Suomi ja Ukraina tiiviimpään sotilasyhteistyöhön? Presidentti Niinistö toppuutteli presidentti Zelenskyin puheita: "Se jäi vähän minullekin avoimeksi"

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön mukaan Venäjän ja Ukrainan vankienvaihto on pieni askel kohti rauhaa Itä-Ukrainan sodassa.

Presidentti Niinistö piti tänään suomalaismedialle lehdistötilaisuuden Ukrainan-vierailunsa päätteeksi.

Vierailun ohjelmassa olivat tapaamiset muun muassa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin ja pääministeri Oleksi Hontšarukin.

– Meillä oli eilen keskustelu presidentti Zelenskyin kanssa. Tapasimme myös hänen ministereitään, nuorta väkeä paljon, Niinistö kertoi.

– On valtavasti henkeä tehdä uutta, kuten nuorille hyvin sopiikin. Vauhti on aika lujaa, Niinistö kommentoi viitaten esimerkiksi lakialotteiden runsaaseen määrään Ukrainan parlamentissa.

"Ei kannata heittäytyä optimistiksi, mutta..."

Presidenttien keskustelu koski myös Itä-Ukrainan sotaa.

Ukraina ja Venäjä vaihtoivat viime viikonloppuna yhteensä 70 vankia, joukossa muun muassa kuuluisa elokuvaohjaaja Oleh Sentsov. Vankienvaihto on nähty pienenä rauhaneleenä.

– Ollaan nähty ehkä pieni edistysaskel kohti rauhantilaa, kun tuo vankienvaihto toteutui. Siitä on aika pitkään ollut puhetta, Niinistö sanoi.

Niinistön mukaan Zelenskyi keskittyy nyt vankasti Itä-Ukrainan ja Krimin tilanteen hoitamisen.

– Siinä on ehkä lievää muutosta, jos verrataan [edellisen] presidentti Petro Poroshenkon erityisesti viime vuosina esittämään. 

– Ei kannata heittäytyä optimistiksi, mutta tilanteen yleistunnelma on kyllä muuttunut parempaan suuntaan.

Niinistö: Puolustusyhteistyö ei ole edennyt

Presidentti Zelenskyi kertoi eilen esimerkiksi Verkkouutisten mukaan Suomen ja Ukrainan tiivistävän yhteistyötään puolustusalalla.

Presidentti Niinistö ei omassa tiedotustilaisuudessaan vahvistanut tällaisia suunnitelmia.

– Se jäi vähän minullekin avoimeksi. Ehkä vuosi-kaksi sitten oli vaihe, jossa jonkinlaista ajattelua täältä tarjottiin. Se ei ole kyllä mennyt eteenpäin vielä ainakaan.

Lue myös:

    Uusimmat