Suomessa toimivalla muslimien nettiportaalilla on miljoonia käyttäjiä

Maailmassa on yli puolitoista miljardia muslimia, joista Suomessa asuu arvioiden mukaan vain reilut kolmisenkymmentätuhatta. Siitä huolimatta maailman suurin muslimeille suunnattu nettiportaali toimii Helsingistä käsin.

Egyptiläisen Mohamed El-Fatatryn, 24, perustamalla Muxlim.com-sivustolla on ympäri maailmaa jo 10-15 miljoonaa käyttäjää vuosittain.

- Kyseessä on neutraali verkkopalvelu, joka tarjoaa tilaa keskustelulle ja vuorovaikutukselle, El-Fatatry sanoo STT:n haastattelussa samalla, kun hän istuu yhtiönsä toimistolla Ruoholahdessa.

Englanninkielinen yhteisöpalvelu on kuitenkin vain osa Muxlim Oy:n toimintaa, sillä yhtiö on viime aikoina laajentunut tarjoamaan myös muun muassa mobiili- ja tv-palveluita. Merkittävä osa tuloista tulee kuitenkin edelleen nettisivuston mainostajilta.

- Emme tuota itse mitään sisältöjä, vaan kokoamme niitä yhteen. Toimintamme perustuu kumppanuksiin. Esimerkiksi tv-ohjelmien sisältö tulee suoraan yhteistyökumppaneilta tai käyttäjiltä, El-Fatatry juttelee englanniksi.

Mutta kuinka kummassa tämä ennakkoluuloton kasvuyrityksen perustaja päätyi Suomeen? El-Fatatry syntyi Saudi-Arabiassa ja vietti lapsuutensa Arabiemiraateissa egyptiläisten toimittajavanhempien perheessä.

El-Fatatry saapui Espooseen vuonna 2003 opiskelemaan tietotekniikkaa ammattikorkeakoulussa. Muita vaihtoehtoja olivat Yhdysvallat ja Britannia, mutta valinta kohdistui lopulta Suomeen.

- Ajatus siitä, ettei ole lainkaan lukukausimaksuja, vaikutti houkuttelevalta.

Väylä muslimien kuluttajamarkkinoille

El-Fatatry loi Muxlim.com-palvelun aluksi vain omaksi harrastuksekseen.

- Kun yritin etsiä netistä muslimiyhteisöjä, ne olivat kaikki joko poliittisesti tai uskonnollisesti hyvin voimakkaasti sitoutuneita. Tiesin kuitenkin, että muslimielämään kuuluu paljon muutakin, El-Fatatry luonnehtii.

Muxlim toimii ennen kaikkea porttina muslimien kuluttajamarkkinoille.

- Sivustomme ei ole uskonnollinen, eikä siellä saa olla kenenkään vakaumusta loukkaavaa aineistoa. Muxlim on luotu siihen, että muslimiyhteisö voisi tavallaan luoda sisältöä itselleen, hän sanoo.

- En puhu omista uskonnollisista uskomuksistani julkisesti. Tietysti verkkopalvelun sisältöä valvotaan, mutta omilla henkilökohtaisilla uskomuksillani ei ole mitään vaikutusta siihen, mitä sivustolla julkaistaan.

Suomi pysyy kotimaana

El-Fatatry innostui tietokoneista jo lapsena. Arabiemiraateissa internetin käyttö oli 1990-luvulla sallittua ainoastaan yrityksille, joten hän matkasi usein isänsä työpaikalle tutkimaan internetin saloja. Jo 16-vuotiaana lukiolaisena hän opetti nettisivujen tekemistä korkeakoulussa Abu Dhabissa.

- Piruilin silloin opettajilleni, että olemme nyt kollegoja, El-Fatatry naureskelee.

El-Fatatry on viime vuosina vieraillut entisessä kotimaassaan liikematkoilla. Lähi-idässä asuminen ei kuitenkaan juuri nyt houkuttele.

- Suomi on kotimaa, ei ainoastaan yritykselle vaan myös itselleni. Kun tulin tänne, minulla ei ollut muuta kuin tuhat euroa, matkalaukullinen vaatteita ja unelmia. Kaikki mitä olen elämässä tähän mennessä saavuttanut, on tapahtunut täällä.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat