Virkamies MTV Uutisille: Kaikkien itärajan ylityspaikkojen sulkeminen vaatii äärimmäistä tilannetta

MTV Nuijamaalla: Turvapaikanhakijoiden tulo kiihtyy, tältä rajalla näyttää nyt 10:01
MTV on Nuijamaan raja-asemalla seuraamassa tilannetta.

Valtioneuvoston istunto ja sisäministeriön info itärajan rajoitustoimista peruttiin yllättäen keskiviikkopäivältä. Valtioneuvoston kanslia tiedotti keskiviikkoillalla noin iltaseitsemältä, että hallitus päätti neuvotteluissaan täydentää esitystä tehtävistä toimenpiteistä, koska laiton maahantulo itärajan kautta on lisääntynyt nopeasti.

Illan tiedotteen mukaan päätökset tehdään torstaina klo 13 alkavassa valtioneuvoston yleisistunnossa, jonka jälkeen järjestetään tiedotustilaisuus.

Valtioneuvoston oli määrä kokoontua keskiviikkona iltapäivällä ylimääräiseen istuntoon päättämään itärajan rajoitustoimista. MTV Uutisten tietojen mukaan valtioneuvosto ei kuitenkaan ollut koolla, ja istunto siirtyi torstaille. 

Myös sisäministeri Mari Rantasen (ps.) infotilaisuus rajoitustoimista peruttiin yllättäen. Infon oli määrä alkaa keskiviikkona kello 17.30, mutta tieto infon siirtymisestä tuli noin kello 17.45.

Sisäministeriössä oli vielä eilen keskiviikkona valmisteltu esitystä rajoitustoimista valtioneuvoston päätettäväksi.

– Tilanne itärajalla elää koko ajan. Tarvittaessa esitys saadaan valmiiksi hyvin pikaisella aikataululla, kertoi sisäministeriön rajavartio-osaston yksikön päällikkö Matti Pitkäniitty MTV Uutisille aiemmin päivällä.

Sisäministeriön kansliapäällikkö Kirsi Pimiäkertoi MTV Uutisille, että info peruttiin, koska valmisteluun tarvittiin lisäaikaa.

Rajaliikennettä rajoitettaisiin

Mahdollisia rajoitustoimia itärajalle ovat rajanylitysliikenteen rajoittaminen, rajanylityspaikkojen sulkeminen sekä turvapaikanhaun keskittäminen yhdelle tai useammalle rajanylityspaikalle.

Sisäministeri Rantanen kertoi tiistaina, että kaikki itärajan rajanylityspaikat voidaan tarvittaessa sulkea, jolloin turvapaikanhaku voitaisiin keskittää esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentoasemalle. Hän arvioi, ettei esimerkiksi rajanylityspaikkojen aukiolon rajoittaminen olisi riittävä keino. 

Sisäministeriön hallitusneuvos Sanna Palo kertoo, että sisäministeriön valmistelemassa esityksessä puhutaan ainakin rajanylitysliikenteen rajoittamisesta. 

– Rajanylitysliikenteen rajoittaminen tarkoittaa esimerkiksi ajallista rajoittamista tai sen rajoittamista, ketkä saavat ylittää rajan ja millä tavoin. Rajanylityspaikan sulkeminen taas tarkoittaisi, että koko liikenne suljetaan.

Tilanne itärajalla kuitenkin elää, minkä vuoksi toimia valmistellaan koko ajan siihen asti, kunnes valtioneuvosto kokoontuu päättämään toimista.

"Mahdollisuus hakea turvapaikkaa pitää säilyä"

Sisäministeriön lainsäädäntöneuvos Anne Ihanus kertoo, että lakiteknisesti kaikki itärajan rajanylityspaikat voidaan sulkea. Käytännössä laki edellyttää kuitenkin hyvin äärimmäistä tilannetta.

Edellytysten täyttyminen vaatii, että kyseessä on todella äärimmäinen tilanne. Tilanteen pitää olla hyvin vakava, jotta niin äärimmäisiin toimiin voidaan lähteä.

Suomi ei voi lopettaa kokonaan turvapaikkahakemusten vastaanottamista, mutta niiden vastaanottaminen voidaan keskittää esimerkiksi yhdelle rajanylityspaikalle, esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentoasemalle.

– Tosiasiallinen mahdollisuus hakea turvapaikkaa pitää kuitenkin aina säilyä, ja tapauskohtaisesti arvioidaan, miten se toteutuu, Ihanus kertoo.

Ihanuksen arvion mukaan edellytykset kaikkien itärajan ylityspaikkojen sulkemiselle eivät tällä hetkellä täyty.

Lain mukaan myös sisäministeriö voi kiireellisissä tilanteissa päättää tarvittavista välittömistä toimenpiteistä, kunnes valtioneuvosto ratkaisee asian.

Rajoitustoimien syynä on se, että turvapaikanhakijoiden määrä itärajalla on kasvanut voimakkaasti Venäjän muuttaessa toimintaansa itärajalla. Venäjän rajaviranomaiset ovat ohjanneet ja päästäneet itärajalle turvapaikanhakijoita, joilla ei ole mukanaan tarvittavia matkustusasiakirjoja.

Lue myös:

    Uusimmat