Suomi maksoi liki sata miljoonaa euroa liikaa EU-jäsenmaksuja

Suomi saa reilut 96 miljoonaa euroa takaisin Euroopan unionin viime vuoden budjetista. Hyvitys johtuu siitä, että EU-mailta perittiin viime vuonna liikaa jäsenmaksuja. Yhteisön budjetin ylijäämä oli 7,4 miljardia euroa. Myös muut EU-maat saavat maksuosuuttaan vastaavan korjauksen.

Rahaa ei käytännössä palauteta, vaan summa vähennetään maiden kuluvan vuoden jäsenmaksuista. Hyvitys tapahtuu vasta, kun EU:n lisäbudjetti on hyväksytty. Jäsenmaat tulouttavat yleensä maksuja unionille kerran kuukaudessa, joten Suomen loppuvuoden osuudet tulevat olemaan ennakoitua pienempiä.

Viime vuoden EU:n ylijäämä ei ollut poikkeuksellisen suuri. Vuonna 2000 jäsenmaat maksoivat unionille liikaa 11,6 miljardia euroa ja vuonna 2001 peräti 15 miljardia.

EU:n budjetti nousi esille tänään valtiovarainministerien kokouksessa Brysselissä, kun komissaari Michaele Schreyer esitteli vuoden 2004 tulo- ja menoarvion. Maksusitoumuksien määrä on noin 112 miljardia euroa. Summa on unionin laajentumisen takia selvästi aiempaa suurempi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat