Mainos

Suomi ja Itävalta EU-yhteistyössä

Pääministeri Matti Vanhanen ja Itävallan liittokansleri Wolfgang Schüssel suunnittelivat peräkkäisiä puheenjohtajakausia.

Suomi ja Itävalta tekevät entistä läheisempää yhteistyötä peräkkäisten EU-puheenjohtakautensa valmisteluissa, kertoi Wienissä vieraillut pääministeri Matti Vanhanen tänään STT:lle. Vanhanen tapasi liittokansleri Wolfgang Schüsselin jonka kanssa hän sopi, että Suomi ja Itävalta ryhtyvät pohtimaan puheenjohtajakausien työnjakoa ja aikatauluja syksyllä myös ministeritasolla.

Samalla vahvistettiin vielä kerran, että Itävalta järjestää alkuvuonna omalla kaudellaan EU:n ja Latinalaisen Amerikan huippukokouksen ja Suomi loppuvuonna EU:n ja Aasian maiden kokouksen.

- Se todettiin, että meillä on Asem ja heillä Latinalainen Amerikka, Vanhanen kertoi puhelimitse.

Vanhanen ja Schüssel totesivat samalla olevansa edelleen pitkälti samaa mieltä EU:n perustuslaillisesta sopimuksesta, josta pitäisi sopia kesäkuun huippukokouksessa. Suomi ja Itävalta ovat olleet aktiivisia pienten maiden rintaman jäseniä, joilla on samanlaiset näkemykset mm äänten painotuksista ja komission kokoonpanosta. Vanhanen selosti Schüsselille keskusteluja, jotka hän kävi viime viikolla puheenjohtajamaa Irlannin pääministerin Bertie Ahernin kanssa.

- Meillä on ollut koko ajan samat tavoitteet ja yhteinen strategia, Vanhanen sanoi.

Esillä oli myös EU:n komission puheenjohtajan valinta, mutta Vanhanen oli keskustelujen sisällöstä vaitonainen. Vanhanen arveli tilanteen ja lopullisen ehdokaslistan selkiintyvän vasta europarlamenttivaalien jälkeisinä päivinä, ennen 17.-18. kesäkuuta pidettävää huippukokousta.

- Niiden muutaman päivän jälkeen käydään ne varsinaiset konsultaatiot. Tässä vaiheessa tämä on vasta sormiharjoittelua, Vanhanen arveli.

Konservatiiveja edustava Schüssel on itsekin ollut spekulaatioissa esillä, mutta hänen hallitusyhteistyönsä oikeistopopulistisen vapauspuolueen on herättänyt närää varsinkin Ranskassa ja Belgiassa. Tämä tausta tekee hänen valintansa melko epätodennäköiseksi. Vanhanen jatkoi Wienistä matkaansa naapurimaa Slovakian pääkaupunkiin Bratislavaan.


(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.