EU alkaa tarkistaa venäläislaivoja – Kreml: "Tiedätte kuinka vaarallista se on"

Brittilehti Financial Timesin tietojen mukaan Tanska saa tehtäväkseen tarkistaa ja mahdollisesti pysäyttää rahtilaivat, jotka kuljettavat venäläistä öljyä.

Kyse on Euroopan unionin linjauksesta, kertovat FT:n haastattelemat nimettömät lähteet.

Venäjä on puolestaan todennut, että kaikilla laivoilla, mukaan lukien venäläisillä, on oikeus kulkea Itämeren kautta. Kremlin ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova kommentoi asiaa keskiviikkona.

– Kaikki laivojen vapaata kulkuoikeutta rajoittavat toimenpiteet ovat kansainvälisen lain vastaisia, Zaharova sanoi Reutersin mukaan.

– Ja tiedätte, kuinka vaarallista se on, Zaharova jatkoi.

EU: Kyse on hintakaton valvonnasta

Länsimaat ovat asettaneet Venäjälle lukuisia pakotteita maan aloitettua suurhyökkäyksensä Ukrainaan helmikuussa 2022.

Maailman toiseksi suurin öljynmyyjä Venäjä on kuitenkin rajoituksista huolimatta kuljettanut öljyä lukuisiin valtioihin käyttämällä aluksia, jotka eivät seilaa länsimaiden lippujen alla ja joilla ei ole länsimaista vakuutusta.

Financial Timesin tietojen mukaan Tanska kohdistaisi tarkistuksensa aluksiin, jotka kuljettavat venäläisöljyä ja joilla ei ole länsimaista vakuutusta.

Euroopan unionin edustajat väittivät, ettei Euroopan komission ehdotusta ole suunnattu venäläisaluksia vastaan. 

EU:n mukaan se haluaa varmistaa, ettei venäläisöljystä makseta yli 60 dollaria barrelilta.

G7-maat, EU ja Australia asettivat viime joulukuussa meritse kuljetettavalle venäläisille öljybarrelille 60 dollarin hintakaton. Vuonna 2023 öljyn hinta on noussut, minkä seurauksena suuri osa venäläisöljystä on myyty yli 60 dollarilla.

Venäjä lähettää noin kolmanneksen meren kautta kulkevasta vientiöljystään Tanskan salmen kautta. 

Lue myös:

    Uusimmat