakin, että operaatio voi ”päättyä minä hetkenä hyvänsä, jos turvallisuustilanne käy mahdottomaksi”.

10.44: Haaviston ymmärryksen mukaan ”ainakin hyvin suureen enemmistöön” evakuoitavista on saatu kontakti.

– Jokainen kentälle saaminen on oma operaationsa ja melko hankala. Kentältä saadun tiedon perusteella ilman puolustusvoimien suojausjoukon tukea tämä olisi paljon hitaampaa ja vaikeampaa, jollei kokonaan mahdotonta, Haavisto sanoo ja kiittää puolustusvoimia.

Yhdysvallat on varoittanut kansalaisiaan Isisin iskujen mahdollisuudesta.

– Isis on haastanut Talebania. Kaikki tiedot ja huolet, jotka liittyvät Isisiin Afganistanissa, ovat todellisia.

10.39: Talebanin lentokentän läheisyydessä olevat tiesulut eivät ole Haaviston tietojen mukaan suoraan estäneet ihmisten hakeutumista lentokentän välittömään läheisyyteen.

– Kukaan Suomen evakuoitunut ei ole jumittunut tiesulkuun. Samaan aikaan kuulemme, että Taleban tekee nimilistojen mukaan etsintöjä. Hyvin huolestuttavia tietoja tästä liikkuu, Haavisto kertoo.

– Kuuluu myös tietoja Talebanin keskinäisistä erimielisyyksistä, joissa myös laukauksia on vaihdettu. Tämä tekee tilanteesta vaarallisen ja kaoottisen, Haavisto jatkaa.

10.36: Haaviston mukaan Suomi ei ole evakuoimassa alihankinnalla Suomelle töitä tehneitä afgaaneja. Näihin lukeutuvat muun muassa Suomen suurlähetystön turvallisuudesta vastanneet työntekijät.

10.34: Haavisto ei osaa arvioida, onko evakuointiajan pidentäminen mahdollista Kabulin kentällä. Elokuun lopun määräaika perustuu Haaviston mukaan Yhdysvaltain ja Talebanin väliseen sopimukseen.

– Jos aikaa olisi enemmän ja järjestys Kabulin kentällä parempi, niin useampia evakuoitavia saataisiin turvaan, Haavisto toteaa.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on tosin jo aiemmin sanonut, että Yhdysvallat on maassa pidempään, jos amerikkalaisia on vielä evakuoitavana.

10.31: Haaviston mukaan Finnairin kanssa on tehty ja tullaan tekemään yhteistyötä evakuointiasioissa.

10.27: Haaviston mukaan Kabulin kentällä tilanne on se, että Yhdysvallat joukkoineen on pääkoordinaattori.

– Heidän nuottiensa mukaansa tässä kaikki maat joutuvat viime kädessä toimimaan, Haavisto sanoo.

Tämän lisäksi Suomi tekee yhteistyötä ennen kaikkea muiden Pohjoismaiden kanssa. Erityisesti Tanskan ja Norjan kanssa on tehty tiivistä yhteistyötä.

Haaviston mukaan YK:n päämaja Kabulissa on käynyt keskustelua Talebanin kanssa. Kun joitakin YK:n henkilöitä on evakuoitu, he ovat tulleet Talebanin saattueessa.

Jotkut järjestöt, kuten Lääkärit Ilman Rajoja, ovat ilmoittaneet jäävänsä Afganistaniin. Haaviston mukaan tämä on erittäin tärkeää.

– Totta kai Suomi tällaista toimintaa tukee.

10.22: Haaviston mukaan ihmisiä on päivä päivältä vaikeampi saada Kabulin lentokentälle.

– Avunantajan täytyy myös miettiä resurssejaan ja turvallisuuttaa, jottei tule tilannetta, että avunantajat joutuvat tavattoman suureen vaaraan.

10.17:  – Ei voi sulkea pois sitä mahdollisuutta, että sisäinen konflikti (Afganistanissa) alkaisi kehittyä, Haavisto sanoo.

Uudessa tilanteessa on ”äärimmäisen tärkeää seurata, minkälaiseksi Afganistan muodostuu”. Pesiytyvätkö terroristit jälleen maahan.

– Emme saa jättää Afganistania huomiotta tämänkään jälkeen, vaikka yksi vaihe maan historiassa päättyy joukkojen vetäytymisen myötä, Haavisto kertoo.

Ulkoministeri korostaa jälleen tyttöjen ja naisten aseman parantamista.

– Ei varmasti ole mennyt euroakaan hukkaan siinä. Se on jotakin pysyvää, joka sinne on jäänyt.

10.14: Eilen evakuoitiin paikalta palkattuja afgaaneja, jotka ovat työskennelleet suurlähetystössä, Haavisto kertoo. Heidän määrästään ei ole tarkkoja lukuja. Pääosa Suomeen tulleista on naisia ja lapsia, koska ihmiset on evakuoitu perheineen.

Haavisto toteaa, että Kabulin ja lentokentän turvallisuustilanne on häilyvä ja aikaa on käytettävissä rajallisesti. Yleisesti ottaen Kabul on Talebanin hallinnassa.

–Tällä hetkellä näyttää siltä, että ehdoton takaraja operaatiolle on elokuun loppu, Haavisto sanoo.

Tuolloin kentän turvallisuudesta pääosin vastaavat Yhdysvaltalaisjoukot vetäytyvät lopullisesti Afganistanista. Suomen operaatio on suunniteltu niin, että Kabulista lähdetään ennen Yhdysvaltain armeijan poistumista.

10.08: Haavisto vastaa median kysymyksiin.

9.57: Ulkoministeri Haaviston puhe on päättynyt.

9.52: Kesällä koetut ilmastokatastrofit muistuttavat Haaviston mukaan ihmisen toiminnan rajoista. "Usein sanotaan, ettei taloudellista velkaa voi jättää tulevien sukupolvien maksettavaksi. Mielestäni ilmastonmuutos velvoittaa meitä tätäkin enemmän. Meillä ei ole oikeutta jättää ilmastovelkaa tulevien sukupolvien taakaksi."

9.47: Haavisto puhuu asevalvonnan kiristämisen puolesta. Eritoten Yhdysvallat pyrkii saamaan Kiinan osaksi ydinaserajoituksia.

9.45: Suomi on evakuoinut Afganistanista jo liki 140 henkilöä. Sunnuntaina evakuoitiin 84.

9.44: Afganistanin armeija luhistui muutamassa kuukaudessa sen jälkeen, kun Yhdysvallat alkoi vetäytyä maasta. Haaviston mukaan vastarintaa Talebania kohtaan on kuitenkin ollut havaittavissa.

9.42: Ulkoministeri Haaviston mukaan Suomen Afganistaniin käyttämät rahat eivät ole menneet hukkaan. Euroilla on saatu muun muassa apua tyttöjen koulutukseen.

Lue myös:

    Uusimmat