Mainos

Suomi menettää parin miljoonan verotulot nettipeleistä

Nettipelijärjestelmää on vaikea kontrolloida verohallinnon keinoin.

Suomi menettää parin miljoonan euron tuloverotulot Euroopan talousalueen ulkopuolella pelatuista internetin uhkapeleistä. Summa on vain suuntaa-antava. Se perustuu Veikkauksen ja verohallinnon arvioihin.

Lain mukaan ETA-alueen sisällä pelattujen pelien voitot ovat verovapaita, jos pelit on järjestetty järjestäjämaan lain puitteissa. ETA-alueen ulkopuolelta saadut voitot pitäisi kuitenkin ilmoittaa, ja niistä tulisi maksaa veroa. Sitä juuri kukaan ei tee.

Johtaja Jari Vähänen Veikkauksesta arvioi, että suomalaiset pelaavat internetin uhkapelejä EU:n ulkopuolella korkeintaan 10 miljoonalla eurolla vuodessa. Suurin osa näistä peleistä pelataan Yhdysvalloissa.

Suomalaisten pelaamillaan rahoilla saamia voittoja on vaikea arvioida. Kuitenkin esimerkiksi Veikkaus palauttaa voittoina runsaat puolet pelatuista rahoista. Tästä voi päätellä, että voittoja palautuu Suomeen ehkä noin viitisen miljoonaa euroa.

Ylitarkastaja Matti Merisalo verohallinnosta arvion mukaan tästä voitosta pitäisi maksaa tuloveroja noin 40-50 prosenttia, jos voitot tulisivat normaalien vuositulojen päälle. Suomi siis menettää verotuloja noin parin miljoonan euron verran vuodessa.

Verottajan kannalta hankala järjestelmä

Merisalon mukaan järjestelmää on hankala kontrolloida verohallinnon keinoin.

- Verottamista haittaa myös se, että verottajan pitäisi tuntea lainsäädäntö kaikista niistä ETA-maista, joissa internetuhkapelejä pelataan, Merisalo kertoo.

Ilman tätä tietoa verottaja ei pysty sanomaan, mitkä ETA-alueiden nettipeleistä ovat laittomia.

Suomen menettämä verosumma luultavasti kasvaa koko ajan nettipokerin suosion kasvun mukana. Vähäsen arvion mukaan jo nyt noin prosentti suomalaisista aikuisista pelaa ulkomaisia internetuhkapelejä.

Vaikka tuloveroa näin kierretäänkin, Suomessa ei ole Merisalon mukaan järjestetty uhkapeliristeilyitä, joissa kierretään Veikkauksen monopolia.

Esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa on järjestetty peliristeilyitä, joissa pelaajat viedään kansainvälisille vesille, jossa monopoli ei enää päde.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.