MTV Nuijamaalla: Turvapaikanhakijoiden tulo kiihtyy – "On tullut sellaista tietoa"

MTV Nuijamaalla: Turvapaikanhakijoiden tulo kiihtyy, tältä rajalla näyttää nyt 10:01
MTV on Nuijamaan raja-asemalla seuraamassa tilannetta. Katso raportti!

Venäjältä Suomeen saapuvien turvapaikanhakijoiden määrä on kasvussa. MTV Uutiset Live vieraili Nuijamaan rajanylityspaikalla tänään iltapäivällä. Katso pääkuvan videolta, miltä rajalla näytti. 

Rajavartiolaitoksen mukaan Kaakkois-Suomen raja-asemille on tullut tänään noin kello 13.30 mennessä yhteensä 63 turvapaikanhakijaa.

Eilen hakijoita oli yhteensä 55 ja maanantaina 39. Viime viikolla kansainvälistä suojelua itärajan kautta haki 34 ihmistä. 

– Tämän hetken näkemyksen ja arvion mukaan luku vielä kasvaa, sanoo Kaakkois-Suomen rajavartioston apulaiskomentaja, everstiluutnantti, Jukka Lukkari MTV Uutisille. 

Kaakkois-Suomessa rajan ylittää päivittäin noin 3 000 ihmistä. Arvio kiihtyvistä määristä perustuu muun muassa rajanylittäjiltä tulleeseen tietoon, jonka mukaan Venäjän puolella odottaa lisää turvapaikanhakijoita. 

– On tullut sellaista tietoa, että siellä on pieniä ryhmiä, jotka näyttävät mahdollisesti kansainvälisen suojelun hakijoilta. On oletettavaa, ette he vielä tulevat Suomeen ja lukumäärät vielä kasvavat, Lukkari sanoo. 

Lukkari ei arvioi, millaisiin turvapaikanhakijamääriin Rajavartiolaitos varautuu. 

– Varaudumme kasvaviin lukumääriin. Olemme valmiusorganisaatio, olemme varautuneet jo vuosikymmeniä. 

Lähi-Idästä ja Afrikasta

Luvattoman maahantulon ilmiö on viimeisimpien käänteiden jälkeen pysynyt luonteeltaan samana. Ainoastaan määrät ovat kasvaneet

– Henkilöt ovat lähteneet matkaan Lähi-Idästä tai Afrikasta. Kansallisuuksia ovat irakilaiset, syyrialaiset, somalialaiset ja jemeniläiset, Lukkari kertoo tulijoista. 

Lukkarin mukaan Suomella on yhteys Venäjän rajaviranomaisiin, jotka ovat sanoneet kertoneensa Suomen rajalle tuleville turvapaikanhakijoille muun muassa polkupyöräkiellosta. 

– Käytännössä se ei ole johtanut muuhun kuin siihen, että he ovat laskeneet henkilöt eteenpäin, Lukkari kertoo. 

Lukkarin mukaan käytännössä kaikki turvapaikanhakijat saapuvat Suomeen edelleen pyörällä. 

– He ovat lähteneet kaukaa. Heillä on syy ja motiivi saapua tänne Suomen rajalle. Sitten varmaan hyvin lähellä rajaa hankitaan jostain polkupyörä ja sillä tullaan valtakunnan rajan yli. 

Kaakkois-Suomen rajavartioston apulaiskomentaja: Turvapaikanhakijoiden tulo Suomen rajoille on kiihtynyt 2:18
Kaakkois-Suomen rajavartioston apulaiskomentaja: Turvapaikanhakijoiden tulo Suomen rajoille on kiihtynyt

Orpo: Vaikuttaa tietoiselta ratkaisulta

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) arvioi eilen, että venäläiset rajavartijat ovat saattaneet ja kuljettaneet turvapaikanhakijoita rajalle.

Orpon mukaan Kaakkois-Suomen rajalla on toistumassa sama ilmiö kuin Sallassa ja Raja-Joosepissa 2015–2016.

Lue myös: Sisäministeri Rantanen Ylelle: Rajaliikenteen rajoitukset voimaan jo ehkä tällä viikolla.

Lue myös:

    Uusimmat