Mainos

Suomessa Pohjoismaiden halvinta ruokaa

Suomalaiset syövät Pohjoismaiden halvinta ruokaa. Eniten ruokaostoksistaan maksavat norjalaiset. Norjassa ja Suomessa on kuitenkin yhteistä se, että päivittäistavarakauppa on keskittynyt harvojen käsiin.

Pohjoismaisen hintavertailun mukaan suomalaiset maksavat päivittäistavaroistaan vähiten. Ruotsissa ruoka ja muut päivittäistavarat ovat suunnilleen saman hintaista kuin Suomessa, mutta tanskalaiset maksavat jonkin verran ruoastaan suomalaisia ja ruotsalaisia enemmän. Selvästi kalleinta ruoka on EU:n ulkopuolisessa Norjassa.

Suomessa kulutetaan päivittäistavaroihin noin 50 miljardia markkaa vuodessa. Henkeä kohti tämä merkitsee noin kymppitonnin vuotuisia ruokaostoksia.

Keskiverto ruotsalainen puolestaan maksaa ruoastaan reilut 10 500 markkaa, tanskalainen vajaat 13 000 ja norjalainen reilut 14 000 markkaa.

Päivittäistavarakauppa keskittynyt

Halvinta ja kalleinta Pohjoismaata yhdistää kuitenkin se, että päivittäistavarakauppa on keskittynyt muutamalle suurelle keskusliikkeelle.

Suomessa Keskon ja Tukon osuus markkinoista on yhteensä noin 60 prosenttia ja S-ryhmän ja Tradekan noin 35 prosenttia. Yksityisiä yrittäjiä on vain viitisen prosenttia.

Myös Norjassa kauppaa hallitsevat isot ketjut, joiden osuus markkinoista on lähes 99 prosenttia. Ruotsissa ja Tanskassa sen sijaan yksityisiä, keskusliikkeiden ulkopuolisia kauppoja on kolmannes prosenttia kaikista kaupoista.

Ruotsissa kehitys kulkee koko ajan siihen suuntaan, että yksityiset kaupat kasvattavat markkinaosuuksiaan keskusliikkeiden kustannuksella. Suomessa sen sijaan suunta on päinvastainen: keskusliikkeet kasvattavat markkinaosuuksiaan. Pienet, yksityiset yrittäjät ovat viime vuosina menettäneet markkina-asemiaan huomattavsti.
(MTV3/Leena Laakso)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.