Suomesta löytyi 13 uutta sienilajia – "Suomen luonnon monimuotoisuus on vielä puutteellisesti tunnettu"

Kaikki irti sienestyksestä - biologin vinkit metsäretkille 8:40
Katso myös: Näin saat kaiken irti sienestyksestä!

Suomessa on raportoitu 13 uutta sienilajia.

Tutkijaryhmä on julkaissut tiedot Suomelle uusista sienilajeista. Sieniluokittelussa lajit kuuluvat kääväkkäisiin, ja ne kasvavat kuolleella puuaineksella. Uusia sienilajeja on raportoitu 13, ja löydöt on tehty eri puolella Suomea lajistoselvityksen yhteydessä.

Löydetyillä lajeilla ei ole vielä suomenkielisiä nimiä, mutta suvuiltaan ne edustavat muun muassa nyhäkkää, murukkaa ja kurokkaa. Useimmat löydöistä on tehty viime vuosina, mutta joukossa on myös kaksi uudelleen määritettyä vanhaa museonäytettä, tiedotteessa kerrotaan.

Löydetyt lajit kuuluvat Suomen luontaiseen lajistoon. Kaikista lajeista on aiempiä löytöjä muualta Euroopasta, mutta useiden lajien elinympäristövaatimukset tunnetaan huonosti.  Osa niistä on kuollutta puuta lahottavia sieniä, osa puolestaan kasvin kanssa sienijuuren muodostavia lajeja.

Tutkimuksiin osallistuivat Kainuun ely-keskus, Luonnonvarakeskus ja Luonnontieteellinen keskusmuseo.

– Nämä löydöt osoittavat, että Suomen luonnon monimuotoisuus on vielä puutteellisesti tunnettu. Sienitutkimukseen panostaminen antaisi paljon lisää tietoa lajien esiintymisestä. Lisäksi havainnot vahvistavat tietoa, että kaikenlaisen lahopuun säästäminen on luonnon monimuotoisuuden suojelun kannalta tärkeää, kertoo julkaisutyötä koordinoinut maatalous- ja metsätieteiden tohtori Panu Kunttu  tiedotteessa.

Havainnot esiteltiin kansainvälisessä Plant and Fungal Systematics-tiedelehdessä.

Sisu, 2, löysi sienireissulta täydellisen jätin – katso:

Sisu, 2, löysi sienireissulta täydellisen jätin, jota Vilma-äiti sai ihmetellä – katso, miltä hurja saalis näytti 0:55
Sisu, 2, löysi sienireissulta täydellisen jätin, jota Vilma-äiti sai ihmetellä – katso, miltä hurja saalis näytti.

Lue myös:

    Uusimmat