"He ottivat rahani ja työnsivät tänne polkupyörän kanssa" – turvapaikanhakija kertoo Venäjän sotilaiden toiminnasta

Turvapaikanhakija kertoo Venäjän sotilaiden tuoneen hänet rajalle polkupyörän kanssa 2:38
Videolla Can kertoo tarkemmin, miten Venäjän viranomaiset toimivat ja miten hän ylitti rajan Suomeen.

Turkkilainen 29-vuotias Can kertoo MTV Uutisille venäläissotilaiden antaneen heille polkupyörät ja käskeneen heidän ylittämään rajan Suomen puolelle. Can ei esiinny jutussa koko nimellään asian arkaluontoisuuden vuoksi.

Can kertoo olleensa Venäjän puolella nelisen päivää, kunnes venäläissotilaat olivat pysäyttäneet hänen matkansa. Sitten hän päätyi nopeasti Suomen puolelle. 

– Emme olleet vielä edes päättäneet tulla tänne, yritimme vain katsoa, onko raja vaarallinen vai ei, Can kertoo.

– Kun Venäjän sotilaat olivat ottaneet minut kiinni, he ottivat rahani ja työnsivät minut tänne polkupyörän kanssa. Se tapahtui todella nopeasti, enkä ymmärtänyt mitä tapahtuu.

Ihmiset kuljetettiin polkupyörien kanssa rajalle

Aluksi Can oli menossa Svetogorskiin eli Enson kaupunkiin, joka sijaitsee Viipurin piirissä Suomen vastaisella rajalla. Canin mukaan sotilaat pysäyttivät heidän Yandex-taksinsa ja ottivat heidät mukaansa.

– He ottivat passimme ja asiakirjamme, lompakkomme, rahamme ja kaiken. Sitten poliisi saapui ja vei minut Viipuriin jollekin juna-asemalle.

Canin mukaan juna-aseman sisällä oli toinen paikka, poliisiasema, johon ihmisiä kerättiin. Ihmisiä oli monista eri kansallisuuksista. 

– Kun menin sisään, siellä oli paljon somalialaisia ihmisiä. 

– Olen turkkilainen, osaan vähän venäjää ja hyvin englantia. Kun he tajusivat sen, he veivät minut takaisin ensimmäiseen paikkaan. 

Canin mukaan heidät kuljetettiin rajalle taksilla, jonka mukana myös polkupyörät kuljetettiin. 

– Jäimme odottamaan, jolloin taksikuski tuli takaisin ja huusi "menkää, menkää"!

Katso lisää: Can kertoo tarkemmin matkastaan rajan yli videolla artikkelin alussa.

Turvapaikka Euroopasta

Can oli päättänyt lähteä Venäjälle, koska turkkilaisten on helppo saada sieltä viisumi ja sen jälkeen on aikaa miettiä seuraavaa määränpäätä. EU-maiden kautta kulkeminen on vaikeampaa.

Alun perin hän kertoo lähteneensä kotimaastaan Turkista, koska kuuluu seksuaalivähemmistöön ja oli kotimaassaan kokenut väkivaltaa.

Can on ollut nyt kaksi yötä Suomessa viranomaisten kuulemisen jälkeen hänet todennäköisesti siirretään seuraavaksi Kajaaniin. Can kiittelee Suomen viranomaisia avuliaisuudesta ja aikoo hakea turvapaikkaa Suomesta tai muusta Euroopan maasta.

– En aio koskaan palata kotimaahani niistä syistä, jotka juuri kerroin. Jos minut torjutaan, menen johonkin toiseen maahan.

– On parempi olla Suomessa, koska rakastan kylmää säätä. Täällä on maailman onnellisimmat ihmiset, ja siksi olen täällä. 

MTV Nuijamaalla: Turvapaikanhakijoiden tulo kiihtyy, tältä rajalla näyttää nyt 10:01
MTV Nuijamaalla: Turvapaikanhakijoiden tulo kiihtyy, tältä rajalla näyttää nyt

Lue myös:

    Uusimmat