Suomi on juuri harjoitellut itärajalla laajamittaisen maahantulon varalta – Migrin ylijohtaja: "Ei ollut sattumaa"

Suomi on juuri harjoitellut itärajalla laajamittaisen maahantulon varalta – Migrin ylijohtaja: "Ei ollut sattumaa" 7:09
Katso Migrin ylijohtaja Ilkka Haahtelan koko haastattelu tästä.

MTV Uutisten tietojen mukaan Suomen hallitus aikoo huomenna torstaina sulkea rajanylityspaikkoja kansallisen turvallisuuden varmistamiseksi.

Itärajan tilanne näyttää huolestuttavalta, sanoo Migrin ylijohtaja Ilkka Haahtela MTV:n Asian Ytimessä -ohjelman haastattelussa.

– Päivä päivältä tulijamäärät ovat kasvaneet. Hyvin ennakoidusti nähdään, että kasvua tapahtuu oikeastaan joka päivä. Suunta on huolestuttava, vaikka tilanne on kontrollissa ja vakaa, Haahtela kertoo.

Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoille on saapunut tänään 74 turvapaikanhakijaa iltakuuteen mennessä, kertoo rajavartiosto.

Sisäministeriöstä on kerrottu, että rajatilanteen käsittely on siirtynyt huomiseen valtioneuvoston yleisistuntoon. Sisäministeri Mari Rantasen (ps.) iltapäivälle suunniteltu tiedotustilaisuus rajatilanteesta peruuntui viime hetkellä.

– Olen hyvin luottavainen, että toimet ovat oikean suuntaisia ja riittäviä, kommentoi Migrin ylijohtaja Haahtela.

Haahtelan mukaan kaikki viittaa tällä hetkellä siihen, että turvapaikanhakijat ovat tavallisia ihmisiä, joita Venäjä käyttää hyväkseen. 

Tiistaina Suomen puolustusministerin Antti Häkkäsen (kok.) sanoi, että merkit itärajalla viittaavat siihen, että Suomen ja Venäjän rajalla nähdään ohjattua maahantuloa. 

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) puolestaan sanoi tiistaina, että rajaviranomaiset Venäjän puolelta ovat myös saattaneet ja kuljettaneet väkeä rajalle.

Turvapaikanhakija kertoo Venäjän sotilaiden tuoneen hänet rajalle polkupyörän kanssa 2:38
Turvapaikanhakija kertoo MTV Uutisille Venäjän sotilaiden tuoneen hänet rajalle polkupyörän kanssa.

Harjoitus "ei ollut sattumaa"

Joutsenon vastaanottokeskuksen johtajan Antti Jäppisen mukaan nykyistä paljon suurempiinkin tulijamääriin on varauduttu.

– Vasta viime kuussa meillä oli laajamittaisen maahantuloon liittyvä harjoitus yhteistyössä rajavartiolaitoksen ja poliisin kanssa. Valmius tämän tilanteen hallitsemiseen on varsin hyvä, Jäppinen sanoo MTV Uutisten haastattelussa.

Haahtelan mukaan "ei ollut sattumaa", että harjoitus järjestettiin äskettäin.

– Euroopassa näitä on jo nähty. Tämänkaltaisia toimia on nähty sekä Baltian maissa että Puolan rajalla. Ihmisten ohjaaminen rajalle ei ole mitenkään ainutlaatuista, hän sanoo.

– Olemme varautuneet hyvin ja tätä on harjoiteltu. Harjoitus oli juuri syksyllä ja harjoiteltiin juuri alueella, jossa tulijoita on nyt paljon, Haahtela sanoo.

Lisää aiheesta Asian ytimessä -ohjelmassa MTV3-kanavalla kello 21.

Orpo: Venäjän toiminta rajalla vaikuttaa tietoiselta ratkaisulta 5:09
Pääministeri Petteri Orpo (kok.): Venäjän toiminta rajalla vaikuttaa tietoiselta ratkaisulta.

Lue myös:

    Uusimmat