Mainos

Suomi aloitti itsenäisyysjuhlat

Lähes koko Suomi vietti tänään, itsenäisyyspäivän aattona, Iloista varttia. Kaikkien suomalaisten yhteinen juhlahetki alkoi puolenpäivän aikaan kirkonkellojen soitolla. Eduskunnassa juhlittiin arvokkaasti. Onnitteluja satelee eri puolilta maailmaa.

Sen jälkeen lausuttiin "juhlavala", ja lopuksi nostettiin malja isänmaalle sekä laulettiin onnittelulaulu "Sä kasvoit neito kaunoinen".

Iloisen vartin yhteinen osuus kesti viitisen minuuttia. Juhlahetki rytmitettiin Yleisradion TV 1:n ja Radio Suomen kautta. Iloista varttia vietettiin varsin laajasti Suomen kouluissa, kodeissa, työpaikoilla, junissa, busseissa, varuskunnissa, päiväkodeissa, kauppakeskuksissa, toreilla, sairaaloissa, seurakunnissa, kirjastoissa ja virastoissa.

Helsingissä Iloista varttia vietettiin näyttävästi mm. Nykytaiteen museossa eli Kiasmassa sekä Kaartin korttelin pihalla, jonne kokoontui pääesikunnan ja puolustusministeriön väkeä, yhteensä viitisensataa henkeä.

Iloinen vartti veti yleisön vakavaksi

Suomi 80 vuotta -toimikunnan puheenjohtaja, opetusministeri Olli-Pekka Heinonen (kok.) avasi itsenäisyyden juhlinnan lukemalla virallisen "juhlavalan" Kiasmassa Helsingissä.
Valan oli tarkoitus olla perjantaina puolenpäivän aikaan koko Suomessa vietetyn Iloisen vartin virallisin osuus. Sen jälkeen Kiasmassa kohotettiin malja Suomelle ja laulettiin Jukka Kuoppamäen ja hänen tyttärensä Taikan johdolla "Sä kasvoit neito kaunoinen", myös Kuoppamäen bravuuri "Sininen ja Valkoinen" kuultiin tilaisuudessa.

Yleisönä Iloisen vartin pääjuhlassa oli tavallisia ihmisiä sekä uutta museota rakentavia rakennusmiehiä. Ainakin heille itsenäisyyspäivä on edelleen varsin vakava juhla. Riemukkaita ilmeitä ei yleisön joukossa juuri näkynyt.
Helsingin keskustan liikkeissä Iloinen vartti ei juuri näkynyt. Liikkeistä metrotason S-market yllätti asiakkaat tarjoamalle heille kuohuviiniä kesken ruokaostosten. Prismassa kuultiin kaiuttimista isänmaallinen puhe ja musiikkia.
Esimerkiksi kauppakeskus Forum ei huomioinut iloista varttia, vaan kauppaa käytiin tavalliseen tapaan.

Hymyä huulessa Kaartin korttelissa

Puolustushallinnon ja sotilaiden Iloiseen varttiin Kaartin korttelin pihalle kerääntyi itsenäisyyspäivän aattona kaikkiaan nelisensataa henkeä lausumaan leikkimielistä juhlarunoa ja kajauttamaan juhlalaulun 80-vuotiaalle itsenäiselle Suomelle.
Pihalla oli suurin osa sekä puolustusministeriön että pääesikunnan henkilökunnasta. Vartin jälkeen sekä ministeriön että pääesikunnan väki kokoontuivat omiin rakennuksiinsa kohottamaan maljan itsenäisyydelle.

Ministeriön tilaisuudessa puolustusministeri Anneli Taina julisti leikkimielisessä puheessaan uuden ajan koittaneen myös ministeriön henkilöstöruokalalle, joka ristittiin "Kaartin kellariksi". Ministeriön kolmannen kerroksen neuvotteluhuone puolestaan sai uuden nimen "Marski", onhan siellä ylipäällikkö Marskin sodanaikainen päämajan karttapöytä.

Puolustusministeriön Kaartin kellarissa verestettiin sodanaikaisia muistoja myös tarjoilussa. Kaksi muonituslottaa tarjoili alkuperäisissä lotta-asuissa korviketta, jonka valmistukseen käytetystä böönijauhosta vain 15 prosenttia oli kahvia ja loput 85 prosenttia paahdettua ruista.

Eduskunnalla arvokas itsenäisyysjuhla

Eduskunta vietti juhlaa musiikin, puheiden ja valtiosalissa pidetyn juhlavastaanoton merkeissä. Puhemies Riitta Uosukainen varoitteli puheessaan suvaitsemattomuudesta ja kuvaili sivistystä Suomen ainoaksi mahdollisuudeksi ja voimaksi.

Kansanedustajien ja hallituksen lisäksi kutsuvieraiden joukossa oli diplomaattikuntaa, korkeita virkamiehiä, eduskunnan entisiä puhemiehiä ja europarlamentaarikkoja.

Onnitteluja satelee

Itsenäistä Suomea onnittelee tänä vuonna varsin nimekäs joukko. Onnittelunsa tasavallan presidentti Martti Ahtisaarelle olivat iltaan mennessä lähettäneet muun muassa Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton, Englannin kuningatar Elisabet II ja paavi Johannes Paavali II sekä mittava joukko muita valtioiden päämiehiä ja kuninkaallisia.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.